L'IBI del pisos buits tindrà un recàrrec del 50 % i augmenta l'IAE de les grans empreses
25 de setembre de 2020 a les 8:53L’IBI queda congelat, tret del dels pisos buits que patirà un recàrrec del 50%, i l’augment de l’IAE que paguen les empreses que facturen més d’un milió d’euros i van serl els temes que van provocar el debat de dues visions fiscals al Ple de l’Ajuntament. Per a uns -PSC, ERC, Guanyem i ERC- és política d’esquerres, progressista i redistributiva; per a d’altres -Cs, Junts i PP- és aparador buit de contingut i castiga les empreses en la pitjor de les crisis sense que l’Ajuntament els ofereixi cap servei.
El regidor de Finances, Javier Sánchez, apuntava que la modificació de les Ordenances Fiscals -els impostos, taxes i preus públics municipals, que es portava a Ple afectava només dues, l’IBI i l’IAE, perquè si no s’aprovaven no es podrien aplicar els canvis fins el 2022, però anunciava més modificacions per al pròxim plenari.
Sánchez indica que l’Impost de Béns Immobles (IBI) es congela, tret dels habitatges desocupats amb caràcter permanent, que queden gravats amb un recàrrec del 50% del rebut, com a mesura dissuasòria de l’especulació immobiliària amb l’objectiu que més pisos entrin en el mercat de lloguer de la ciutat.
Pel que fa a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), que es cobra a les empreses que facturen un milió d’euros o més, Sánchez destaca que s’ajusta a les poblacions de l’entorn i manifesta que servirà per a aportar recursos a una partida de millora dels polígons industrials amb l’objectiu de fer-los més atractius per a les empreses.
Sánchez insisteix que l’Ajuntament necessita recursos per finançar els serveis i es preguntava d’on surten les ajudes de la Taula de Reconstrucció de la Covid-19, responent-se que dels impostos. Per a Sánchez és adient demanar ajuda a qui més la pot oferir.
Guanyem Cerdanyola i En Comú Podem (ECP) votaven a favor de la proposta del govern socialista amb els mateixos arguments: fiscalitat progressista i redistributiva. ERC s’abstenia, tot i veure de forma positiva els canvis.
Helena Solà, la portaveu d’Esquerra, destaca que les modificacions les havia proposat la seva formació fa un any i que tenen altres plantejaments a fer com bonificar les instal·lacions fotovoltaiques o reduir la tarifa de les zones blaves als vehicles no contaminants. En tot cas, Solà remarca que Cerdanyola ha estat “suportant el segon IBI més alt de la comarca i l’IAE més baix” i considera que això és un desequilibri insuportable que calia corregir.
El portaveu de Guanyem, Ivan González, destaca que el seu grup critica les polítiques regressives del govern, com, exemplificava, la no municipalització de la gestió de les escoles-bressol públiques, però en el ple d’ahir havia de felicitar el govern per fer una proposta progressiva i redistributiva. Això sí, es preguntava, on era el PSC entre 2015 i 2019 quan governava Compromís per Cerdanyola amb propostes similars.
La portaveu d’ECP, Pilar Adell, remarcava que la crisi pot afectar les empreses, que facturen menys, però els treballadors perden la feina. Adell insisteix que el benestar de la ciutadania ha d’estar per davant de tot i considera que això ha quallat en la Taula per la Reconstrucció davant la Covid-19 on s’ha produït un consens històric que no hauria de comportar discrepàncies en la política fiscal.
No pensen el mateix Ciutadans (Cs), Junts per Cerdanyola i el Partit Popular (PP), que votaven en contra. Sonia Rodríguez, portaveu de Ciutadans, criticava la falta de diàleg en unes ordenances que considera poc treballades per aconseguir canvis a la ciutat. Per a Rodríguez, les modificacions aprovades són canvis puntuals i estètics que queden bé als titulars però estan buits de contingut. La portaveu de Cs indica que cal apostar per un parc d’habitatge social de forma real en una ciutat d’alta demanda de lloguer i l’augment de l’IAE perjudicarà el teixit empresarial quan no es fa cap política d’atracció d’empreses.
Des de Junts, Joan Sánchez indica que la pujada de l’IAE envia un missatge negatiu a les empreses de la ciutat i a les empreses que podrien implantar-se a la ciutat ja que suposa pujar impostos a canvi de res. El regidor de Junts explica que les empreses, com tothom, han de pagar impostos, però també com tothom han de rebre contraprestacions en forma de serveis.
El mateix pensa el portaveu popular. Manuel Buenaño assegura que el recàrrec de l’IBI als pisos buits és un “simple canvi de redactat que econòmicament no tindrà cap efecte” en la recaptació d’impostos de l’Ajuntament i considera “il·lògic estrènyer les empreses que generen llocs de treball en temps de crisi amb una pujada del 20% de l’IAE.
El regidor de Finances anunciava que el mes vinent es portaran al Ple municipal algunes modificacions més de les Ordenances Fiscals.
..............................................................................................................................................................................................
La sessió plenària es pot visionar al canal de Youtube de l’Ajuntament en dos vídeos, la primera part fins al punt 18 de l’ordre del dia
i la segona part la votació del punt 18 i els precs i preguntes