Les polítiques de la comarca reclamen la igualtat
28 d'abril de 2004 a les 0:00Representants de diverses localitats vallesanes i de diferents formacions polítiques de la comarca coincidien ahir en assenyalar, a la taula rodona Les dones es mantenen menys temps al poder celebrada ahir a l'Altis després de la presentació d'un estudi de l'Associació de Dones Periodistes sobre la presència femenina a la política, les dificultats afegides amb les que s'enfronten les dones en el món de la política tot i demostrar contínuament la seva capacitat.
L'acte comptava amb la participació de Cristina Real (PSC, excalcaldessa de Cerdanyola), Olga Olivé (CiU, exalcaldessa de Sant Llorenç Savall), Maria Dolors Calvet, exregidora de l'Entesa per Sabadell, Carmen Martínez (ICV/EUiA, exregidora a Cerdanyola i Barberà), Magdalena Guiu (PP, exregidora a Ripollet), i Maria Dolors Tresserras (ERC, exregidora a Vacarisses).
Olga Olivé, exalcadessa de Sant Llorenç Savall per CiU, es mostrava convençuda de la fortalesa de les dones i repassava algunes de les qualitats que fan que aquestes siguin tant competents com els homes com la capacitat de reflexió i lluita que demostren quotidianament.
Maria Dolors Tresserras, exregidora de ERC a l'Ajuntament de Vacarisses, opinava que les dones que decideixen participar en la política han de sacrificar més coses que els homes i es mostrava convençuda de l'existència d'una ètica diferent entre els homes i les dones polítiques.
Magdalena Guiu, exregidora de Ripollet pel PP, assegurava que la seva tasca política venia predeterminada pel seu interès en millorar les carències socials que trobava en la població on exercia.
Carmen Martinez, exregidora a Barberà i Cerdanyola per ICV, recordava la lluita portada a terme per les dones per tal de canviar els valors masculins que regien a la política. Martínez també deixava clar que entrar a la política suposa fer un sobresforç que les dones paguen molt car a l'àmbit dels afectes personals.
Maria Dolors Calvet, exregidora de l'Entesa per Sabadell, que també posava de manifest la dificultat que tenen les dones a l'hora de combinar la tasca política amb la vida personal, es mostrava a favor de crear lobbys de dones que millorin la situació de la dona i assegurava que la dona dura menys temps en la política per una elecció personal i no per falta de capacitat.
La darrera convidada que participava en la taula rodona era Cristina Real, exalcaldessa socialista de Cerdanyola, que es mostrava convençuda que les dones tenen una forma diferent de fer política. Real també reflectia la dificultat que ella mateixa ha tingut a l'hora de compaginar la família amb el treball tot i que es mostrava satisfeta de la feina feta al front de l'Ajuntament i amb les diferents responsabilitats que ha tingut en el consistori de Cerdanyola.
Un cop finalitzades les intervencions es va donar pas a les preguntes del públic assistent que omplia la sala d'Enric Granados del Casal de l'Esport. Entre el públic es van produir moltes intervencions que, en alguns casos, coincidien amb les manifestacions fetes des de la taula. És el cas del esforç que les dones han fet per compaginar la política amb la vida familiar o la valoració al mateix nivell entre els homes i les dones que es dediquen a la política. Totes les intervencions van coincidir en valorar els avenços però també deixaven clar que encara queda molt camí per assolir la igualtat real i, en tot cas, una de les intervencions afirmava que les dones duren menys en el poder però no en la política des de la que continuen lluitant per millorar la societat i la igualtat de la dona a tots els nivells.
L'acte de presentació finalitzava amb l'intervenció de l'alcalde, Antoni Morral, qui animava a continuar amb aquest tipus de debats i afirmava que és necessari el compromís de tots perquè la dona pugui assolir la igualtat que li correspon a tots els nivells.
A més de l'alcalde, en l'inici de l'acte també participava la regidora de la dona, Rosa Guallar, que va donar pas a la presentació de l'estudi qualificant-lo de molt important i necessari per tal de situar la realitat de la dona en l'actual context social.