Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • L'oncologia pediàtrica es trasllada de l'hospital del Parc Taulí al de la Vall d...
L'oncologia pediàtrica es trasllada de l'hospital del Parc Taulí al de la Vall d'Hebron

L'oncologia pediàtrica es trasllada de l'hospital del Parc Taulí al de la Vall d'Hebron

23 de gener de 2019 a les 11:10

L'Hospital Parc Taulí de Sabadell tancarà el seu servei d'Oncologia Pediàtrica pròximament, segons algunes fonts aquest mes de febrer, i els seus pacients seran derivats a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. La Generalitat justifica aquest canvi pel fet que les patologies oncològiques pediàtriques es poden beneficiar de la concentració ja que hi ha més de 100 patologies diferents que compliquen el domini de totes les opcions diagnòstiques. La polèmica suscitada ha arribat al Parlament a travès del PSC i C's.

Una instrucció del Cat Salut ja indicava l'any passat que els serveis pediàtrics d'oncologia mèdica i oncohematologia clínica del Taulí havien de prestar-se a la Vall d'Hebron amb l'objectiu que els casos de més complexitat es tractin de manera centralitzada. La instrucció del Cat Salut apunta que "el nombre reduït global de casos, encara més si ho analitzen per tipus de tumors, els diferents tipus de tumors observats i la complexitat o poca freqüència d’alguns dels tractaments utilitzats fan necessari que l’atenció d’aquests malalts es doni en un nombre reduït de centres hospitalaris que puguin garantir una atenció multidisciplinària, basada en la millor evidència científica disponible possible  i amb un nivell d’expertesa adequat per aconseguir els millors resultats en salut en el marc d’un ús eficient dels recursos".

Actualment l’hospital de Sabadell, centre de referència de Cerdanyola, tracta 17 casos de menors amb càncer del total de 209 que hi ha al país, la gran majoria –entre el 80 i el 85%- ja atesos als hospitals on es tractaran tots, el de la Vall d’Hebron i el de Sant Joan de Déu, tots dos a Barcelona. Segons indica el CatSalut, citant les recomanacions de la Societat Internacional d’Oncologia Pediàtrica, el nombre mínim de casos anuals per ser centre de referència amb expertesa suficient és de 30 casos.

Centres de referència d'oncologia pediàtrica
Centres de referència que marca la instrucció del CatSalut

 

Polèmica política

La notícia ha transcendit arran de la denúncia feta pel PSC de Sabadell, que ha criticat el canvi i també la falta de reacció de l’Ajuntament de la capital comarcal. En aquest sentit, des del Consistori sabadellenc s’apunta que fins dilluns s’ignoraven els plans de tancament de la oncopediatria, tot i ser presents al Consell de govern del Consorci del Parc Taulí, i que"treballarà" perquè "es mantingui" l'atenció a l’hospital vallesà. De fet, en una reunió celebrada aquesta setmana, el CatSalut s’ha compromés a estudiar si una part del servei d'oncologia pediàtrica del Taulí es pot mantenir a l'hospital sabadellenc.

La notícia ja ha comportat reaccions al Parlament. Així, el PSC ha entrat una proposta de resolució al Parlament de Catalunya instant al Govern de la Generalitat a no portar a terme el tancament del servei per després derivar-lo cap a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona ja que, segons indica el diputat Pol Gibert, “no volem que els infants en tractament i les seves respectives famílies s’hagin de desplaçar diàriament fins a Barcelona quan podem tenir el servei a prop de casa”

El PSC ha demanat la compareixença del Delegat del Govern i tinent d'alcalde d'ERC a l'Ajuntament de Sabadell, Juli Fernández, per conèixer els motius d’aquest canvi i el “perquè s'ha començat a aplicar aquest desmantellament amb secretisme” i es pregunten si “el senyor Fernandez vol regalar el servei d’oncologia pediàtrica a la Vall D’Hebron o defensarà els interessos dels veïns de Sabadell?”. Gibert remarca que quan l’hospital Parc Taulí s’hauria de convertir en un veritable hospital de referència a nivell comarcal, va perdent serveis i no es destinen els recursos necessaris per millorar les seves condicions.

Per la seva banda, el portaveu del Grup Municipal de Ciutadans (Cs) a l'Ajuntament de Cerdanyola, Pau Ortolà, ha mostrat la seva "sorpresa" per la notícia i ha anunciat que el seu grup parlamentari ha presentat una sèrie de preguntes per a conèixer els detalls d'aquesta mesura, tot avançant que "és inadmissible decidir tancar aquest servei sense informar prèviament ni buscar el consens entre les diferents administracions implicades, els professionals sanitaris i els usuaris".

Així, els diputats de Cs Jorge Soler i Laura Vílchez pregunten "si el tancament està justificat amb algun tipus d'informe tècnic" i demanen explicacions "per escrit" sobre el nombre de pacients i els tipus de càncer que es tracten fins a l'ara a l'hospital vallesà, així com si s'ha previst algun pla per a afrontar el trasllat del servei i dels professionals afectats i a on se situarien. Els diputats també mostren la seva preocupació per "si la Generalitat preveu algun pla de transport" per als pacients que en el futur hagin de desplaçar-se a Barcelona per a ser atesos.

Galeria d'imatges