Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • L’Observatori del Consell Comarcal presenta les dades més destacades de de l’inf...
L’Observatori del Consell Comarcal presenta les dades més destacades de de l’informe 2020 sobre Dades de Violència contra les Dones

L’Observatori del Consell Comarcal presenta les dades més destacades de de l’informe 2020 sobre Dades de Violència contra les Dones

11 de juny de 2021 a les 8:14

Persones expertes i professionals que treballen habitualment amb dones han participat en una sessió dedicada al col•lectiu de dones organitzada per l’Observatori Comarcal. Els resultats contribuiran a formular noves propostes d'actuació del Pla comarcal de Protecció Social, en el marc del Pla de Reconstrucció del Vallès Occidental.

Des de l’Observatori del Consell Comarcal s’han presentat les dades més destacades de l’edició de l’any 2020 de l’informe Dades de Violència contra les Dones, posant el focus en l’impacte que ha tingut la crisi sanitària en les dades judicials de violència de gènere a la comarca. Aquest treball destaca l’augment de les consultes a la línia d’atenció masclista durant el confinament domiciliari i la reducció del nombre de denúncies durant el mateix període, que apunta cap a la idea de la dificultat que han pogut tenir les dones que pateixen violència masclista per interposar una denúncia amb la limitació de l’accés als recursos de seguretat i suport.

La Professora associada del Departament de Dret de la Universitat Pompeu Fabra, Patsilí Toledo, manifesta que "ja des d’abans de la pandèmia, la justícia penal tenia molts problemes en relació amb l’atenció a la violència de gènere perquè no era una prioritat i, amb la pandèmia, encara menys". També ha posat de relleu la manca de coordinació i d’informació entre serveis, que "ja era també un problema anterior a la pandèmia i ara s’ha vist agreujat generant dubtes sobre quins serveis estaven realment oberts o quins proporcionaven recursos de manera presencial".

Per la seva banda, la professora titular del Departament de Sociologia de la UAB, Sònia Parella, ha explicat que l’impacte de la COVID-19 sobre el treball de la llar i de cures se situa en dues grans crisi: la crisi sanitària global i la crisi de cures. "Les treballadores de la llar s’han enfrontat al doble risc de perdre la feina i de quedar exposades a situacions precàries sent víctimes de la desregulació del sector", ha dit Parella.

Segons Sònia Parella, "s’ha creat una bretxa creixent entre necessitats de la població, cada cop més longeva i amb més requeriments de cures, i els recursos que es disposa perquè aquest sector i les seves treballadores no estiguin en una situació precària". També afirma que "hi ha una escàs desenvolupament de les polítiques publiques del treball de llar i de cures i es mercantilitza la cures perquè el poder permetre una persona que treballi a la teva llar depèn de la capacitat econòmica i això crea desigualtats socials".