Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Les Dames de Cerdanyola es mostren a Fitur

Les Dames de Cerdanyola es mostren a Fitur

30 de gener de 2024 a les 8:56

El vitrall modernista Les Dames de Cerdanyola que presideix el Museu d'Art de la nostra ciutat ha estat un dels atractius que ha presentat l'estand de la Diputació de Barcelona a la Fira Internacional de Turisme (Fitur) que s'ha celebrat aquesta passada setmana a Madrid.

La presència dels vitralls Les Dames de Cerdanyola s’ha fet sota el lema Un mar de creativitat i és que enguany l’estand de la Diputació barcelonina a Fitur, entre el 24 i el 28 de gener, ha girat a l’entorn del concepte Barcelona, un mar d’experiències.

L’aparador turístic de les comarques barcelonines feia en aquesta edició un èmfasi especial en el turisme del benestar, l'enoturisme i, sobretot, en la celebració de la 37a Copa Amèrica, que se celebrarà a Barcelona des d’agost fins a finals d’octubre del 2024. Per això, a Fitur, la Diputació de Barcelona volia posar en valor “la tradició marítima de província per promocionar no només el turisme nàutic i prèmium lligats a la vela i la Copa Amèrica, sinó també el turisme familiar i el turisme de benestar”.

Vitralls modernistes

Les Dames de Cerdanyola s’han convertit en una icona de la ciutat i un símbol popular i van ser declarades com a Bé Cultural d’Interès Nacional al 2018. El tríptic modernista, atribuït al vitraller alsacià Ludwig Dietrich von Bearn, és de grans dimensions (235 x 195 cm) i representen dues escenes diferents: el plafó situat en un dels laterals s'ha anomenat Dames del gronxador. I els dos plafons frontals, que se situen en un mateix escenari interromput pel pilar de la façana de Can Domènech, la seu del MAC, representen les Dames del llac o Dames dels cignes i les Dames de les tulipes. Al primer les dues figures femenines estan a dalt d'una barca envoltada de cignes, i al segon, les dames recullen flors a la vora del llac.

Els tres plafons de les “Dames de Cerdanyola” van ser realitzats cap al 1910 per a la residència d'Evarist López, l’actual seu del MAC, que s’havia reformant sota la direcció de l’arquitecte Eduard Maria Balcells Buïgas. L’edifici originari havia estat el primer teatre-casino de Cerdanyola (1894), obra de l’arquitecte Gaietà Buïgas. Al marge del tríptic, la casa comptava amb altres elements de vitrall, com ara portes i finestres que configuraven un conjunt excepcional. Els vitralls estan inclosos dins el Catàleg del Patrimoni Cultural Català. La concepció original del conjunt podria correspondre a Balcells de qui s’ha pogut localitzar, entre els quaderns de joventut, l’esbós d’una dama recollint flors que pot remetre a l’anomenada Dama de la Tulipa.

Els vitralls del MAC són el tercer Bé Cultural d'Interès Nacional de Cerdanyola del Vallès. Prèviament la Generalitat va declarar BCIN el poblat ibèric de ca n'Oliver, el febrer de 2017.  El Castell de Sant Marçal també té aquesta consideració.