L’historiador Josep Clara presenta el seu llibre ‘Perseguits després de morts’
25 d'octubre de 2022 a les 11:23L’historiador Josep Clara ha presentat el seu llibre Perseguits després de morts. La repressió franquista més aberrant a Cerdanyola dins la commemoració del Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i les Víctimes de la Repressió de la Dictadura Franquista.
L’historiador Josep Clara ha presentat el seu llibre Perseguits després de morts. La repressió franquista més aberrant a Cerdanyola dins la commemoració del Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i les Víctimes de la Repressió de la Dictadura Franquista.
El professor d’història contemporània a la Universitat de Girona, Josep Clara, parla en el seu llibre del règim de terror i persecució instaurat pel general Franco, amb situacions tan aberrants com les provocades per dues lleis que continuaven jutjant i sentenciant als morts: la Llei de Responsabilitats Polítiques promulgada el 9 de febrer de 1939 i la Llei de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme promulgada l’1 de març de 1940. Dues lleis que “són el súmmum de l’anormalitat i el sarcasme per condemnar a persones mortes per fets comesos amb anys d’anterioritat a l’establiment de la llei”.
Exemples de l’aplicació d’aquestes lleis infames que només s’expliquen per l’esperit de revenja i aniquilació del rival serien els casos del general Batet, que es va oposar a secundar el cop d’Estat contra el govern de la República i després de ser afusellat al febrer de 1937, en concepte de responsabilitat civil per adhesió a la rebel·lió, es va exigir el pagament de 5 milions de pessetes a la seva família, procedint a la confiscació de bens. L’altre casa seria del dirigent del POUM Andreu Nin, assassinat pels stalinistes al 1937 i condemnat per maçó per les noves autoritats a 20 anys i 1 dia en sentència dictada el 1943.
Clara considera una aberració dictar lleis retroactives, “només pròpies de països incivilitzats i governs que lluny de vetllar pels drets de la ciutadania estableixen lleis cruament parcials i inhumanes per establir la por i la submissió”.
Josep Clara assevera que els tribunals formats per dictar sentència “buscaven rematar als vençuts i els dissidents i a les seves famílies, obviant qualsevol valor de llibertat i justícia, perseguint fins i tot als morts”. Es per això que considera un deure moral fer memòria del que va passar.
L’acte el va organitzar l'Ajuntament a través del Museu d’Història de Cerdanyola, l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona (AVRFT) i l’Amical Mauthausen. El Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i les Víctimes de la Repressió de la Dictadura Franquista es commemora a Catalunya des del 2016 quan la Generalitat va acordar commemorar-lo cada 15 d’octubre, data que coincideix amb l’aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys, únic president escollit democràticament de l’Europa occidental que ha estat executat pel feixisme.