L'Indifest torna a Cerdanyola amb la mirada de les dones sobre la defensa dels drets indígenes
23 de setembre de 2021 a les 8:37La XIV edició del Festival de Cinema Indígena de Barcelona Indifest tornarà a Cerdanyola el 13 d’octubre per impulsar la visibilitat de la mirada pròpia dels pobles indígenes enfront de problemàtiques vinculades amb el territori, els desplaçaments forçats, la biodiversitat, criminalització, etc. agreujats per la pandèmia.
L’Indifest començarà a Barcelona el 12 d'Octubre amb motiu de la celebració del Dia de la Resistència Indígena. El festival comptarà amb sessions presencials i també podrà seguir-se en format online a partir del 18 d'octubre i fins al 24.
Entre la programació, s’oferirà la mirada de diferents pobles a través de les seves obres cinematogràfiques: Poble Aymara (Bolívia), Poble Pijao, Coyaima Managrande (Colòmbia), Poble Maia Kiché (Guatemala), Poble Maputxe (Wallmapu), Poble Emberá (Panamà), Poble Seri de Mèxic, Wayúu i Gunadule (kuna o tule) de Colòmbia, Saraguro l'Equador, Shuar d´Equador, Kariri del Brasil, Kawesqar de Xile, Quítxua de Bolívia, Lenca d'Hondures, Poble Potiguara (el Brasil) i l´Aldeia Maracanã (el Brasil).
Sessió a Cerdanyola amb 5 projeccions
En el cas de la sessió a la nostra ciutat, es farà al Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) a les 19 hores amb una jornada dedicada a Dones defensores. Directores índígenes que aborda la realitat de diferents pobles indígenes.
Comptarà amb la projecció de les pel·lícules:
- Margures managrande (2019) 25 min. Poble Coyama Managrande, Colòmbia. Dir. Angélica Alape
- Palabras de las hijas del Mayab (2018) 15 min. Pobles Maya, Guatemala. Dir, Associació Maya Ukusbe
- Meli (2020) 20 min. Poble Mapuche, Wallmapu. Dir. Ayelén Lonconao
- Djaba Wĕrã (2019) 13 min. Poble Emberá, Panamà. Dir. Duiren Wagua
- Pire (2018) 3 min. Poble Mapuche, Wallmapu. Dir. María Manzanares
Trailer- Djaba Wera from Duiren Wagua López on Vimeo.
Les pel·lícules que es projectaran al MAC plantegen la mirada de diferents pobles indígenes. Margures managrande relata la historia de Marina, Líbia i Neyia, tres dones unides pel vincle familiar -són àvia, nora i filla- i també unides pel territori i les tradicions. Elles són les Margures protectores de la comunitat indígena Coyama-Managrande, de Totarco-Tamarindo al Tolima. Palabras de las hijas del Mayab vol crear espais d'informació i formació sobre les problemàtiques mediambientals i de gènere en el territori Mayab ', a Guatemala, així com visibilitzar i donar suport a les resistències de les comunitats on es pretén instal·lar projectes miners o hidroelèctrics. La tercera de les pel·lícules que es projectarà a Cerdanyola serà Meli, que relata la historia d’una jove maputxe que a curta edat va emigrar amb la seva família a la ciutat, a la recerca de millors condicions de vida. Ja adulta i a punt de finalitzar els seus estudis universitaris, comença a experimentar situacions i somnis inexplicables ... ha rebut una crida ancestral. Djaba Wĕrã és un documental sobre Clelia Mezua, dona emberà que als anys 90 es va convertir en la primera presidenta del Congrés General del seu poble, càrrec fins llavors només ocupat per homes. Finalment, Pire és un videoclip sobre el vincle entre l'aigua, la terra i les dones del poble maputxe.
Temàtiques molt diverses
Les temàtiques de l’Indifest d'enguany giren entorn 6 grans eixos: Resistències indígenes, Dones defensores, Identitat i bon viure dels pobles, Territori i transnacionals, Defensors i defensores i Comunicació per la defensa de drets. A més , es comptarà amb la presència de David Hernández Palmar, documentalista i fotògraf wayuu, membre de la xarxa de Comunicacions del Poble Wayuu i CLACPI (Coordinadora Llatinoamericana de Cinema i Comunicació dels Pobles Indígenes).
Les entrades són gratuïtes (aportació voluntària) i poden reservar-se en el següent enllaç: www.indifest.org.