L'estudi de participació qüestiona l'eficàcia de les associacions
18 de febrer de 2003 a les 0:00El professor de participació i creixement sostenible de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Fernando Pindado qüestiona l'eficàcia de les associacions de Cerdanyola. Pindado va presentar dissabte a l'Ateneu els resultats de l'estudi sobre participació del moviment associatiu realitzat a la ciutat en un nou pas del Projecte de Ciutat. Les pròpies entitats han facilitat, a través d'enquestes realitzades a 123 de les 240 associacions del municipi, la matèria primera per elaborar el diagnòstic.
Pindado indica que la voluntat de l'estudi és ajudar a posar sobre la taula les incerteses que més preocupen a les entitats de Cerdanyola. El professor de la UAB indica que l'estudi qüestiona l'eficàcia de moltes associacions ja que, tot i que el número d'entitats augmenta, el número de socis es redueix. Els tècnics municipals i de la UAB que han elaborat l'estudi consideren que la solució a aquesta situació passaria per unificar els esforços i plantejar uns objectius comuns per a les associacions.
Pindado manifesta que les entitats asseguren tenir per finalitat principal la difusió sociocultural i la participació ciutadana, però que, per aconseguir-ho, limiten les seves activitats, majoritàriament, a xerrades i debats, festes tradicionals i festes majors. Això suposa, segons el professor de participació de l'Autònoma, una "clara contradicció entre el que les entitats volen fer i el que acaben fent", en part per una falta de revisió de les seves actuacions i en part per dependre massa de les subvencions de les Administracions. En aquest sentit, el 90 percent de les entitats enquestades manifesten rebre subvencions municipals, el que, segons Pindado, pot acabar per hipotecar la pròpia pervivència de l'associació i condicionar les seves activitats.
Un altre aspecte que destaca l'estudi és el que fa referència a les desigualtats de gènere amb una dada remarcable ja que tot i que el 53 percent del moviment associatiu el formen dones, les presidències de les associacions les ocupen en un 70 percent els homes i les dones queden relegades a les presidències de les associacions de mares i pares d'alumnes.
Un altre element que Pindado presenta com preocupant és el de la baixa participació interna en les entitats ja que en la meitat dels casos només un 50 percent dels associats participa a les eleccions de Junta Directiva.
Els tècnics que han elaborat aquest estudi remarquen la importància de comptar amb associacions actives per articular el teixit social de la ciutat i per això consideren imprescindible diagnosticar les carències, únic camí que creuen possible per aconseguir unes entitats fortes i realment implicades en la construcció d'un projecte de ciutat.