Les infraestructures, protagonistes del debat en el Ple de març
31 de març de 2006 a les 0:00El ple municipal del mes de març va tenir pràcticament dues úniques qüestions de debat, una en relació a les infraestructures amb la discussió dels regidors en referència a diversos punts inclosos a l’ordre del dia plenari i la segona quan el PSC va demanar la dimissió de la regidora de promoció de ciutat per considerar que ha utilitzat mitjans públics amb finalitats partidistes.
Les al.legacions presentades pel govern municipal al Pla d'Infraestructures de Transport de Catalunya (PITC), la moció presentada pel PAS a petició de l’associació Via Verda per reclamar la desafectació de terrenys afectats per diversos vials inclosos al Pla d’Infrastructures o el suport a la Plataforma Ciutadana pel Camí Verd del Vallès van protagonitzar la primera part d’una sessió plenària en què es van aprovar l’adhesió al Consorci per l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental, l’ordenança municipal per al control del mosquit tigre o la ratificació de la incorporació al Pacte de Salut de la comarca, entre d’altres qüestions.
L'alto el foc d'ETA
El ple, de tota manera, es va obrir amb una intervenció de l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, destacant com un fet molt important i transcendent per a tothom l’anunci d’alto el foc permanent per part d’ETA. Morral va recordar que aquest mes de març es compleixen també dos anys dels tràgics atemnptats de Madrid de l’11-M i un any de la visita de Pilar Manjón a la nostra ciutat en què es va recordar la solidaritat mostrada per la ciutadania de Cerdanyola davant qualsevol acte de violència territorista.
Al.legacions del govern al PITC
Pel que fa al debat sobre infraestructures, el govern municipal proposa a la Generalitat la desclassificació de la Via de Cornisa i plantegen com a alternativa al vial interpolar la modificació dels accessos a la B-30 per tal de garantir la fluïdesa del trànsit. El regidor de Territori, Rafael Bellido, destacava ahir al Ple Municipal que les al.legacions del govern són “valentes” i destacava que en el debat sobre la mobilitat s’ha de buscar l’aposta per “l’origen” dels col.laspses circulatoris.
En aquest sentit, Bellido indica que la capacitat de la xarxa d’auopistes i autovies catalanes és similar a la de la resta d’àres industrialitzades d’Europa i que el que cal millorar són els seus enllaços –on va posar l’exemple la falta de connexions entre la C58 i la B30- i entre els nuclis urbans i aquesta xarxa básica viària.
Bellido remarca que el principal déficit de la mobilitat metropolitana és la mancança de transport públic i que, en aquest sentit, les al.legacions del govern municipal van en el sentit de potenciar la connexió entre Cerdanyola i Barcelona, però també amb la resta de población de l’entorn. El regidor de Territori remarca que aquesta connexió ha de passar per una aposta ferroviaria per zones amb població i on el túnel d’Horta sigui l’última opció i com a connexió amb transport públic.
Moció de Via Verda
El regidor del PAS, Daniel Helbig, va presentar la moció plantejada des de l’Associació Via Verda que instava la Generalitat a retirar del PITC les infrastructures del Vial de Cornisa, el Vial Interpolar, el túnel Central i el túnel d'Horta. El punt va ser rebutjat amb l’únic suport del PAS. Helbig destacava el seu suport a la proposta perquè el “desenvolupament del Centre Direccional provocarà un col.lapse circulatori que farà recuperar projectes viráis rancis” previstos al Pla General Metropolita (PGM) de 1976. Segons Helbig, els grups municipals no poden “cedir davant poders foranis” que volen impulsar actuacions que “menyspreen” Collserola i asegura que obres com el túnel d’Horta “no admeten el matís de dir que si és ferriviari” si que s’acceptaria” .
De fet, el primer en intervenir sobre qüestions d’infraestructures va ser el portaveu del Partit Popular (PP). Antonio González critica que el govern presenti al.legacions contra autovies que són necessàries com el vial de cornisa, l’interpolar o el túnel d’Horta i considera que això portarà al “fracàs del Centre Direccional” perquè hi haurà col.lapses circulatoris que s’hauran d’afegir a “l’alt cost del terreny a causa de la revisió cadastral”. Segons González, el PP diu “sí a totes les autovies i tot el transport públic perquè diu si al progrés”.
