L'Eurecat de Cerdanyola presenta resultats d’un projecte europeu capdavanter per tractar l’esclerosi múltiple
27 de gener de 2020 a les 12:47Cerdanyola ha acollit la presentació de resultats d’un projecte europeu capdavanter per tractar l’esclerosi múltiple. El projecte Optogenerapy, coordinat per Eurecat, ha desenvolupat el primer implant biofotònic per administrar proteïnes terapèutiques a pacients amb esclerosi múltiple.
El projecte impulsa el desenvolupament d’un nou implant biomèdic basat en la tecnologia de l’optogenètica -la combinació de tècniques de genètica i l’òptica per estimular les cèl·lules a fabricar elles mateixes el fàrmac necessari (la proteïna interferon-ß (IFN-ß) en aquest cas) – per tal de millorar el tractament i la qualitat de vida de persones afectades per l’Esclerosi Múltiple.
El dispositiu incorpora un circuit electrònic imprès que activa una font de llum, la qual controla la producció de proteïnes terapèutiques per part d’unes cèl·lules modificades genèticament, confinades dins l’implant. La solució, que ha estat provada preclínicament, pot millorar l’adherència al tractament dels pacients amb esclerosi múltiple.
L’ús d’electrònica impresa ha permès desenvolupar un dispositiu lleuger i confortable, que prioritza l’ergonomia. Segons explica la coordinadora del consorci Optogenerapy, Biotza Gutiérrez, “les dimensions reduïdes del dispositiu i la necessitat de fer-lo el menys rígid possible, prioritzant l’ergonomia, ha portat a aplicar tecnologies com la impressió funcional flexible i a adaptar motlles i peces per a la seva fabricació mitjançant microinjecció industrial”.
Durant la jornada, titulada “Innovació en el sector de la salut: solucions, materials i tecnologies innovadores”, els socis del projecte han explicat com han dut a terme el procés de conceptualització i fabricació del dispositiu mèdic i com han superat els principals reptes.
Els assistents han pogut visitar la nova planta de Plastrònica d’Eurecat, inaugurada el passat mes de novembre, la primera d’aquestes característiques a Europa que posa a disposició de les empreses aquesta tecnologia emergent que uneix l’electrònica i els materials plàstics per a la producció de productes d’alt valor afegit..
El consorci Optogenerapy, liderat per Eurecat, està format per onze socis de set països europeus, entre centres de recerca, universitats i empreses especialitzades, entre les quals es troben dues spin-offs d’Eurecat, Neos Surgery i Ultrasion; la universitat suïssa ETHZ, la universitat Politècnica Lodzka i la universitat Erasmus de Rotterdam; les empreses GeneXplain, ASE Optics Europe i Boston Scientific; i l’institut de recerca INSERM i l’organisme de normalització espanyol UNE.
Optogenerapy ha tingut una durada de 37 mesos, ha comptat amb un pressupost de 6,2 milions d’euros i ha estat cofinançat per la Comissió Europea amb 4.777.258 euros, dins del programa Horizon 2020.