Les cooperatives escolars comencen un camí de compromís, responsabilitat i treball en equip
25 d'octubre de 2021 a les 12:277 cooperatives d’alumnes de cinquè curs de primària de 6 escoles de la ciutat -Collserola, La Sínia, Xarau, Les Fontetes, Carles Buïgas i Serraperera- participen en una nova edició del programa Cultura emprenedora a l’escola per aprendre a treballar en equip i reforçar la responsabilitat social. Els escolars aposten en la presentació realitzada avui per trobar un camí propi de creativitat i innovació.
Treballar el foment de la cultura emprenedora per desenvolupar els valors, hàbits i capacitats claus vinculades a l'emprenedoria és l’objectiu principal del programa, que es realitza cada curs amb alumnat de cinquè de primària. El projecte, que arriba enguany a la seva desena edició a Cerdanyola, aposta pel model cooperatiu com a filosofia empresarial de base, perquè aporta un model de gestió democràtica i participativa i reforça un vessant de responsabilitat social.
Durant el curs escolar, l'alumnat crea i gestiona una cooperativa escolar amb el recolzament de la comunitat educativa, l'administració i altres agents socials de la localitat. L'objectiu és fomentar l'autonomia i la iniciativa personal, ensenyar a aprendre i millorar les competències social i ciutadana, lingüística, digital, cultural, artística i matemàtica en una iniciativa d'interacció amb el món real.
Les cooperatives que s’han presentat aquest 25 d’octubre són:
- Creart, de l’Escola Carles Buïgas
- Alohaha Coop, de l’Escola Collserola
- Diamond Kids, de l’Escola Les Fontetes
- L’art i els colors creatius, de l’Escola Serraparera
- 26 artistes, de l’Escola Municipal La Sínia
- 25 personalitats, de l’Escola Municipal La Sínia
- La terra dels invents, de l’Escola Xarau
Els integrants de totes les cooperatives treballen en equip prenent les decisions de forma assembleària amb debats després de fer pluges d’idees de les que han sortit els seus noms i hauran de sortir els logotips que identificaran les cooperatives creades. Els alumnes expliquen que el seu objectiu és assolir un aprenentatge en forma de treball en equip, de resolució de conflictes o de generació de creativitat. En aquest context, integrants de la cooperativa Creart recordaven una frase de Jeff Bezos, creador d’Amazon, apostant per la innovació tot subratllant que per sortir d’una capsa tancada has de trobar el teu propi camí.
En aquest sentit, l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, encoratja a l’alumnat de les escoles de la ciutat ha trobar “el camí que us faci feliços a la vida i lluitar per aconseguir-ho”. Cordón explica als escolars que “la vida és un continu treball en equip” i que quan les decisions són col·lectives sempre hi ha un bon aprenentatge, siguin més o menys encertades. L’alcalde es mostra orgullós de la feina del dia a dia de l’alumnat de la ciutat per aprendre, compartir i conviure, però molt especialment els esforços realitzats en aquesta pandèmia tan dura que travessem.
Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica, Carme Arché, i el regidor d’Educació, David González, han subratllat la importància de valors que es conreen en aquest programa de Cultura emprenedora com el de la constància, el treball en equip, la responsabilitat social, el compromís o la bona organització. Experiències que, remarquen Arché i González, els servirà als escolars en el seu futur tant a l’àmbit personal com professional.
Ara, els cooperativistes hauran d’elaborar prototips que serviran per posar els seus productes a la venda en un mercat obert al públic i realitzaran tasques de difusió i publicitat als mitjans de comunicació locals. A més, l’alumnat haurà de triar una entitat a la qual destinar els beneficis de la venda d’aquests productes, ja que els diners que aconsegueixin es destinaran a ONG’s de la seva elecció.