Les Ordenances Fiscals s'aproven de forma definitiva
9 d'abril de 2020 a les 8:00El Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola aprovava ahir de forma definitiva les les Ordenances fiscals i el conveni amb la UAB sobre els terrenys de l’escola Bellaterra davant les crítiques de part de l'oposició que considera que no eren temes urgents que necessitessin de la seva votació en un ple extraordinari.
El Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola aprovava ahir les Ordenances Fiscals -impostos, taxes i preus públics- 2020 de forma definitiva, però el portaveu del govern admetia que caldrà adoptar canvis per adequar-se a la realitat després de la pandèmia, mentre alguns grups de l'oposició negaven la urgència de tractar aquesta tema en un Ple extraordinari quan, a més, la situació actual farà que no es puguin executar en bona part.
Les ordenances s'havien aprovat de forma inicial al mes de novembre i ara es desestimaven les al·legacions presentades per Ciutadans i Guanyem, al temps que s'aprovaven unes modificacions de caràcter tècnic. El portaveu del PSC, David González, manifestava la importància d'aprovar unes ordenances que inclouen exempcions de taxes per a col·lectius en risc de vulnerabilitat que suposaran una ajuda quan acabi la pandèmia i "agafava el guant" que li oferien des de l'oposició d'adoptar canvis per afrontar la nova realitat.
Albert Turon, regidor d'ERC, negava la urgència de convocar un Ple extraordinari per abordar aquest tema i insistia en què "sí que ho és adaptar el pressupost" municipal a la nova realitat de Cerdanyola. Per a Turon, el que li cal ara a Cerdanyola són ·grans consensos i lideratge polític" per afrontar la situació després de la pandèmia.
Tampoc pensava que fos el moment de votar les Ordenances al Ple el regidor de Ciutadans Gorka Samaniego, especialment perquè considera que estan "desfasades i són insuficients i poc ambicioses" davant el nou context social i econòmic. Samaniego insisteix en què cal "baixar la pressió fiscal" i nega que siguin justes, redistributives i dinamitzadores de l'economia, com assegura el govern.
Més crític encara era el portaveu de Guanyem. Ivan González assegura que les propostes del seu grup avançaven en progressivitat fiscal, eren raonables "i sobretot possibles". Així, critica que les ordenances aprovades no siguin d'esquerres i que s'hagi rebutjat les seves propostes, com la reducció de l'IBI general amb contraprestació de pujar l'IBI diferencial i l'IAE, que afecta les empreses que facturen un milió d'euros o més a l'any. "Els números surten i els vots també", assegurava González, però insisteix el govern ha decidit no apostar per una proposta que no és d'esquerres, sinó continuista.
Quan tant el portaveu del PSC com des de l'oposició ERC li comentava que el govern anterior va ser del seu grup i si era continuista seria que el seu govern no era d'esquerres, González manifestava que els dos grups van votar en contra de propostes de rebaixa de l'IBI general en el passat mandat.
Pilar Adell, des d'En Comú Podem (ECP), destacava la necessitat de tirar endavant les tramitacions d'expedients a l'Ajuntament, més encara davant la possibilitat que les necessitats quan acabin la pandèmia puguin generar col·lapses en alguns serveis municipals. Tot i això, Adell indica que caldrà abordar modificacions de les ordenances davant les necessitats que sobrevinguin.
Joan Sánchez, de Junts per Cerdanyola, considerava la proposta d'ordenances "contingudes i prudents".
Conveni amb la UAB sobre l'Escola Bellaterra
Pel que fa al conveni entre UAB i Ajuntament que afecta a l’escola Bellaterra, el portaveu del govern i regidor d'Educació, David González, indica la reclamació per part de l’Autònoma de part de les instal·lacions que ara ocupa el centre d’educació infantil i primària i de les que és titular. En concret, els espais de direcció, administració, secretaria i consergeria, la biblioteca i gimnàs. González manifesta que s'ha acordat un retorn d'aquestes instal·lacions de manera esglaonada.
En aquest sentit, la direcció de l’escoleta haurà d’abandonar els espais que ara utilitza en data 1 de juny de 2020 i, pel que fa al gimnàs, l’escoleta continuarà fent ús de l'espai de la UAB fins el juny de 2023. Durant aquests aquests tres anys el departament d'Educació es compromet a la construcció d'un gimnàs en algun espai exterior del centre educatiu.
Vera Sánchez, de Guanyem, es mostrava en desacord ja que considera que si es vol reconduir les relacions amb la UAB, aquest conveni és "començar la casa per la teulada", al temps que considera que una bona relació ha de ser bidireccional, i creu que amb aquest acord només guanya la UAB, fet amb el que està d'acord el regidor d'ERC Íñigo de Enterria que assegura que l'Ajuntament no rep res a canvi del conveni. Enterria recorda que el conveni original en què es basa aquest acord ja va ser portat als Tribunals per ERC. "Ens van donar la raó" en primera instància, indica el regidor, i ara s'està a l'espera de resoldre el recurs presentat per l'Autònoma.
Sánchez i De Enterria coincidien també en assenyalar que les escoles estan tancades amb el confinament actual "i per tant no té sentit dir que han d'abandonar instal·lacions l'1 de juny", quan es desconeix quina serà la situació.
Per la seva banda, el regidor de C's Pau Ortolà es mostrava escèptic davant el compliment de compromisos per part del departament d'Educació de la Generalitat i reclamava tenir clar el projecte d'actuació i quina serà l'afectació en el pati exterior del recinte on s'han d'edficiar els mòduls del nou gimnàs de l'escoleta.