L’impacte de la Covid-19 sobre els col·lectius vulnerables centra la memòria d’activitats de la Creu Roja
26 d'agost de 2021 a les 10:48La Creu Roja Cerdanyola Ripollet Montcada ha presentat la seva memòria d’activitat de l’any 2020 en què es constata un rellevant augment de les intervencions de primera necessitat estretament vinculat a l’impacte de la Covid-19 en els col·lectius més vulnerables de la societat. Més de la meitat de les persones ateses per l’entitat es troben dins del grup de població que més ha patit els efectes de la crisi i viuen en condicions d’extrema pobresa.
En la memòria s’observa una tendència creixent de l’atenció humanitària i de les intervencions estretament vinculades als col·lectius més vulnerables. Així, durant l’exercici 2020, l’entitat va repartir 1195 kits d’alimentació d’urgència, 631 entregues de primera necessitat, 1929 kits d’higiene i neteja, 232 targetes de prepagament de supermercats o altres comerços i més de 1700 menús a domicili entre les tres poblacions i especialment a Montcada, on hi gestiona un menjador social.
Davant d’aquesta situació la Creu Roja va engegar un pla específic de resposta i de recursos per combatre l’emergència sanitària. El Pla Creu Roja Respon va mobilitzar Cerdanyola Ripollet i Montcada gairebé una centena persones voluntàries que es van posar a disposició de l’organització malgrat la por als efectes del virus, molt desconegut en aquells primers mesos de la pandèmia.
Així, l’ONG informa de “1637 hores d’acció voluntària per atendre l’allau de peticions” que l’entitat va tenir durant la primavera de 2020,, al temps que la Creu Roja multiplicava el seguiment telefònic de persones en risc d’aïllament social (7.167 trucades a gent gran i altres persones en risc) i la sensibilització de la població per agents de salut (2366 persones).
Gent gran i infància
La Creu Roja es va adaptar a la nova realitat per tirar endavant actuacions d’altres àmbits d’actuació de l’ONG a la nostra zona, al marge de les estrictament relacionades amb la Covid. Els projectes d’infància van continuar amb classes en línia i les activitats destinades a la gent gran i l’atenció a la dependència van continuar prestant-se amb algunes adaptacions, sobretot pel que fa a les activitats de promoció de l’envelliment saludable, que es van dur a terme en línia o en grups reduïts a partir de la tardor, sempre que les restriccions sanitàries ho permetien. En total, la gent gran suma 12.558 intervencions de les 41.742 del total, mantenint-se com un dels àmbits d’atenció més forts de l’entitat.
Per contra, i a causa de la davallada d’actes culturals, esportius i festius, un dels àmbits que més s’ha reduït durant l’any 2020 ha estat ‘Socors i Emergències’. De fet, només s’ha intervingut en 13 ocasions, una xifra que des de l’entitat consideren “anecdòtica si tenim en compte la trajectòria històrica de la Creu Roja”.