Litúrgia, tradició i carreteres lliguen religió, cultura i oci a Setmana Santa
8 d'abril de 2004 a les 0:00Litúrgia religiosa, tradició cultural i problemes a les carreteres. Són els tres elements destacats dels pròxims dies en una Setmana Santa que complirà puntualment amb el Via Crucis a la nostra Ciutat, amb el ball de la Moxiganga i amb les peticions de prudència a les carreteres per part dels responsables de Trànsit.
El dispositiu especial de trànsit posa especial èmfasi en la seguretat i dóna per perduda la batalla per la fluïdesa en el trànsit. Més de 6 milions de desplaçaments hi haurà per la xarxa viària catalana durant aquests dies amb el matí de Divendres Sant i la tarda del Dilluns de Pasqua, com dates més problemàtiques. El dispositiu especial serà d'entre 400 i 450 agents dels Mossos d'Esquadra desplegats diàriament a tot Catalunya amb la participació en l'operació de 3 helicòpters, 22 tècnics del Centre d'Informació Viària i més de 670 quilòmetres de carrils de mesures especials. Precissament, Josep Lluís de Peray, cap de gestiódel Servei Català de Trànsit (SCS), destaca que els carrils addicionals són la principal actuació de cara a millorar la fluïdesa, però assegura que el principal objectiu és evitar accidents i augmentar la seguretat "amb controls d'alcoholèmia i velocitat i de l'ús de sistemes de seguretat passiva" com ara el casc, el cinturó de seguretat o els sistemes de retenció infantil. En total, s’establiran 77 punts de control d’alcoholèmia a les vies de màxima
mobilitat i 176 punts de control a la xarxa viària secundària. Pel que fa als controls de velocitat, s’han planificat 84 punts de control a la xarxa
principal mentre que a les vies secundàries s’han establert 104.
Als últims 5 anys s'han registrat 115 morts a les carreteres catalanes i, tot i que segons De Peray la xifra s'ha anat reduint, cal vigilar la velocitat excessiva dels vehicles per abaixar-la més.
El cap de gestió del SCS reconeix que la de la fluïdesa en la circulació en dies punta és una batalla perduda "i de fet no ha de ser una prioritat per a nosaltres perquè és impossible garantir-la", assegura.
Des de Trànsit recorden una sèrie de consells que passen per recomanar "una conduccció tranquil.la i responsable" i que, entre d'altres, són:
- Adapteu la vostra velocitat a la de la circulació en cada moment
- Respecteu la distància entre vehicles
- Abans d’iniciar el viatge, assegureu-vos d’haver descansat de forma suficient. Eviteu els menjars abundants i, sobretot, l’alcohol, que disminueix els reflexos i fa percebre una sensació errònia de seguretat
- Feu servir els elements de seguretat del vostre vehicle
- No carregueu excessivament el vehicle i disposeu l’equipatge de manera que no entorpeixi la visibilitat del conductor
- En cas d’avaria, retireu el vehicle de la carretera sempre que sigui possible i utilitzeu els triangles de presenyalització de perill
- Una vegada instal·lats al lloc de vacances, no abaixeu la guàrdia en els petits desplaçaments.
Però la Setmana Santa és un moment d'especial importància pel seu sentit religiós i totes les esglésies cristianes de Cerdanyola celebren un seguit d'oficis especials. Pel que fa al calendari litúrgic a la nostra ciutat, és el següent:
- Església de Sant Martí: Dijous Sant (Eucaristia a les 18 hores, Sopar del Senyor a les 20 Hores, Hora Santa a les 22.30 hores). Divendres Sant (Via Crucis a les 8 hores, Passió del Senyor a les 18 hores). Dissabte Sant (Vetlla Pasqual a les 22 hores). Diumenge de Ressurrecció (Eucaristies a les 9, 11, 12, 13 i 20 hores).
- Església de la Santa Creu: Dijous Sant (Sopar del Senyor a les 20 hores)., Divendres Sant (Celebració penitencial a les 12 hores i Passió i Mort del Senyor a les 19 hores), Dissabte Sant (Ressurrecció del Senyor, Vetlla Pasqual a les 23 hores), Diumenge de Ressurrecció (Eucaristia a les 13 i 20 hores).
- Convent de Maria Reparadora. Dijous Sant (Sopar del Senyor a les 17 hores), Divendres Sant (Via Crucis a les 18.30 hores, Passió del Senyor a les 16 hores). Dissabte Sant (Vetlla Pasqual a les 20 hores). Diumenge de Ressurrecció (Eucaristia a les 10.30 hores)
- Església Evangèlica de Cerdanyola: Dijous Sant, Divendres Sant i Diumenge de Ressurrecció (Cultes especials conjunt amb altres esglèsia de la zona a les 11 hores). Diumenge de Ressurrecció (Culte especial a les 18 hores).
Finalment, la colla de gitanes i antics dansaires arriba puntual amb la seva cita amb un ball tradicional de Setmana Santa: la moixiganga, que dansaran divendres a les 19 hores davant l'església de Sant Martí i diumenge a les 13 hores davant el Roser de Serraparera.