Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Les mediadores en temes d'immigració reclamen més diàleg entre poblacions

Les mediadores en temes d'immigració reclamen més diàleg entre poblacions

9 de maig de 2002 a les 0:00

Khadija Sahli, mediadora en temes d'immigració relacionats amb l'educacíó a Terrassa, i Eva Cham, mediadora en temes de sanitat a Mataró, reclamen l'obertura de més i millors canals de diàleg entre la població autòctona i la immigrada per evitar qualsevol possible conflicte i refermar la bona convivència.
Shali afirma que cal crear un model d'integració propi a Espanya ja que al nostre Estat no es poden adaptar els models d'Alemanys, Holanda o França -països on majoritàriament emigra la població del Magrib.
Cham, per la seva banda, explica que a Mataró s'ha creat la figura del mitjancer comunitari amb l'objectiu d'evitar conflictes entre la població autòctona i la immigrada, facilitar el coneixement entre cultures i deslliurar de tensions la convivència. Cham assegura que aquest és un treball ""lent i complicat"", però comenta que la gent poc a poc es conciencia que ""el respecte mutu millora molt la convivència"".
Khadija Sahli destaca que l'immigrant magribí de barris com els de Ca n'Anglada, a Terrassa, és molt difícil que pugui integrar-se ja que es troba amb la barrera de l'idioma, un bagatge cultural escàs, i l'absolut desconeixement de la societat, els costums i les tradicions occidentals, entre d'altres problemes.
Sahli manifesta que, davant d'aquesta situació, es va crear a Terrassa el projecte Escola de Mares amb l'objectiu d'explicar a les dones magribines la llengua i la cultura de Catalunya i Espanya i desfer així els prejudicis que pugui tenir ""ja que viu en un món tancat amb molt poc contacte amb l'exterior de casa seva"". Segons Shali, la tasca del mitjancer ha de ser la de ""pont entre cultures"".
En aquest sentit, Eva Cham remarca projectes sanitaris importants creats a Mataró amb l'objectiu de facilitar la comunicació entre els immigrants i els professionals de la salut i esvair els tabús i falses imatges creades entre uns i altres. Entre aquests projectes, Cham destaca la campanya de vacunació amb la implicació de les escoles que va aconseguir que, dels 170 nens magribins i 40 subsaharians afectats, només 4 nens no es vacunessin, tot i les reserves inicials de les famílies.