L’Escoleta, l’oncologia pediàtrica i el debat nacional centren les mocions
1 de febrer de 2019 a les 13:45La reforma dels lavabos de l’Escoleta, l’anunci de trasllat de l’oncologia pediàtrica de l’hospital Taulí al de la Vall d’Hebron o un nou capítol del debat sobre temes nacionals van destacar en l’apartat de mocions que també va abordar la violència de gènere i els drets dels regidors.
Compromís, el grup de govern, presentava una moció per requerir al Departament d’Educació el compromís de finançament de les obres de reforma integral dels lavabos de l’edifici de primària de l’escola Bellaterra. El govern vol que si l’Ajuntament ha d’avançar els diners per fer les obres, la Generalitat es comprometi per escrit al seu retorn. Tots els grups donaven suport, destacant que s’han de fer les obres de forma urgent i al mateix temps es pot fer la reclamació.
El PSC presentava una moció de suport a les mesures del pacte d’estat contra la violència de gènere que va tenir suport unànime i a la qual es van sumar altres grups com a proposants.
Una segona moció presentada pel PSC era conjuntament amb Ciutadans i PP en contra de la supressió del servei d’oncologia pediàtrica de l’Hospital Taulí. I també es va aprovar, però no per unanimitat. Des del PDeCAT i ERC destacaven que el trasllat d’aquest servei a l’hospital de la Vall d’Hebron es fa seguint criteris científics comuns a tota Europa ja que es considera que centralitzar tots els cassos dona un millor resultat mèdic. Grups que van donar suport als proposants, com Compromís i ICV/EUiA, van destacar la falta de transparència del CatSalut en aquesta actuació.
Pel que fa al tema nacional, Ciutadans i PP presentaven una moció de condemna cap a l'atac o assetjament a empleats públics, en concret per les pintades patides per la comissaria de Policia Nacional de Cerdanyola el passat 18 de gener, mentre que Ciutadans presentava en solitari una moció de rebuig a la possible impunitat i l’indult als encausats pels fets de setembre i octubre de 2017 a Catalunya. Les dues propostes van ser rebutjades. Des del PDeCAT i ERC insistien que C’s només parla de la violència d’un costat i els reptaven a presentar una moció que condemni totes les violències en genèric. El portaveu del PSC, Víctor Francos, reclamava un cop més que “deixin en pau aquests temes” i de "guanyar vots ficant-se amb els altres perquè acabarem malament”. “No em parlin de feixisme”, deia un Francos que afirmava haver rebut pintades i amenaces a casa seva “ i no per això he presentat mocions”.
Per via d’urgència, en aquest cas si aprovada, ERC presentava una moció denunciant el “comportament altament antidemocràtic” del govern per limitar els drets dels regidors amb la presentació d’expedients sense tota la documentació preceptiva, documentació que la moció exigeix que es presenti. El govern destacava que els expedients el munten els treballadors, no els polítics, ique ho fan bé en el 99% dels casos, mentre Esquerra insistia que els treballadors e3ls fan però qui els presenta a Ple és el govern, tot i que no continguin encara tots els informes.