L’endometriosi una malaltia ignorada que cal visibilitzar
26 de març de 2021 a les 8:59La façana de l’ Ajuntament de Cerdanyola es vestirà de groc la nit del 27 de març. dissabte, adherint-se a la proposta de l’Associació Catalana de Municipis en nom de l’ Associació d’afectades d’endometriosi de Catalunya. Les activitats del dia mundial de l’endometriosi, la malaltia ginecològica més freqüent, tenen l'objectiu de donar a conèixer aquest patiment que afecta un percentatge de la població femenina a nivell mundial i que altera la qualitat de vida de les persones que la pateixen.
L’endometriosi és una malaltia crònica en la qual l’endometri, que és el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de la cavitat original. Acostuma a afectar el peritoneu pelvià (membrana que cobreix la cavitat abdominal), els ovaris, les trompes de Fal·lopi i la resta de la regió pelviana, incloent-hi l’intestí, la bufeta i el recte.
És la malaltia ginecològica més freqüent, però sovint se’n retarda el diagnòstic, perquè pot ser asimptomàtica o associar-se a dolors menstruals. Es calcula que en l'actualitat hi ha un aproximat de 150 milions de casos a tot el món. S’estima que afecta, en més o menys grau, una de cada deu dones d’entre 15 i 50 anys i de les dones la pateixen el 40% presenta greus problemes de fertilitat.
El símptoma més recurrent és un dolor molt fort especialment més intens durant el període menstrual. Aquest patiment provoca danys en l'aparell reproductor femení, on sol aparèixer un creixement benigne del teixit endometrial, que ocasiona l'aparició de quists i altres malformacions en els ovaris i que en alguns casos pot deixar a la dona infèrtil.
L'endometriosi es una malaltia benigna que no té cura, però, pot ser tractada amb l'ús d'alguns fàrmacs com antiinflamatoris, analgèsics i hormones. Quan presenta complicacions majors com adherències, quists i retraccions, el més recomanable és la intervenció quirúrgica.
Recomanacions
Hi ha alguns consells que poden ajudar a alleujar el dolor que caracteritza la malaltia i a millorar la sensació de benestar:
- Aplicar calor a la part inferior de l’estómac amb un coixí elèctric o una bossa d’aigua calenta. Els banys d’aigua calenta també serveixen per alleujar el dolor.
- Utilitzar tècniques de relaxació que ajudin a disminuir l’estrès que provoca l’endometriosi, com ara el ioga. · Practicar activitat física regular, adaptada a les possibilitats de cada pacient. L’activitat física ajuda a millorar la circulació i activa les endorfines, que són els analgèsics naturals del cos.
La regidora de Promoció de la salut, Carme Arché, convida a la reflexió sobre la manca de perspectiva de gènere que té aquesta malaltia. Arché destaca que hi ha dones que se n’adonen que tenen endometriosi quan "volen ser mares i veuen que no poden i passen una situació molt traumàtica per a elles" i subratlla que és un problema que "cal detectar molt abans". Davant d'això, la regidora llença "un missatge molt clar a les dones de Cerdanyola que puguin trobar-se en aquesta situació, una regla molt dolorosa no és normal i cal consultar als i les professionals, les dones no ens hem d’aguantar el dolor, si tens menstruacions molt doloroses, no esperis més!!" Arché indica que en aquests casos el que s'ha de fer és sol·licitar visita al centre d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) o al CAP.
...................................................................................
Fotografia Pixabay Saranya 7
Per a més informació: