Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Localitzen 18 nous dipòsits de cereals al poblat de Ca n'Olivé
Localitzen 18 nous dipòsits de cereals al poblat de Ca n'Olivé

Localitzen 18 nous dipòsits de cereals al poblat de Ca n'Olivé

1 de setembre de 2004 a les 0:00

L’Oficina Municipal de Patrimoni de Cerdanyola ha localitzat 18 noves fosses per a cereals, datades entre el segles III i el I aC, al poblat ibèric de Ca n’Olivé i que ja es podran visitar a l’octubre. Els responsables dels serveis de Patrimoni continuen la campanya d’excavació al jaciment arqueològic del Turó de Ca n’Olivé amb una intervenció iniciada al mes de juny amb l’objectiu d’excavar un nou tram del camp de sitges situat a l’exterior del poblat, davant de la porta d’accés al recinte urbà. La troballa d’aquests dipòsits confirmen el caràcter de centre vertebrador d’un extens territori que va tenir el poblat en època ibèrica.

Al mes d’agost s’ha acabat la fase d’excavació i s’està procedint a adequar les sitges excavades per integrar-les en el conjunt del jaciment, fer-les comprensibles al visitant i prevenir possibles riscos, ja que algunes tenen una fondària superior als tres metres. Està previst acabar els treballs per al Cap de Setmana ibèric que se celebrarà el propers dies 2 i 3 d’octubre.

D'altra banda, durant l'estiu s'han realitzat diverses intervencions d'urgència en diferents indrets del municipi. Així, el passat mes de juny es va fer una intervenció arqueològica d’urgència en una parcel·la del Parc Tecnològic del Vallès considerada zona d’expectativa arqueològica perquè s’hi van trobat fragments de ceràmica antiga en superfície.

La intervenció es va realitzar a petició de l’empresa Dentaid, que volia ampliar les seves instal·lacions i que en va assumir els costos. Primer es va retirar tota la capa vegetal amb maquinària per comprovar si hi havia restes arqueològiques. Els treballs van permetre la localització d’una sitja -fossa excavada al subsòl destinada a l’emmagatzematge de productes agrícoles- a la part superior de la zona investigada. Segons esl responsables de Patrimoni, "l’escassetat i poca significació de material arqueològic recuperat només han permès establir que es tracta d’una estructura prehistòrica", de l’edat del bronze o de la primera edat del ferro.

Durant el mes de juliol també es va realitzar una altra intervenció d’urgència a la zona dels Mallols, on s’han de construir els habitatges de protecció oficial. Aquesta indret es considerava zona d’expectativa arqueològica perquè, l’any 1995, s’hi fer una intervenció d’urgència en una àrea propera que va permetre la localització de més de 200 fosses, datades entre neolític (3.500 aC.) i l’antiguitat tardana (segles VI i VII dC.).

Els treballs, com a la intervenció anterior, van consistir en la retirada de la capa vegetal per comprovar si existien restes arqueològiques, cosa que no va succeir, per la qual cosa la parcel·la ha quedat alliberada i es començarà a edificar properament. El cost d’aquesta intervenció ha estat assumit per l’Ajuntament i l’IMPSOL.