L’EMD de Bellaterra reprèn els Plens amb una Junta de veïns marcada pel consens
20 d'octubre de 2020 a les 14:19La majoria de punts tractats al plenari de la junta veïnal de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra celebrada aquest 19 d’octubre de forma telemàtica es van aprovar per unanimitat. La connexió de Bellaterra amb la UAB per can Miró, mocions sobre comerç local o transparència de l'administració o les subvencions del PUOSC van ser alguns dels temes tractats.
L’aprovació definitiva del projecte de millora de la mobilitat en la connexió de Bellaterra amb el campus de la UAB a través del pont de can Miró es va fer per unanimitat al plenari de l’EMD. Aquesta zona, segons indica el projecte inicial, registra Intensitat Mitjana Diària de cotxes “que frega els 800 vehicles, malgrat tractar-se d’una zona veïnal amb unes 25 cases", provocant, a més, un problema de seguretat vial i un increment de les retencions en les hores punta a la carretera BV1414 on molts cotxes s’aturen per fer un gir a l’esquerra i baixar des de Bellaterra al campus. Els canvis aprovats busquen que els cotxes puguin entrar a Bellaterra des del campus, però no al contrari.
Guillem Nadal explicava des del govern la recepció d’al·legacions i la bona entesa amb els grups d’ERC i Convergents sobre un tema que afecta la mobilitat mirant l’opció “que tenia menys impacte”. Igualment, tant Quim Oltra d’ERC com Jordi Macarulla de Convergents van mostrar-se satisfets del consens assolit, l’escolta al veïnat i el tarannà de Nadal des del govern de l’EMD. “Una grata sorpresa amb l’històric que portàvem”, apuntava Oltra.
David González, regidor de l'Ajuntament de Realacions amb l'EMD, participava també en aquesta sessió plenària, la primera des de que va assumir aquestes competències, al mes de setembre.
Mocions
Les mocions plantejades al plenari, la majoria inicialment presentades per ERC però assumides abans de la celebració de la sessió per la Junta de Portaveus, també s’aprovaven per unanimitat.
La primera per defensar la suficiència financera dels ens locals garantint un correcte finançament per part de l’Estat. Jordi Macarulla insistía en la necessitat de millorar el finançament per actuar en l’espai públic de Bellaterra que considera “encara té un aspecte degradat i tercermundista”, una prioritat que el president de l’EMD,Ramon Andreu, considera que és ampliamente compartida, però que va més enllà del contingut d’una moció que reclama sobretot que els ens locals mantinguin els seus romanents de tresoreria, en cas que sigui positiu.
La moció de suport al comer local la plantejava la vocal d’Esquerra Laura Batalla perquè l’EMD i l’Ajuntament, impulsin mesures de promoció del teixit comercial bellaterrenc i es constitueixi una Taula sectorial amb la participació de representants del comerç. Ramon Andreu recorda que la promoció del comerç és una competencia municipal i s’haurà de consensuar aquest tipus d’actuacions amb l'Ajuntament.
Una altra moció aprovada per unanimitat va ser la plantejada per a la millora en la transparencia i el bon govern de l’EMD de Bellaterra. Quim Oltra planteja que, “en compliment de la llei”, es creï un registre d’entitats i es faciliti informació sobre aquestes reunions i es faciliti l’agenda del president de l’Entitat. Des de Convergents, Jordi Macarulla, apunta que “la transparència, tots i els esforços del govern, és una mica justa” a l’EMD i tot el que sigui millorar-ho és positiu. Ramon Andreu explica que l’EMD treballa amb la Diputació un projecte de digitalització de l'administració que millorarà aquesta transparencia.
Una altra moció demanava la millora i intervenció en la zona verda i esportiva del Turó de Sant Pau on, segons apunta el portaveu d’ERC, Quim Oltra, hi ha usuaris incívics que embruten una de les zones d’oci més importants de Bellaterra, “cometen delictes de salut pública i fan irregularitats de trànsit”. Oltra considera que cal estudiar una modificació del mobiliari urbà que contribueixi a evitar aquests fets i reclamar a l’Ajuntament que intensifiqui l’actuació de la Policía Local i també del servei municipal de Mediació. El president de l’EMD explica que “el que passa és un problema de gent que fa esport i es queda a fer botellon en un lloc tranquil amb bones vistes”. Ramon Andreu manifesta que l’Ajuntament “ha reaccionat bé”, la policía local ja ha sancionat alguns dels afectats i ha reduit una mica l’activitat de botellon amb 15 o 20 cotxes participant.
La moció d’ERC demanant la instal·lació del BiciBox prop de l’estació de tren de Bellaterra i estudiant la possibilitat de l’eBiciBox per a bicicletes elèctriques va tornar a quedar sobre la taula a l’espera de l’evolució del projecte de Ferrocarrils de la Generalitat d’instal·lar un BiciTancat amb moltes places i controlat per càmeres.
Precs i preguntes
En el torn de precs i preguntes, el govern de l’EMD explicava que haurà de renunciar a una de les subvencions aprovades dins el PUOSC de la Generalitat. Ramon Andreu apunta que una de les subvencions és per a la remodelació de la plaça del Pi -pressupostada en 250.000 euros i amb una ajuda aprovada de 35.000, que s’executaria al 2021. El problema, explica el president de l’EMD, és que abans s’hauria de fer el desviament de la carretera BV1414 pel carrer Lluís de Ábalo i l'avinguda Joan Fàbregas -amb un cost de 135.000 euros que el PUOSC subvenciona amb 130.000- però la Generalitat no farà la transferència d’aquests recursos fins el 2024. Per això, l’EMD renunciarà ara a la subvenció per la remodelació de la plaça per tornar-la a demanar posteriorment.
En altres temes, Ramon Andreu va explicar que la instal·lació d'una banderade Bellaterra a l’espai públic está "en stand-by" ja que ara la gran majoria del pressupost es destina al que és la prioritat de millorar l’estat d’aquest espai públic bellaterrenc i la col·locació de la bandera requereix d'inversió. El president de l'EMD també confirmava la sentència que obliga a retirar les pilones de la plaça de Mare de Déu de Montserrat, tal i com demanava l'Ajuntament.