Les III Jornades Ismael Smith reivindiquen la seva radical contemporaneïtat
30 d'octubre de 2023 a les 10:45Les III Jornades Ismael Smith, que enguany coincideixen amb els 50 anys de la mort de l’artista que estiuejava a Cerdanyola, es centraran en la vigència de la seva obra des d’una perspectiva contemporània i actual, remarcant els aspectes que el converteixen en un artista maleït de la seva generació.
Audios
30-10-2023 Txema Romero
Les III Jornades Ismael Smith es celebraran els dies 4 i 5 de novembre amb una sèrie de converses sobre diversos aspectes que conflueixen en la figura polièdrica de Smith i que tindran lloc al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) i una visita d’autor i una perfomance al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
El director del MAC i gran especialista en la figura i obra d’Ismael Smith, Txema Romero, recordava que des del Museu d’Art de Cerdanyola van ser dels primers en reivindicar la figura d’Ismael Smith, “un artista maleït i oblidat a la seva època i que en canvi ara s’eleva per sobre de la majoria dels seus coetanis, de manera que una història marcada per la incomprensió i la tragèdia acaba tenint un final feliç que l’acaben convertint en un artista beneït”.
Romero explica que les III Jornades Ismael Smith al MAC començaran el dissabte 4 de novembre, a les 10 hores, i consistiran en una sèrie de converses amb diversos especialistes i artistes al voltant de qüestions com llibertat i perspectiva queer, còmic o salut mental i l’art com teràpia.
També es representarà un fragment de l’obra teatral La núvia del Rom, de David Barba, amb l’actor Albert Muntané interpretant a Smith; i la inauguració i visita a l’exposició Smith i els monuments fantasma, a càrrec de l’Anna Llimós, sobre els nombrosos projectes públics encarregats a Smith i que no es van acabar realitzant, com el Sagrat Cor del Tibidabo.
Les Jornades es traslladen diumenge 5 de novembre al MNAC amb dues visites d’autor a càrrec de Txema Romero i el cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MANC, Francesc Quílez; a les 10.15 i a les 12 hores. Les visites, gratuïtes i amb aforament limitat, requereixen de inscripció prèvia a la web del MNAC.
Les visites tindran com a cloenda la perfomance El ball dels monstres (allò que no es veu), creació de Jayce, ballarí de voguing, estil de ball sorgit a la Nova York dels vuitanta, que a través de la seva creació retrà tribut a Smith i a totes aquelles persones que l’han precedit des dels marges de la societat, i ho fa creant bellesa i incomoditat.
La regidora de Museus, Pilar Adell, afirma que “la figura tant temps oblidada d’Ismael Smith ha pres molta volada gràcies en bona part a la tasca realitzada des del MAC”, destacant que la seva figura va més enllà de la creació artística i es relaciona amb qüestions com la salut mental i l’activisme LGTBI. Adell afegeix que “la reinterpretació que s’està fent de la figura de Smith és molt rica i el converteixen en un artista avançat al seu temps”.
Per recordar i reivindicar a Ismael Smith als 50 anys de la seva mort al sanatori psiquiàtric de White Plains, Nova York, hi haurà una senyalització especial a diversos museus de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i lluiran obres seves el Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu Abelló, Museu de la Garrotxa, Museu de Sitges, Fundació Palau i Museu del Disseny de Barcelona.