Les escoles-bressol municipals tindran gestió pública a partir del curs vinent
30 de setembre de 2022 a les 1:25El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola aprovava en la sessió de setembre el projecte d’establiment i prestació del servei d’escola bressol municipal amb gestió pública a través de l’empresa municipal Cerdanyola Promocions. Aquest canvi de model, ja que actualment les escoles bressol Montflorit, Cordelles i Turonet, de titularitat pública, estan gestionades per una empresa privada, es posarà en marxa el pròxim curs 2023-24.
El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola aprovava en la sessió de setembre el projecte d’establiment i prestació del servei d’escola bressol municipal amb gestió pública a través de l’empresa municipal Cerdanyola Promocions. Aquest canvi de model, ja que actualment les escoles bressol Montflorit, Cordelles i Turonet, de titularitat pública, estan gestionades per una empresa privada, es posarà en marxa el pròxim curs 2023-24.
El regidor d’Educació i portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), David González, remarca que l’etapa educativa del 0-3 és fonamental en el desenvolupament personal, emocional i educatiu i una eina cohesionadora i igualitària i apostar per les escoles-bressol és fer-ho per una societat més democràtica, amb més drets i més feminista.
González explica que el canvi de model de gestió indirecta a directa a través de Cerdanyola Promocions servirà per ampliar la cartera de serveis de l’empresa municipal, amb nova estructura i noves funcions, i garanteix que la mateixa plantilla docent seguirà treballant en cada centre educatiu.
Acord amb ECP
El punt arribava al Ple després de l’acord fet públic pel govern del PSC i En Comú Podem (ECP). La seva regidora Pilar Adell insistia que ECP sempre ha defensat la necessitat d’arribar a acords sobre temes que “fan avançar el benestar de la ciutadania”, cosa que, indica, li ha fet rebre atacs d’altres grups de l’oposició, i subratlla que aquest acord sobre la gestió pública de les escoles-bressos és un d’ells.
Adell ressalta que cal revisar la gestió dels serveis públics en un moment de crisi de grans dimensions en diversos àmbits i apunta que s’ha de protegir l’estat del benestar perquè aquests serveis siguin de qualitat.
Per a la regidora d’ECP, amb l’aprovació d’aquest punt al Ple municipal, Cerdanyola serà “una ciutat més acollidora, més feminista i més educadora”
ERC: prevenció sobre l'empresa municipal
Altres dos grups van votar a favor, tal i com ja havien anunciat prèviament: Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Guanyem Cerdanyola. Pel que fa a Esquerra, Albert Turon es mostra convençut que el millor model de gestió de les escoles-bressol és el directe, tot destacant que l’educació pública és clau per garantir la igualtat. No obstant això, el regidor de la formació republicana admetia una “prevenció important” i és que la gestió directe ha de permetre garantir la qualitat de l’educació 0-3 però que tenen dubtes que l’empresa pública pugui assumir aquest encàrrec amb garanties.
En aquest sentit, Turon advertia que “d’aquí mig any s’haurà de fer la matriculació” i serà un repte per aquest nou model. El regidor d’Esquerra desitjava al govern “tota la sort” però advertia que “farem la feina de fiscalització que li correspon” a l’oposició.
Guanyem defensa que l'expedient és el presentat per ells al mandat passat
Des de Guanyem, el seu portaveu, Ivan González, tirava d’ironia per “agrair al PSC el seu suport a la nostra proposta quatre anys després, però més val tard que mai, perquè és la mateixa que va presentar el govern de Compromís al passat mandat”.
Gonzalez subratlla que el PSC va votar en contra del canvi de model al mandat anterior i en aquest mandat ha defugit diverses propostes de Guanyem per replantejar-s’ho. Per això, el regidor es pregunta si el problema era que la proposta de canvi a un model de gestió directe era de Guanyem o que la gestió pública del servei continua sense ser el model del PSC però ara vol portar-ho a la campanya electoral de les municipals.
Ciutadans creu que s'assumeixen més riscos que amb la gestió indirecta
No tots els grups ho han vist igual. Ciutadans (Cs), Junts i Partit Popular (PP) van votar en contra, però des de Cs també subratllaven aquest canvi d’opinió del govern socialista. Gorka Samaniego parlava d’un” canvi d’opinió arbitrari per raons que desconeixem” i destaca que suposa assumir uns riscos molt grans, mentre es diu que l’actual model no ha comportat problemes tot i els riscos que s’afirmen a l’expedient que té.
Samaniego també creu que no hi ha garanties que l’empresa municipal pugui fer-se càrrec de la gestió, tal i com, apunta, diuen els informes de secretaria i intervenció. El risc que s’assumeix, apunta el regidor de la formació taronja, és molt més gran.
Junts destaca que el model indirecte portava 20 anys funcionant de forma impecable
Joan Sánchez, de Junts per Cerdanyola, defensava que durant 20 anys el servei amb gestió indirecta “ha estat impecable i ha funcionat molt bé i sense queixes ni maldecaps” per a l’ajuntament. En relació als avantatges de la gestió directa plantejats pel govern, el regidor de Junts explica que si hi hagués algun problema amb una empresa que gestionés les escoles, “l’Ajuntament sempre podrà intervenir” i afegeix que “caldrà veure” si Cerdanyola Promocions se’n surt en aquesta gestió, tot i destacar que tant de bo sigui així en benefici de l’Ajuntament i el servei.
Sánchez considera també que els recursos i els serveis públics “han de ser per a tothom i per a qui menys s’ho pot permetre” i manifesta que en aquest cas les escoles-bressol “no són per tothom perquè no hi ha prou places” ni poden introduir criteris de vulnerabilitat per triar les famílies usuàries.
