L'institut Banús consolida la Mostra de Teatre com expressió cultural i eina pedagògica
16 de juny de 2021 a les 13:07El teatre Ateneu acull, entre avui i demà, la segona Mostra de teatre d'instituts que organitza l'institut Banús de Cerdanyola i que compta amb dos centres de secundària convidats: el Poeta Maragall de Barcelona i el Lo pla d'Urgell de Bellpuig. La iniciativa demostra la potència del teatre com eina pedagògica, a més de com vehicle d'expressió cultural.
Aquest any la música és gran protagonista del certamen, tot i que no és una circumstància buscada, segons indica Montse Baiget, una de les professores que treballa teatralment amb els alumnes i que, juntament amb Siscu Ruiz, directora de Play the game, una versió musical de la comèdia romàntica de Shakespeare Molt soroll per a no res que l'alumnat del Banús portarà a escena demà, dijous 17, a les 11.30 hores i les 17.45 hores.
Els instituts convidats interpreten, per la seva banda, un altre musical, El petit príncep, versió del conte de Saint-Exupéry -institut Maragall aquest primer dia de mostra- i Manicovid, un espectacle que repassa gags de El Tricicle, amb rialles garantides, però també crida a la reflexió i la crítica i que l'institut Lo pla d'Urgell ambienta en un sanatori amb residents atrapats per la pandèmia de la Covid -dijous a les 12.30 hores-.
Altres activitats del programa de la mostra són la interpretació de cançons com el tema gospel Oh Happy Day i el d'Elton John Don't go breaking my heart a càrrec d'alumnes de l'institut Banús, a més del ball sobre la cançó Tu me dejaste de querer. Un altres oportunitat de veure la creativitat de l'alumnat del centre de Cerdanyola és la projecció del curtmetratge Solo yo, dirigida per Pedro Villarejo i interpretada també per alumnes del Banús. Enguany, a més, també els professors s'han afegit a la festa i, per exemple, han obert la mostra amb una actuació de ball amb músiques de John Williams -la banda sonora de La llista de Schindler- i el Viva la vida de Coldplay.
Montse Baiget destaca l'enorme potencial del teatre com a eina pedagògica subratllant la importància que té per fomentar el treball en equip i el sentiment de pertinença al grup, sabent que el resultat de la representació és la suma de les diferents aportacions de tots i cadascun dels membres de la companyia teatral. Un altre dels efectes positius de la interpretació és el reforç de l'autoestima dels components de la companyia, al marge del resultat acadèmic que tinguin, Baiget explica que els alumnes se n'adonen que poden ser molt bons sobre l'escenari al marge de les notes que hagin obtingut. L'objectiu és formar persones compromeses amb valors culturals i cívics.
La primera edició d'aquesta mostra teatral del Banús es feia al 2019 amb l'actor Octavi Pujades com a padrí. Al 2020, la pandèmia va impedir la celebració d'aquesta iniciativa que aquest 2021 ha pogut reprendre's superant les dificultats que provoca la pandèmia -com el confinament de la majoria de l'alumnat del Batxillerat Escènic del centre que no pot actuar en aquesta mostra, però pels qual la directora de l'institut Banús, María José Blasco, es conjura per organitzar bolos i que puguin actuar a sobre d'escenaris-.