Les lectures i maletes escolars del Projecte ELE fan que els joves llegeixin més
19 de novembre de 2004 a les 0:00Un 40 percent dels joves cerdanyolencs d’edats compreses entre els 12 i 16 anys que l’any 2000 estudiaven en centres escolars on es motivava la lectura a través de llibres obligatoris i les maletes de lectures del projecte ELE, van participar activament a l’Operació 2000. Aquella iniciativa de foment col·lectiu de la lectura va néixer amb el repte de llegir tants llibres com habitants tenia llavors la ciutat, superant-se amb escreix la xifra arribant als 58.951.
La professora Mireia Manresa, autora d’un treball de recerca a partir de l’anàlisi de les fitxes de lectura de l’Operació 2000 dels joves entre els 12 i 16 anys, constatava que l’escola té un paper molt important en promoure els hàbits lectors entre els joves. Ho feia en el marc de la presentació del seu treball pel qual obtingué un excel·lent Cum Laude.
Francisco Rincón, membre del Projecte ELE i un dels integrants del tribunal que jutjà la feina de Manresa, va explicar que el llibre tindrà un tiratge molt reduït: únicament sis exemplars per al tribunal. Rincón va recordar amb una selecció d’imatges l’Operació 2000, exposant l’interrogant en pensar què passaria amb el material recollit, les fitxes de lectura, el dia després. El 24 d’abril del 2000. L’interès de la catedràtica en literatura infantil i juvenil de la UAB Teresa Colomer va permetre dilucidar aquest interrogant, quan proposà estudiar les fitxes. Un material indexat gràcies a una beca de la Diputació de Barcelona i analitzat en el segment de 12 a 16 anys per Mireia Manresa.
Francisco Rincón va exposar que el treball té un doble interès: per a Cerdanyola, perquè s’ha analitzat una activitat duta a terme al municipi, i per a tothom, doncs d’una proposta local se’n fa una anàlisi amb categoria sobre els hàbits lectors dels joves adolescents.
Mireia Manresa va exposar als presents les línies generals i les conclusions del seu treball. En destaca que tot i no saber-se del cert si l’escola incideix en l’hàbit de llegir més continuat, sí que ho fa en l’univers lector adolescent, en els referents literaris implícits. Així i per a l’estudiosa no és cert que l’escola influeixi negativament en la lectura, tenint en compte que ofereix la possibilitat de llegir i de formació literària. Ha de formar lectors crítics, fent que els joves puguin triar sense limitacions en el seu futur. Per això la tria de lectures i els objectius que es pretenen amb elles és una qüestió clau.
Manresa constata que utilitzant estratègies diferenciades, lectures obligatòries i lliures com les que planteja el projecte ELE a les seves maletes, es potencia que els adolescents disposin de referents literaris, tot i formant-se hàbits lectors.
En el debat posterior a la presentació Manresa va constar el rebuig dels adolescents a la lectura, un fet que es constata l’estudi. Tot i això hi ha una davallada en l’interès per les lectures obligatòries però l’acceptació per les lectures de les maletes es manté.
Consol Pla, regidora de Cultura, va tancar l’acte agraint la feina feta pel Projecte ELE i la professora Mireia Manresa. Pla va recordar l’Operació 2000 i la gran implicació ciutadana que tingué la iniciativa, recolzada des de l’Ajuntament de la ciutat. En aquest sentit la regidora manifestava la voluntat del municipi de fer costat a les activitats promotores de la lectura, com pot ser el cas de l’experiència Nascuts per llegir.