L'IBI pujarà, com a màxim, un 10 percent en els pròxims dos anys
8 de novembre de 2005 a les 0:00L'Impost de Béns Immobles (IBI) tindrà un sostre d'increment del 10 percent com a màxim i les taxes municipals tindran un augment majoritari del 3'5 percent -l'IPC interanual previst- després de l'aprovació ahir de la proposta d'ordenances fiscals, taxes i preus públics aprovada pel ple de l'Ajuntament amb el suport del tripartit municipal (ICV/EUiA, CiU i ERC) i Grup Mixt i el vot contrari de PSC, PP i PAS.
El govern municipal destaca la proposta com a positiva per al conjunt de Cerdanyola amb la inclusió d'aportacions de diferents grups municipals i que no càrrega sobre la ciutadania la necessitat d'ingressos per poder donar serveis. Els grups de l'oposició que van votar en contra consideren, en canvi, que la proposta era precipitada, d'afany recaptatori i discriminatòria.
La proposta del govern municipal
El regidor de Serveis Generals, Santiago Cayuela, destacava les aportacions dels diferents grups consistorials a la proposta definitiva d'ordenances fiscals. Cayuela va anunciar que una de les modificacions més importants respecte la proposta inicial feia referència a l'increment de l'IBI a conseqüència de la revisió cadastral realitzada a Cerdanyola. Aquest increment, situat inicialment en un 12 percent de mitjana, es limitarà a un sostre màxim d'un 10 percent en els propers dos anys tant per habitatges com per a comerços.
Altres modificacions a l'IBI suposen la bonificació d'un 30 percent a les famílies nombroses que tinguin un habitatge amb un valor cadastral de fins a 75.000 euros -fins ara era amb un límit de 30.000 euros- i la bonificació també del 30 percent pels habitatges que realitzin millores per a captació d'energies alternatives.
Un dels impostos amb més canvis és el de Construccions i Obres (ICIO) que tindrà bonificacions de fins el 60 percent quan sigui per obres d'interès municipal, manté la bonificació per edificis inclosos al Catàleg de Patrimoni i aplica una reducció del 25 percent per a obres destinades a adaptar o millorar l'accés per a discapacitats.
Pel que fa a la resta d'impostos, el de vehicles no s'incrementarà, l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) augmentarà un 3'5 percent -l'IPC interanual calculat- i el d'increment dels valors dels terrenys, més conegut com plusvàlua, on s'aplicarà una bonificació del 40 percent en els propers tres anys.
Pel que fa a les taxes, pujaran el 3'5 percent amb algunes excepcions, com la de les parades dels mercats de Fontetes i Serraparera, que ho faran un 6 percent , o les parades dels mercadals, que pujaran un 10'5 percent . També hi haurà una exempció en la taxa de llicències urbanístiques per la instal.lació d'ascensors per a persones amb mobilitat reduïda i a les terrasses de bars i restaurants hi haurà tres quotes diferents: abonament anyal, període d'estiu i d'octubre a març. Pel que fa a la taxa de residus, Cayuela anunciava que no s'aplicarà fins gener de 2008.
En els preus públics, l'increment aprovat també se situa al 3'5 percent amb bonificacions noves com l'extensió d'una quota reduïda al 50 percent a les persones amb una discapacitat reconeguda superior al 33 percent a més de jubilats i pensionistes -col.lectiu on hi ha més bonificacions segons la renda.
Les crítiques de l'oposició
L'oposició va ser, en general, molt crítica amb la proposta i amb la situació econòmica de l'Ajuntament. El portaveu socialista, José Miguel Moreno, va ser molt crític ja que va afirmar que la situació econòmica de l'Ajuntament és "ruïnosa" i va assegurar que és pitjor que quan l'actual govern va començar el mandat "tot i que s'ha culpat de tot" a la gestió dels governs presidits pel PSC. Moreno remarca que aquesta situació porta a "pujar l'IBI amb veritats a mitges" i va destacar que fa dos anys que s'hauria d'aplicar la taxa de residus i que això podria haver evitat la pujada de l'IBI. Segons Moreno, la contraoferta del govern municipal en les negociacions al seu grup s'havia degut a que "salten les alarmes" perquè el govern municipal no té majoria absoluta, però va argumentar el seu vot contrari perquè la proposta "és insuficient ja que senzillament no toca pujar l'IBI".
El portaveu del PP, Antonio González, va criticar la precipitació i falta de negociació per consensuar els tributs que paga la ciutadania i va reiterar que s'ha fet una revisió del cadastre quan no corresponia. Respecte el sostre d'un 10 percent com a màxim per habitatges i comerços, González considera que és una decisió sense rigor tècnic, regressiva i discriminatòria. Segons González, la proposta "iguala a tots, rics i pobres, i això és incorrecte" i deixa al marge de la reducció les petites empreses.
El PP proposa també altres bonificacions, per als transportistes en l'Impost de Circulació, a l'impost de successions en cas de ser habitatge habitual o a l'IAE per empreses que incorporin millores d'energia renovable, llar d'infants o transport col.lectiu.
El regidor del PAS, Daniel Helbig, va reclamar la retirada del punt del debat plenari per considerar-lo precipitat i amb falta de temps per presentar alternatives. Segons Helbig, això perjudica la ciutadania "que tampoc ha pogut aportar propostes". El regidor del PAS indica que aquesta precipitació ve donada "pel deute descomunal" de l'Ajuntament que considera que s'hagin buscat maneres per frenar-lo amb l'actuació urbanística de la Plana del Castell, la contenció d'inversions o l'increment de taxes. Helbig va criticar que cap política hagi "respost pel deute" i va reclamar una reducció del tipus de l'IBI.
El portaveu del Grup Mixt, Diego del Àguila, tot i reconèixer no tenir prou clares algunes qüestions com la relacionada amb la taxa de residus, va donar suport a la proposta defensada per l'Equip de Govern per considerar necessària l'aprovació de les ordenances fiscals per a la negociació dels pressupostos municipals.
Crida a la responsabilitat de l'alcalde
Després de rèpliques i contrarèpliques, l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va tancar el debat explicant que la revisió cadastral s'ha fet a Cerdanyola, entre altres qüestions, perquè des de l'Equip de Govern s'ha vist una oportunitat d'actualitzar "amb rigor" el parc immobiliari de la ciutat, incloent-hi els edificis de la Universitat Autònoma de Barcelona. Morral assegura que la modificació aprovada és "econòmicament viable i sensible a les aportacions" dels grups municipals.
L'alcalde va demanar a tots els grups "molta responsabilitat" per superar la difícil situació econòmica de l'Ajuntament i va anunciar que els pressupostos municipals, que hauran d'estar emmarcats en un nou Pla de Sanejament, buscaran el màxim consens.