Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • L'empresa del Parc de l'Alba Sener participa a la missió espacial per estudiar e...
L'empresa del Parc de l'Alba Sener participa a la missió espacial per estudiar el Sol

L'empresa del Parc de l'Alba Sener participa a la missió espacial per estudiar el Sol

12 de febrer de 2020 a les 10:32

La missió Solar Orbiter de l'Agència Espacial Europea (ESA), en col·laboració amb la NASA, s’ha enlairat des de Cap Canaveral amb participació de l’empresa de Cerdanyola Sener que intervé en cinc components essencials de la missió.La nau viatja cap el Sol des del passat diumenge, 9 de febrer, amb l’objectiu de captar per primera vegada imatges dels pols nord i sud de l’astre amb la finalitat “d'obtenir informació única que ajudi a comprendre el funcionament d'aquesta estrella i fins i tot predir el seu comportament”.

Per poder pronosticar les ràfegues de vent solar que, de vegades, colpegen amb violència la Terra amb el risc de pertorbar els nostres sistemes de comunicacions i, en el pitjor dels casos, posar en perill els astronautes, es necessita un model precís del camp magnètic global del Sol. Les imatges dels pols que podrà captar Solar Orbiter, des de la seva posició privilegiada fora del pla eclíptic, permetran millorar els models existents.


Els objectius de Solar Orbiter són determinar les propietats, les dinàmiques i les interaccions entre el plasma solar, els camps magnètics i les partícules en l'heliosfera propera a el Sol; investigar les relacions entre la superfície solar, la corona solar i l'heliosfera interior; explorar les dinàmiques i l'estructura a escala fina de l'atmosfera magnetitzada del Sol; i provar la dinamo solar mitjançant l'observació dels camps d'altes latituds de l'estrella, el seu moviment i les seves ones sísmiques.

Solar Orbiter està dissenyada per portar una gran quantitat d'instruments científics a l'entorn proper al Sol. De fet, serà el primer satèl·lit que oferirà vistes properes de les regions polars del Sol, que són molt difícils de veure des de la Terra, proporcionant imatges des de latituds superiors a 25 graus. Arribarà a coincidir amb la rotació del Sol al voltant del seu eix durant diversos dies, el que permetrà observar des d'un mateix punt de vista l'evolució d'una tempesta solar durant un temps prolongat. També proporcionarà dades de la banda del Sol no visible des de la Terra.

Participació de Sener

La divisió aeroespacial de Sener, grups d’enginyeria present a 18 països que té la seu catalana al Parc de l’Alba de Cerdanyola, ha treballat paral·lelament en cinc components diferents: el subsistema d'antenes, el subsistema de filtres passa-murs (feed throughs), el boom o pal d'instruments (Instrument Boom) i els instruments científics EDP i So-phi.

En tots ells, la forta radiació i les altes temperatures a què s'exposaran els equips han plantejat nombrosos desafiaments tècnics i tecnològics en el desenvolupament de l'satèl·lit. Així, els equips exterior arribaran a temperatures de funcionament de l'ordre de 550ºC i en els punts de l'òrbita de màxima llunyania del Sol, aquestes temperatures seran inferiors a -170ºC

El subsistema de les antenes de comunicacions inclou l'antena d'alt guany, l'antena orientable de mitjana guany i dues de baix guany. L'antena d'alt guany és la principal de l'satèl·lit, emprada per a la descàrrega de totes les dades científiques a la Terra. L'antena de mitjana guany serà utilitzada com a antena de reforç (back up). Finalment, les dues antenes de baix guany permetran al satèl·lit mantenir l'enllaç amb la Terra en aquells casos en què hagi perdut la seva orientació i no pugui apuntar cap de les altres antenes cap al nostre planeta.

El subsistema Instrument Boom consisteix en un pal desplegable que porta quatre instruments amb una alta sensibilitat als camps magnètics. El pal serveix per allunyar aquests instruments de la resta d'equips del satèl·lit, de manera que no es vegin exposats a les pertorbacions electromagnètiques generades per aquests equips durant el seu funcionament.

El tercer contracte sota responsabilitat de l’empresa del Parc de l’Alba és el subsistema de feed throughs o filtres passa-murs, que doten el satèl·lit de cobertes protectores (no hermètiques) per als instruments de detecció remota.

A més, Sener participa en dos dels instruments científics embarcats. Un d'ells, anomenat Espasa o EPD (Energetic and Surathermal Particle Detector Analizer), analitza partícules d'alta energia. El segon instrument científic és So-Phi (Polarimetric and Helioseismic Imager), una càmera de altíssimes prestacions amb l'objectiu de cartografiar el vector camp magnètic i la velocitat, al llarg de la línia de visió, del plasma fotosfèric solar.