Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Les discrepàncies entre EMD i Ajuntament marquen el Ple de Bellaterra
Les discrepàncies entre EMD i Ajuntament marquen el Ple de Bellaterra

Les discrepàncies entre EMD i Ajuntament marquen el Ple de Bellaterra

13 de juliol de 2018 a les 11:38

Discussió sobre conveni, pilones, competències de regulació i de disciplina de trànsit, informes de Policia Local i presència d'agents a les entrades i sortides escolars, recollida de residus en zones verdes i fins i tot amb el ROM de l’organisme bellaterrenc, les tenses relacions entre l’Ajuntament de Cerdanyola i l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) van marcar ahir el debat del plenari de Bellaterra.

La Junta Veïnal de Bellaterra va aprovar per unanimitat la proposta llençada al plenari de Cerdanyola pel president de l’EMD, Ramon Andreu, per a la possible aprovació d’un conveni regulador de competències i finançament entre ambdues institucions. Andreu insisteix que, després de més de 2 anys de negociacions hi ha hagut acostament de postures però no un acord, i per això l’EMD reclama una resposta oficial i clara de l’Ajuntament a la proposta de conveni aprovada pel plenari de Bellaterra.

El president de l’EMD subratlla que, tal i com es preveu perquè el govern municipal va fer una contraproposta –que el govern de l’EMD ha rebutjat-, si la resposta de l’Ajuntament és negativa requereixen al govern de Cerdanyola que elevi una proposta de conveni al Ple de l’Ajuntament i, si s’aprova, es presenti a consulta vinculant al veïnat de Bellaterra. “Fins aquí arribem”, indica Andreu, que remarca que “volem que l’Ajuntament sigui clar”:

La regidora de Relacions amb l’EMD de Bellaterra de l’Ajuntament de Cerdanyola, Laura Benseny, que té veu però no vot a la Junta de Veïns de Bellaterra, indica que hi ha elements de la proposta aprovada per l’EMD que no s’adeqüen a les seves competències i inclou “percentatges que estan mal fets” i insisteix que les pròpies convocatòries de reunions durant la negociació indicaven que calia arribar a una proposta de consens entre les dues parts abans de presentar-la a consulta veïnal i que aquest consens estava molt a prop en les converses. Per a Benseny, l’acord aprovat ahir, 12 de juliol, pel plenari de l’EMD suposa que “la feina feta durant dos anys i mig no ha valgut la pena i això és molt greu” i per això insta a reprendre novament les converses.

Benseny anunciava que aquest dimecres, 18 de juliol, es reunirà la Comissió Municipal de Bellaterra a la que convidava a participar a tots els grups polítics de l’Ajuntament i de l’EMD amb l’objectiu de “trobar punts d’entesa”.

Els dos grups de l’oposició al Ple de l’EMD, PDeCAT i ERC, donaven suport a l’acord que s’aprovava per unanimitat, però ho feien amb crítiques i crides al diàleg. Jordi Macarulla, vocal del PDeCAT, indica que el requeriment aprovat ahir és “un fracàs general” perquè les negociacions han estat a punt d’arribar a un conveni amb” avantatges importants per a Bellaterra”, tot i considerar que l’Ajuntament va modificar alguns termes ja acordats “i es va canviar el camí”. Macarulla creu que sempre és possible continuar negociant, “però arriba un moment en què això s’ha d’acabar”.

Quim Oltra, vocal d’ERC, era contundent: “estem tips d’uns i altres” i ho explicava perquè “hi ha hagut dos extrems que, en determinats moments, no s’han volgut moure” quan “l’única discrepància insalvable” era l’ampliació territorial de l’EMD amb la incorporació dels terrenys de l’abocador de Can Fatjó dels Aurons. Oltra anunciava el seu suport “perquè cal donar solució a això o matar-ho tot”.

Pilones

Un nou capítol de l’enfronatment entre EMD i Ajuntament sobre les pilones del Camí Antic de sant Cugat es vivia ahir al plenari de Bellaterra amb la ratificació del decret del president de l’EMD de declinar l’oferta de mediació del jutge que porta aquest contenciós entre les dues institucions. Les pilones estan abaixades com a mesura cautelar dictada pel jutge fins resoldre el contenciós. 

