Luis Ezquerra: 'els buits de les persones són les pitjors presons, les emocionals'
20 d'abril de 2023 a les 10:41Luis Ezquerra arriba a aquest Sant Jordi amb una nova novel·la negra sota el braç, Las cárceles de Lucía (Editorial Caligrama), narració que aborda la cruesa de la lluita pel poder i explora la difícil relació entre una mare i una filla i que té a Cerdanyola com un dels seus escenaris principals.
Audios
Entrevista amb Luis Ezquerra Las cárceles de Lucía
Lucía obre la novel·la a la presó per haver matat al seu marit que l’enganyava. Un primer capítol punyent, que colpeja al lector com un cop de puny per, un cop estabornit, deixar-lo navegar per la història que realment interessa a l’autor. I és que el llibre es titula Las cárceles de Lucía, aquesta presó inicial i les que anirem descobrint al llarg de la novel·la.
Luis Ezquerra destaca que “els buits de les persones són les pitjors presons”, presons emocionals que protagonitzen uns personatges amb clarobscurs perquè els absoluts no existeixen. L’autor explica que la novel·la, “nua”, aborda aquesta lluita pel poder que instrumentalitza la gent i una dura relació mare-filla que estén aquesta duresa per tot el llibre.
Lucía ha viscut a la presó oblidada per la seva mare, Pepa, dura i freda, una política que viu per acumular poder. I per exercir-lo. Lucía, la seva filla, és una líder natural que pot ser dura, però també tendra, i que ha viscut sempre l’absència de la mare. Ara vol recuperar el seu fill, Pep, i la mare, Pepa, vol utilitzar-la en el seu joc polític per conquerir el poder.
L’autor explica que Pepa respira política, viu per això, i la resta, incloent-hi la filla és “purament instrumental”, en una relació on les arrels emocionals suposen un buit i on mare i filla funcionen “com a nèmesis”.
Un altre dels personatges de la novel·la és Cerdanyola. Els seus carrers, Collserola, els seus bars i comerços fins i tot la seva gent apareixen amb el seu nom. Luiz Ezquerra explica que li agrada “moure’m en espais que conec perquè les ciutats estan vives i formen part de tu i et condiciona”, com explica, li passa a Lucía, que vol tornar a Cerdanyola al sortir de presó perquè volia tornar al lloc on va viure amb el seu marit i el seu fill.
Luis Ezquerra és un escriptor que conrea tant el llibre científic dret -es advocat especialista en temes laborals-, com la poesia - Íntimos i tocamientos, Mañanitas- o novel·la -el relat existencialista Noche de barrio Húmedo o la novel·la negra amb El asesino del puto perro del huraño-. Ara continua amb novel·la negra a perquè considera que és un gènere que li permet fer un retrat d’una “societat polièdrica” com la que tenim.
Ezquerra destaca, tot i haver publicat en els últims anys més narració que versos, que no podrà deixar mai la poesia -és un dels habituals del Micro Obert de Poesia que es fa a Cal Pintxo- perquè quan “la vius no la treus mai de dins”
Luis Ezquerra signarà exemplars de Las cárceles de Lucía aquest diumenge de 10 a 12 hores a l’estand d’autors locals que hi haurà a la plaça de l’Abat Oliba durant la celebració de Sant Jordi a Cerdanyola. L’autor convida als lectors a descobrir els llibres dels autors locals com s’atreveixen a obrir els d’altres escriptors més coneguts o mediàtics.