Les persones d'entre 60 i 65 anys poden demanar cita prèvia per vacunar-se amb AstraZeneca
25 de març de 2021 a les 9:54Les persones de 60 a 65 anys poden demanar cita per vacunar-se contra la Covid-19 en el web https://vacunacovid.catsalut.gencat.cat/ que ha obert el departament de Salut. La pàgina permet escollir punt de vacunació -però no a Cerdanyola-, dia i hora per administrar-se la vacuna d’AstraZeneca, però els responsables sanitaris demanen a la població que esperin a rebre un SMS d'avís per demanar la cita.
La Generalitat ha citat al voltant d’un quart de milió de persones d’entre 60 i 65 anys per administrar la vacuna d’AstraZeneca en les pròximes setmanes després que aquesta setmana s’hagi reprès la vacunació amb el producte de la farmacèutica anglosueca després de la seva suspensió cautelar i l’augment de la franja d’edat a qui administrar-se-la dels 55 anys de topall fins els 65 anys.
El web obert per Salut, vacunacovidsalut.cat, només el pot utilitzar la franja d’edat de 60 a 65 anys, però és igual que siguin professionals essencials -als que ja s’estava administrant la vacuna- o població en general i encara que no s’hagi rebut avís per fer la vacunació ni per telèfon ni per missatge SMS. No obstant això, els responsables sanitaris demanen a la població que s'esperi a rebre un SMS de convocatòria. Aquest SMS enllaçarà amb el web on demanar cita per vacunar-se.
De moment no hi ha punt de vacunació a Cerdanyola al marge dels CAP's
De moment, aquesta vacunació amb cita prèvia no es pot fer a Cerdanyola i les persones que ho sol·liciten s'han de vacunar fora del municipi, com a un centre cívic de Barberà o a Sabadell. L'alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, s'ha mostrat disposat a cedir espais alternatius a Cerdanyola, tal i com ja es va fer en la campanya de vacunació de la grip que es va realitzar en la sala Arimany de la Biblioteca Central, però indica que és un tema que depén de la Generalitat. Des del departament de Salut indiquen que "en aquests moments a Cerdanyola no hi ha cap punt de vacunació d’AstraZeneca per a les persones de 60 a 65 anys. Al Vallès Occidental hi ha 5 punts de vacunació: 2 a Sabadell, 1 a Barberà del Vallès i 2 a Terrassa". D'acord a la informació facilitada per Salut a aquesta redacció a mesura que vagin arribant més vacunes, es plantejarà ampliar els punts de vacunació centralitzats i, per tant, s'obre la possibilitat que hi hagi nous punts de vacunació a la ciutat, al marge dels CAP's. El llistat d'aquests punts de vacunació actuals el popdeu consultar aquí.
Per poder fer la sol·licitud, el web demana una sèrie de dades personals com el Codi d'Identificació Personal (CIP) de la targeta sanitària o el DNI, la identificació amb nom i cognoms, el número del telèfon mòbil i l’adreça electrònica. Les persones que no estiguin en aquesta franja d'edat no podran completar el registre.
Missatge de tranquil·litat sobre la vacuna
Des del departament de Salut indiquen que la vacuna d'AstraZeneca es pot administrar amb tranquil·litat ja que "el nombre d’esdeveniments tromboembòlics analitzats en les persones que han rebut aquesta vacuna és inferior al que seria d’esperar en la població general". A més, afegeixen, a l’hora de valorar aquest risc s’ha de tenir també en compte que la mateixa Covid-19 s’associa amb esdeveniments trombòtics en pacients que la pateixen. En tot cas, indiquen, "els beneficis de la vacuna contra la Covid-19 superen de molt el risc d’eventuals efectes adversos".
Salut insisteix que la vacuna d’Oxford/AstraZeneca ha estat estudiada en profunditat abans de ser aprovada per les agències reguladores, a l'igual que la resta de vacunes que s'estan administrant contra la Covid-19. Els responsables sanitaris indiquen que arran de la sospita de reaccions adverses coincidents en el temps amb l’administració de la vacuna, "ha estat analitzada i estudiada en profunditat de nou". Així, apunten, el Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància (PRAC) de l’Agència Europea de Medicaments va confirmar a la reunió extraordinària del 18 de març de 2021 que "els beneficis de la vacuna contra la COVID-19 continuen superant el risc d’efectes adversos" i que la vacuna "no s’associa amb un augment del risc global de coàguls de sang (esdeveniments tromboembòlics) en les persones que la reben".
Tot i això, manifesten, "en casos molt excepcionals, la vacuna pot estar associada amb la formació de trombes amb presència de trombopènia, inclosa la trombosi de sinus venosos cerebrals (TSVC)" i per això l’Agència Europea del Medicament ho continua estudiant. El Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància (PRAC) també va arribar a la conclusió que no hi ha evidència d’un problema relacionat amb lots específics de la vacuna o amb llocs de fabricació determinats.