L'estudi sobre la memòria de la Cerdanyola rural té èxit al congrés de l'Avenç
4 de desembre de 2003 a les 0:00El tècnic municipal de patrimoni, Joan Francés, i l’antropòleg, Antonio Olea, han presentat la comunicació El projecte de recuperació de la memòria històrica de la societat rural cerdanyolenca al VII Congrés d’ Història Local de Catalunya celebrat aquest cap de setmana a Barcelona sota l’organització de L’Avenç. La comunicació dels representants de Cerdanyola va tenir una bona rebuda entre els assistents a un congrés que debatia la Identitat Local i Gestió de la Memòria.
Joan Francés explica que la seva comunicació es basava en testimonis directes de la Cerdanyola rural ja passada i d’acord a una visió global dels objectius del Servei Municipal de Patrimoni en relació als temes d’identitat. Aquests objectius passen per refermar els referents de la ciutat per estimular la identificació de les persones amb la població on viuen "amb independència del seu origen". Segons Francés aquests referents poden ajudar a "comprendre, estimar i valorar més el seu entorn" als ciutadans de Cerdanyola sense fer discursos essencialistes.
La comunicació presentada per Francés i Olea va tenir una bona rebuda pels assistents al congrés on es va destacar el suport institucional a una aposta sòlida de refermament de la identitat local.
Els Congressos d’Història Local de L’Avenç tenen l’objectiu d’oferir als estudiosos un estat de la qüestió, juntament amb unes propostes metodològiques que facilitin l’elaboració de treballs integrables en futures síntesis globals. També volen establir les prioritats de les línies de recerca en curs i obrir nous debats historiogràfics. Les diferents comunicacions dels participants donen a conèixer quins són els centres focals d’atenció de les investigacions actuals i els debats permeten confrontar resultats i hipòtesis.