La regidora de Relacions amb l’EMD mostrava la seva “decepció perquè qualsevol mediació que eviti un contenciós és positiva” i recordava que la proposta de pacificació del trànsit en aquesta via feta per l’Ajuntament està “oberta a diàleg”.

El president de l’EMD, però, creu que el seu govern “ha cedit tot el que havia de cedir en aquest litigi” i recordava que l’Ajuntament ha denunciat l’ordenança de trànsit de l’EMD de 2014 que modifica una anterior de 2011 i que aquesta ordenança de 2014 “ha quedat sense efecte” per aprovació del Ple de l’EMD. “Hem d’anar a mediar sobre una ordenança vigent que no té cap contenciós?”, es pregunta Andreu.

Miquel Vázquez, vocal de Gent per Bellaterra, grup de govern a l’EMD, afegeix que una negociació podria allargar-se dos o tres anys sense arribar a cap acord i que, en tot cas, s’havia de fer abans que l’Ajuntament impulsés el contenciós sobre les pilones.

Els grups de l’oposició s’abstenien en el punt. Jordi Macarulla indica que la mediació “només portaria a endarrerir la solució”, però “sempre estem a favor” del diàleg i insisteix, davant els dubtes expressats per GxB, que el PDeCAT “vol les pilones amunt”. Des d’ERC, Quim Oltra entén “la lògica processal” però “no té sentit” que es demani suport a una “cosa que ja s’ha fet”.

Policia Local

Dues qüestions relacionades amb la Policia Local també es van aprovar al plenari de l’EMD. Ramon Andreu indica que han conegut l’existència de dos informes de la Policia Local que afecten la seguretat vial a Bellaterra fets al novembre de 2016 i que no s’havien lliurat a l’EMD, fet que havia de provocar una “protesta formal per aquesta deslleialtat institucional” perquè l’Entitat té dret a conèixer tots els informes sobre les seves competències. Laura Benseny explicava que aquests informes s’han lliurat a l’EMD tot i que no afecten les seves competències perquè no ho són les vies interurbanes ni la disciplina de trànsit i apuntava que deslleialtat institucional “és presentar aquest punt al Ple abans de parlar-ho” entre les dues institucions. El president de l’EMD replica que un informe sobre un semàfor incorrectament sincronitzat a la plaça del Pi és tema de regulació ordenació de trànsit, competència de l’EMD, i no de disciplina. El PDeCAT es va abtenir en aquest punt per les “formes massa dures” en què s’havia redactat l’acord.

Un altre tema aprovat, en aquest cas per unanimitat, va ser el requeriment a l’Ajuntament de presència d’agents a les entrades i sortides de centres escolars per garantir la seguretat vial. La regidora de Relacions amb l’EMD es mostrava d’acord, demanant també a les famílies un “aparcament responsable per evitar el caos” circulatori, mentre el vocal d’ERC destacava que “el problema és la insuficiència de recursos” en la plantilla policial.

Residus i ROM

Tornava el desacord Ajuntament-EMD sobre la recollida d’escombraries a diverses zones verdes de Bellaterra. Per al govern de l’EMD és responsabilitat de l’Ajuntament, per al govern municipal, responsablitat de l’Entitat Descentralitzada. L’acord, unànime, era requerir a l’Ajuntament que faci aquesta recollida a la primera bateria de contenidors i al parc infantil del Turó de Sant Pau, al Camí dels Enamorats i al parc de la Font de la Bonaigua.

Pel que fa al Reglament Orgànic de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Bellaterra., s’aprovava amb l’advertiment municipal que hi ha elements “que no són en acord de llei” i que això obligarà a l’Ajuntament a emprendre accions legals –“i això no vol dir obrir un nou contenciós”, indicava Laura Benseny- Des de l’EMD, la Secretària destacava que el ROM pràcticament era calcat al de l’EMD de Valldoreix que no havia tingut cap problema legal, fet al que el vocal d’ERC responia que “que no s’hagi impugnat el reglament de Valldoreix no vol dir que estigui bé”. El president de l’EMD instava a aprovar el punt afegint que si s’havia de modificar posteriorment, així es farà.

D'altra banda, ERC va presentar una bateria de 5 mocions que tractem en aquesta notícia

Galeria d'imatges