Les conclusions del taller participatiu sobre el nou Estatut, al punt
17 de novembre de 2004 a les 0:00El Departament de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya ha emès les conclusions del taller participatiu sobre el nou Estatut organitzat a Cerdanyola el passat 15 de setembre i on hi van participar una quarantena de persones. Totes aquestes aportacions fetes pels cerdanyolencs es recullen en un informe que avui, 17 de novembre, ha presentat al Parlament de Catalunya el conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura. Segons el conseller, el balanç d'aquest procés de recollida de suggeriments ciutadans ha estat molt positiu doncs han participat 110 mil persones i 400 entitats.
El col·loqui, segons l'informe del taller local, es va centrar en la identitat de Catalunya i en la necessitat que l'Estatut reculli drets i compromisos pels menys afavorits. Concretament, el reconeixement de les persones amb discapacitats va ser plantejat per diversos dels assistents.
Les conclusions del taller s'organitzen, però, en quatre grans blocs temàtics: drets i deures, competències i finançament, institucions i identitat.
Drets i deures
En el primer bloc, el de drets i deures, els participants van considerar imprescindible que el nou estatut inclogui el dret de pensions dignes per a tothom, el dret a una educació de qualitat, la garantia d'un sistema públic de serveis socials, la protecció de la infància i la supressió obligatòria de barreres arquitectòniques a habitatges, comerços, carrers i transports públics. En aquest apartat també es va destacar que l'Estatut hauria de garantir l'accés a un habitatge digne, mesures de discriminació positiva a favor de la llengua catalana, la inserció de la immigració, el dret a morir dignament i el dret a l'autodeterminació, entre d'altres qüestions.
Competències i finançament
En aquest bloc temàtic, els assistents van coincidir en la necessitat d'un major nivell d'autogestió. En aquest sentit, assenyalen que Catalunya hauria de tenir una agència tributària pròpia, un finançament propi, s'haurien de poder utilitzar tots els recursos econòmics que es generin amb reversió de l'excedent a l'Estat espanyol, caldrien competències exclusives en medi ambient, immigració i treball i també en els horaris comercials i en defensa i representació internacional.
Institucions
A la pregunta de quins canvis institucionals afavoririen el funcionament de la Generalitat, els assistents al taller van ressaltar la supressió de les diputacions i/o consells comarcals, un major protagonisme de l'administració local, l'elaboració d'una nova llei electoral o el desenvolupament ple de totes les lleis i capacitat total en el marc legislatiu. Els participants també consideren que cal una major presència del català a l'Administració de Justícia, una política lingüística amb capacitat sancionadora, la participació en els pressupostos i en la definició de les prioritats d'inversió i la reforma de la Constitució espanyola.
Identitat
Finalment, en aquest quart apartat els presents a l'acte van acordar que és del tot insuficient el reconeixement de Catalunya. Cal avançar cap a l'autodeterminació i s'ha d'aspirar a negociar tots els temes que siguin competències pròpies d'igual a igual amb tothom.