En el torn de rèplica, el regidor d’Educació va negar que l’expedient aprovat ahir fos el mateix que el presentat en el passat mandat pel govern de Compromís, tot destacant també que actualment hi ha una gerència a l’empresa municipal per desenvolupar l’estructura que ha de tenir Cerdanyola Promocions per assumir els serveis.
Sessió ordinària del Ple municipal de setembre de 2022
Altres temes: pressupost, laborals,
La resta del Ple municipal no va comportar gaire debat. Les modificacions de crèdit plantejades es van aprovar totes. Els canvis al pressupost es plantejaven per finançar diverses inversions de millora urbanística i d’equipaments – Martinica, Serraperera, Montflorit, el carrer Sol, el clavegueram de Santa Marcel·lina o l’espai polivalent- i convenis de suport al món del comerç, la restauració i el Cerdanyola Club de Futbol per impulsar, respectivament, la campanya Comprar a Cerdanyola té premi, la digitalització de l’hostaleria o els viatges del grup V de la II RFEF, molt superiors als que el club de futbol va fer la temporada passada.
Pel que fa als punts en relació a reconeixements d’obligacions a empreses que han prestat serveis sense que hi hagi el corresponent contracte en vigor, el regidor de Finances, Javier Sánchez, explicava que, en tots els cassos, es tracta de contractes que estan ja en regularització.
Pel que fa a l’estat d’execució del pressupost 2022, Sánchez indicava que el període mitjà de pagament està en 17 dies, complint el termini preceptiu, mentre que l’execució d’ingressos està al 65% i la de despeses de 35%, semblants a l’any passat. L’oposició segueix considerant aquests percentatges excessivament baixos i des d’ERC, la portaveu municipal, Helena Solà, ressaltava la xifra de l’execució de les inversions, inferior al 10%.
Un punt de caràcter intern es va aprovar per unanimitat, la modificació parcial de la Relació de Llocs de Treball (RLT). La regidora de Recursos Humans, Pepi Rivera, indica que aquesta modificació regularitza una situació de precarietat laboral important i suposa un pas important en el procés d’estabilització del personal interí que es treballa amb els representants sindicals, procés que, assegura Rivera, permetrà a l’Ajuntament de Cerdanyola tenir una temporalitat del 6’ % al 2024, per sota del 8% marcat per la normativa.
Des de l'oposició es va lamentar que s'hagi admès des del govern que en aquest mandat no es podrà presentar una RLT completa, pero es votava a favor d'una modificació que consideren necessària en relació a treballadors precaritzats. ERC lamentava també que no s'aprofiti per funcionaritzar uns treballadors laborals que "tindran així limitada la seva carrera professional".
En relació a aquest tema, representants dels treballadors van intervenir al temps d'audiència ciutadana demanant el suport dels regidors a aquesta aprovació després que es fes una concentració a les portes de l'Ajuntament convocada per CC OO, UGT i SPL que consideren que el procès d'estabilització, que afecta 131 treballadors municipals, és un dels "més preocupants" que hi ha, en matèria de personal, a l'Ajuntament. Els sindicats indiquen que d'aquest procès "depèn el futur" de treballadors que "es juguen llocs de treball que ocupen des de fa 10, 15 i fins i tot més de 25 anys".
L'Ajuntament de Cerdanyola es personarà judicialment en el recurs presentat per la concessionària del Bosc Tancat Gimnàs Atlante Vallès, perquè l'empresa considera que no hauria d'estar obligada a dipositar la garantia de contracte ja que estava subrogada amb la de l'anterior concessionari, criteri que no comparteix l'Ajuntament. El regidor d'ERC Íñigo Enterria es preguntava "fins quan els temes relacionats amb el Bosc Tancat estaran en aquesta dinàmica de contenciosos".
Finalment, el plenari aprovava també els dos dies festius addicionals que els establiments comercials de Cerdanyola podran romandre oberts en el calendari d’obertura dels establiments comercials en diumenge i dies festius per a l’any 2023: el 10 i el 31 de desembre de 2023.
Mocions
Pel que fa a les mocions, per unanimitat es va aprovar la presentada per la Junta de Portaveus per instar a la Generalitat a la incorporació a escoles i instituts de la ciutat de personal acompanyant a nens i nenes amb diabetis mellitus de ripus 1, cosa que havia demanat una entitat de famílies afectades per aquesta malaltia. En temps d'audiència ciutadana, Montserrat Esteban va intervenir en nom de les famílies afectades tot destacant que els regidors tindrien, al debat de mocions, "l’oportunitat de vetllar per una escola realment inclusiva" amb l’aprovació d'aquesta proposta en relació a "una malaltia crònica, sense cura ni períodes de descans, coneguda com la diabetis infanto-juvenil".
També s’aprovava una moció de Junts i ERC demanant suport al traspàs de Rodalies Renfe a la Generalitat per millorar un servei molt deficitari en l’actualitat.
Per contra, es va rebutjar a moció de Junts sobre” la resolució del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides sobre la repressió espanyola contra l’independentisme català”.
Plenillo
Al temps d'audiència ciutadana, popularment conegut com plenillo, a més de la intervenció dels representants sindicals i de les famílies amb persones afectades per la diabetis mellitus tipus 1, també van intervenir representants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) tornant a demanar un informe de vulnerabilitat per a la intsl·lació d'un comptador solidari a una família a la que AGBAR havia tallat el subministrament d'aigua la tarda d'ahir. Des del govern municipal es manifestava que avui hi hauria una reunió amb l'usuari afectat per plantejar una possible solució que l'entitat considera incorrecta, reclamant l'esmentat informe.