L’ICS apunta al Museu d’Art com referent del programa de benestar emocional Recuperart
29 d'agost de 2022 a les 12:47L'Institut Català de la Salut (ICS) impulsa el programa Recuperart, una proposa per al col·lectiu sanitari basada en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora del benestar emocional. Un total de 16 museus del territori hi participen i un vídeo del l’ICS utiltza el Museu d’Art de Cerdanyola com a referent de la iniciativa.
L'Institut Català de la Salut (ICS) impulsa el programa Recuperart, una proposa per al col·lectiu sanitari basada en l’ús dels museus com a entorns de reflexió i millora del benestar emocional. Un total de 16 museus del territori hi participen i un vídeo del l’ICS utiltza el Museu d’Art de Cerdanyola com a referent de la iniciativa.
El programa, pioner a escala internacional i amb el suport del departament de Cultura, es planteja tenint en compte les característiques particulars del col·lectiu sanitari pel que fa a l’autopercepció de salut i la necessitat d’autocura. Així, Recuperart busca complementar l’actual oferta de suport psicològic i emocional que ofereix l’ICS, mitjançant una activitat de tipus comunitari fora de l’àmbit assistencial formal.
Des de l’ICS expliquen que, en temps de pandèmia, les estratègies terapèutiques d’art en salut estan en ebullició als centres sanitaris. Començant pels de l’ICS, l’empresa pública més gran de Catalunya, responsable de vuit grans hospitals i del 80% de l’atenció primària. Després de la primera onada de la pandèmia, l’ens públic va posar en marxa el Recuperart, un programa de benestar emocional per a professionals sanitaris arran de l’impacte de la crisi de la Covid.
Així ho explica en el vídeo Txema Romero, director de Museu d’Art de Cerdanyola, que defensa que aconseguir la unió entre l'art, i les emocions amb els professionals “que ajuden a connectar amb els trastorns, les malalties iles necessitats que tenim avui dia, és una fórmula perfecta”
Professionals del CAP Els Pinetons i CAP La Farigola van participar en aquest Recuperart a través de les obres d’art del Museu d'Art de Cerdanyola i com a part de l’estratègia d’Arts en Salut de l’ICS. Lourdes Solà, adjunta a la direcció dels dos ambulatoris, destaca l’experiència com un luxe, mentre Rosmery Parra, directora d’aquests dos CAPs, apunta que la iniciativa aporta tranquil·litat. Sílvia Díaz, referent de benestar emocional, explica que aquesta iniciativa incentiva la connexió entre les persones comparttint el gaudi de l'art.
Sílvia Díaz, referent de benestar emocional: "#Recuperart19 m'ha servit per connectar amb gent amb qui no ens coneixíem tant, i veure com d'una obra ens venien sensacions similars que podem compartir, i que ara això ens ho quedem”. #ArtsenSalut @maccerdanyola @apicsmetronord pic.twitter.com/4THSGF7M7v
— ICS. Generalitat (@icscat) August 24, 2022
Txema Romero destaca que els museus ja van néixer amb una perspectiva social i amb l’objectiu de connectar amb els col·lectius socials i en aquest sentit la salut és un element clau de la societat i l’art pot aportar benestar,
La participació en el programa Recuperart-19 és completament anònima, gratuïta i de fàcil accés, ja que des de l’inici hi participen 16 museus de totes les regions sanitàries. Està previst que aquest nombre de centres s’incrementi properament.
El programa es pot realitzar de forma individual i autònoma i se centra en la prevenció i gestió de possibles quadres d’ansietat, depressió o, fins i tot, lleus manifestacions d'estrès posttraumàtic associats a l’activitat professional.