Luis Ezquerra torna amb una novel·la negra sobre els clarobscurs de la nostra societat
25 de març de 2022 a les 13:36Luis Ezquerra publica 'El asesinato del puto perro del Huraño', novel·la negra sobre una societat del clarobscur en què la víctima assumeix que si vol salvar-se ha d'assumir la condició de botxí.
El asesinato del puto perro del Huraño és la segona novel·la d'un escriptor polièdric que conrea tant el llibre científic sobre la seva especialitat professional, el dret -es advocat especialista en temes laborals-, com la poesia -va debutar amb Íntimos i tocamientos, poesia eròtica i transgressora per passar després a Mañanitas, un poemari que vol que el lector rebi un impacte emocional- com la novel·la -que va tenir en Noche de barrio Húmedo un relat existencialista i sensual sobre la joventut-.
Luis Ezquerra fa un gir literari i publica un relat del clarobscur on la víctima si vol salvar-se ha d’assumir la condició de botxí. El asesinato del puto perro del Huraño és una narració negra pel gènere, però també pel retrat d'una societat asfixiant amb uns personatges durs plens de clarobscurs. En ella, el protagonista, carter de professió i investigador vocacional a qui tots diuen Detective, rep l'encàrrec d'esbrinar qui ha matat al gos de l'home més temut d'un poble de la serrania de Granada: l'Huraño.
L'autor explica que tant les persones com la societat estan fets de clarobscurs, que és molt difícil saber si l'ésser humà crea el mal o són les seves cinrcumstències i condicionaments les que el provoquen. En tot cas, està present i la millor manera de retratar-ho és a través d'una novel.la negra, gènere que va molt més enllà de la narració policíaca per ser una novel·la sobre el factor humà.
Ezquerra remarca la importància dels personatges, els que viuen el fil de la navalla sense voler caure en el costat fosc, els que són dolents o els maquiavelics que utilitzen el bé i el mal com instruments al seu servei.
A El asesinato del puto perro del Huraño, Luis Ezquerra aposta per un estil directe amb frase curta que de vegades semblen cops de puny però utilitzant un llenguatge ric. L'autor cerdanyolenc explica que una novel·la negra reclama una narració directa, ja que el lector vol acció i rapidesa, però admet que, "segurament", El asesinato del puto perro del Huraño està influenciat pel ritme de la poesia que busca un impacte emocional. Ezquerra indica que també és cert que volia escriure una prosa allunyada de la novel·la anterior, Noche de barrio Húmedo, una narració existencialista amb un llenguatge que buscava més la reflexió. En tot cas, l'escriptor remarca que tenia clar que l'ús d'aquest llenguatge directe en la seva darrera obra no havia d'anar en detriment de la profunditat dels personatges i la trama.
Reivindicació dels autors de Cerdanyola
Des dels llibres de dret del treball a aquesta última novel·la negra, l'obra escrita de Luis Ezquerra abarca una diversitat enorme de gèneres i estils, fruit de l'objectiu de l'autor d'intentar que a la vida "estiguin presents les finestres polièdriques" de la seva personalitat i apostant pel gaudiment que li provoca una literatura que l'apassiona.
Per això, just abans de la pandèmia, Ezquerra va ser un dels referents d'un grup d'autors de Cerdanyola que va donar a conèixer a la ciutat amb l'objectiu de visibilitzar la diversitat i qualitat de l'obra literària que s'escriu a Cerdanyola i que en massa ocasions passa despercebuda en el mig de l'allau de llibres existents.
Aquest continua sent un dels objectius d'Ezquerra, convençut com està de la qualitat de molts d'aquests autors que mereixen tenir aquest espai de visibilitat perquè el públic gaudeixi de la seva obra.
La presència d'aquests autors a la diada de Sant Jordi, amb un espai per a la firma de llibres a la plaça de l'abat Oliba, és una de les opcions existents, però Ezquerra defensa que aquesta presència també ha de ser de la seva obra durant tota la jornada i amb la possibilitat que es mantingui al llarg de l'any de forma continuada.
................................................................................
Entrevista amb Luis Ezquerra: