Llibres recomanats per a Santa Jordina: dragones que devoren llibres
22 d'abril de 2021 a les 11:19Cerdanyola Educació Feminista (CEF) impulsa la campanya #DragonesQueDevorenLlibres amb un catàleg de recomanacions en col·laboració amb les llibreries de la ciutat amb el lema ‘Per Santa Jordina, regala(´t) coeducació’.
Des de CEF indiquen que la campanya està dirigida al conjunt de la ciutadania perquè aquest 23 d’abril s’atenguin les recomanacions de L’Aranya, Éfora, L’Escola i Lilliput amb llibres “que treballen alguns dels aspectes claus per oferir a les nenes i nens de la nostra ciutat imaginaris i referents lliures d'estereotips sexistes". La campanya també s’adreça als agents educatius de la ciutat, des dels centre educatius a les associacions de famílies passant per l’Ajuntament perquè “s’adapti la versió de la llegenda de Sant Jordi en coherència amb els valors d'educació en igualtat i no sexista que ens demanem com a societat, des de diferents estaments”.
L’Aranya recomana:
- El rap de la Rapunzel (Vivim del cuentu, Sara Porras Baula)
Un nou títol de la col·lecció Contes Desexplicats, on hi trobareu personatges dels relats clàssics capgirats com un mitjó. Una nova versió del conte de la Rapunzel, ple de sorpreses i molt d’humor que farà volar la imaginació dels primers lectors.
- La nina d’en Lluc (Nubeocho Ediciones, Alicia Acosta)
El que en Lucas més desitja al món és tenir una nina. Quan els seus pares li regalen una, el petit s'emociona i corre a jugar amb ella. Al parc, un nen de l'escola se la treu per fer-lo enfadar i… la nina es trenca!
- La regla mola (si sabes cómo funciona) (Montena, Anna Salvia, Cristina Torrón)
Què és la menstruació?, Com et transforma el cicle menstrual ?, la regla fa mal ?, quines opcions tens per no tacar ?, la primera regla arriba de cop i volta? Tot el que sempre has volgut saber sobre la menstruació (i mai t’has atrevit a preguntar) explicat de forma directa i divertida per viure aquests canvis amb confiança i benestar.
- Àunia, l’anhel de llibertat d’una noia ibèrica (Akiaria Books, Ivan Vera)
Fins fa poc més de dos mil anys, i des de temps immemorial, Catalunya estava poblada pels ibers, els nostres avantpassats. L’Àunia és una noia ibèrica, de la tribu dels indigets; una hàbil caçadora que amb només tretze anys es rebel·la contra el rol que li imposa la societat i se’n va de casa a la recerca de la llibertat
L’Escola recomana:
- La princesa Kevin (Baula, Michael Escofier)
En Kevin es una princesa. Els altres ja se'n poden riure, que li es ben igual. En Kevin es una princesa, i no se'n parli mes.
- Educar a un niño en feminismo (Ed. Plataforma actual, Iria Marañón)
Una invitació a veure amb nous ulls la nostra manera de educar els nens, per tal de detectar i canviar molts dels els errors i les injustícies que repetim inconscientment. Cal educar els nens com a éssers pensants i autònoms, alliberats de la construcció del gènere i dels rols que la societat s'entesta a transmetre
- La Violeta & Co canvien el món (Lumen, Raquel Díaz Reguera)
La Violeta i els seus amics s'ho passen molt bé amb les ales que els teixeix el senyor Sivolspots. Pero la banda dels No ho aconseguiràs torna a fer de les seves. Aquesta vegada, el gran enemic serà el malvat senyor MM, que escampa unes molestes pólvores de micromasclisme per tot arreu. Per sort, la Violeta i la seva colla tindran l'habilitat de detectar aquests atacs subtils i podran canviar el món fent petites coses.
- Les noies juguem a tot! (Larousse, Natalia Arroyo Clavell)
Perquè ningú en tingui cap dubte: no hi ha esports per a nens i esports per a nenes. Tots podem jugar a tot, gaudir de la disciplina esportiva que ens agradi mes i lluitar per aconseguir els nostres objectius.
Lilliput recomana
- Etiquetes (Bindi Books, Joan Turu)
A la Neus li diuen que es una nena petita, mentidera, de pell blanca, campiona... li pengen cada dia un munt d'etiquetes. Algunes li agraden, d'altres la incomoden, però se n'adona que totes s'hi queden per sempre i n'acaba ben farta, de tantes etiquetes! I es que la Neus, només voldria... SER.
- Neneta i xicotet (Tramuntana, Pilar Serrano Burgos)
Al Nil li agrada una activitat que la gent diu que és de nena. A la Sara li agrada un esport que la gent diu que és de nen. La gent diu, la gent opina, però… qui és «la gent»? Hem de fer cas del que diguin els altres? Hem de permetre que les opinions d’altres persones ens afectin? O hem de fer cas del que sentim?
- Estima el teu cos. Amb el teu cos pots fer coses increïbles ( Bindi Books, Jessica Sanders)
La llibertat és estimar el teu cos amb totes les seves "imperfeccions" i ser una perfecta imperfecta! Estima el teu cos t'encoratja a admirar i celebrar el teu cos per totes les coses increïbles que pot fer, i t'ajuda a veure que ets molt més que el teu cos!
- La revolta de Santa Jordina (Amsterdam Llibres, Lyona i David Fernández)
Montblanc ha votat: no vol viure més sota les ordres d’un rei tirà. Però el monarca no pensa abandonar els privilegis així com així, i demana reforços: el Drac Mercat, despietat i voraç, ve al seu rescat. La Jordina, ànima lliure i consciència crítica, serà la primera a rebel·lar-s’hi.
Éfora recomana
- Ets important ( Libros del zorro rojo, Christian Robinson)
Aquest àlbum per a primers lectors explora de manera brillant i intel·ligent moltes perspectives diferents, tant per entendre el món com per acceptar i respectar els altres amb les seves diferències i, per descomptat, a nosaltres mateixos.
- Tothom hauria de ser feminista (Fanbooks, Chimamanda Ngozi Adichie)
«Avui m’agradaria demanar que comencem a somiar un pla per construir un món millor. Un món més just. Un món d’homes més feliços i dones més felices que siguin sincers amb ells mateixos. I aquesta és la manera de començar: hem d’educar les nostres filles d’una manera diferent. I també hem d’educar els nostres fills d’una manera diferent».
- Les heroïnes contraataquen (Pagès, Bel Olid)
Tan trist com cert: fa trenta anys que els estudis diuen el mateix, oferint una imatge de les dones i les nenes que no té en compte els avenços que entre tots hem aconseguit en la lluita per la igualtat. Davant aquest panorama l'autora proposa set obres que tracten temes com la felicitat, la solitud, el dret a la diferència o la recerca de la pròpia identitat.
- Escola d’aprenents (Galaxia Gutenberg, Marina Garcés)
L'educació és el substrat de la convivència, el taller on s'assagen les formes de vida possible