Plataforma pel Camí Verd
En relació a temes d’infrastructures també va haver-hi debat en el punt que plantejava el suport a la Plataforma Ciutadana pel Camí Verd del Vallès i que es va aprobar amb l’única abstenció del PP. La plataforma d’entitats planteja la creació d’un camí verd entre Rubí i Sant Quirze utilitzant les vies fèrries en desús dels Ferrocarrils de la Generalitat que passa per Bellaterra. La proposta reclama que s’utilitzin pel camí verd terrenys afectats pel Vial Interpolar inclós al PITC. Des del govern municipal destaquen que la proposta encaixa en les al.legacions plantejades pel tripartit al Pla d’Infraestructures i el regidor de Territori remarca que suposaria un recorregut de fácil passejada.
El regidor del PAS, per la seva banda, destacava que és una proposta que defensa l’ús de la bicicleta. Segons Helbig, els carrils bici són una “asignatura pendent” a la ciutat i caldria fer un que enllacés el nucli urbà amb la UAB i el camí verd.
El portaveu municipal del PSC, José Miguel Moreno, va mostrar-se favorable a la proposta per considerar negatiu el traçat previst pel Vial Interpolar i que l’alternativa presentada és positiva. Moreno va criticar el govern per no presentar a votació les seves alegacions al PITC, cosa a la que va respondre el regidor de Territori destacan que les propostes s’han debatut al Consell Municipal de Mobilitat i que s’han aprovat amb els mecanismes adients per fer-ho.
El portaveu del PP, per la seva banda, va manifestar l’abstenció del seu grup per estar d’acord amb el camí verd, però també amb el vial interpolar per “necessitat del progrès”.
En relació a altres temes, la majoria es van aprobar sense gaire debat com la presencia de l’Ajuntament en el recurs contenciós administratiu interposat per l’Entitat de Conservació Parc de Negocis Mas Blau en relació al projecte de la Plana del Castell.
Pacte per la Salut
Altre ratificació que es presentava al Ple era la de l’adhesió al Pacte de Salut del Vallès Occidental Est que Cerdanyola signava el passat 17 de març amb altres 12 municipis de la comarca i la Generalitat. El regidor del PP Anselmo Martín va mostrar la seva desconfiança que un organisme tan gran sigui eficaç, mentre des del PAS Daniel Helbig es mostrava escèptic que sigui “alguna cosa més que un canvi d’imatge” i anunciava la seva abstenció.
La regidora d’Educació, Ocupació, Promoció Social, Salut Pública i Consum, Montserrat Puig, destacava que s’han de desenvolupar els estatuts del consorci i que s’haurà de vigilar que hi hagi presencia de tots els Ajuntaments i que les entitats representatives tinguin veu per garantir una descentralització real. En tot cas, l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va remarcar que la predisposició de la Generalitat “d’acostar al territori la gestió de la sanitat pública i els seus equipaments” és positiva.
Per unanimitat es va ratificar l’acord de la Junta de Govern d’aprovació de la convocatòria de beques de menjador, llibres de text, material escolar i llar d’infants per al curs 2006-2007 i la modificació dels estatuts de la Fundació per la Promoció de l’Esport a Cerdanyola.
El Ple de l’Ajuntament ta,mbé va aprobar, en aquest cas amb l’abstenció del PAS, l’adhesió al Consorci per a l’Ocupació i la Promoció Econòmica del Vallès Occidental amb l’objectiu de coordinar les polítiques d’inserció laboral, d’ocupació i formació de la comarca. El regidor d’Ocupació, Josep Maria Mallafré, defensava l’adhesió que també busca gestionar els recursos amb la màxima eficàcia.
D’altra banda, el ple reconeixia una bonificació del 60 percent de la quota de l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres al Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró, que es considera d’especial interès i utilitat municipal. El PAS es va oposar per estar en contra de la seva ubicació a la Plana del Castell.
També en relació a beneficis, el ple aprobaba una modificació de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres gràcies a la qual aquelles construccions i instal·lacions que tinguin com a finalitat reformes, millores o adaptacions per incorporar sistemes per l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar podran sol·licitar una bonificació del 40 percent .
Ordenança contra el mosquit tigre
Continuant amb temes de caire medi ambiental, el Ple aprobava inicialment per unanimitat una ordenança per al control del mosquit tigre. El consistori ha decidit prendre tot un seguit de mesures de preventives per evitar la seva proliferació durant l’estiu. El regidor d’Ecologia Urbana i Sostenibilitat, Rafael Bellido, destaca que l’ordenança plasma jurídicament recomanacions com evitar l’aigua estancada a l’aire lliure o posar mesures pal.liatives com mosquiteres i remarca que dóna més força a la capacitat sancionadora dels inspectors municipals.
També per unanimitat, i en aquest cas definitivament, s’aprovaven la modificació d’un article de l’ordenança de circulació sobre la restricció del trànsit de vehicles pel camí de Can Catà i la modificació parcial del reglament de funcionament del servei de menjadors escolars dels centres públics.