Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Magdalena Albero torna amb una novel·la de descobriment i acceptació d’un mateix
Magdalena Albero torna amb una novel·la de descobriment i acceptació d’un mateix

Magdalena Albero torna amb una novel·la de descobriment i acceptació d’un mateix

7 de març de 2023 a les 11:58

L’autora de Cerdanyola acaba de publicar Pájaros de papel, premi Mujer al viento, una història ambientada en el Japó que parla d’un xoc cultural, d’incomunicació, d’amor i de la complexitat d’un món on la modernitat conviu amb un pes clau de la tradició.

Audios

Entrevista amb Magdalena Albero Pájaros de papel

Estiu de 2014 Un matí, l'anciana Tomoko es posa un vestit vermell i surt de casa per dirigir-se a Ginza Six, el centre comercial més luxós de Tòquio. Héctor, un jove llicenciat en precarietat laboral, viatja a Tòquio convidat per Akiko, l'estudiant d'espanyol a Salamanca de qui està enamorat. Un cop allà, viu uns dies d'incomprensió i de sorpresa. La trobada amb l'àvia i la germana d'Akiko, i el problema familiar en què es veu embolicat, el portaran a conèixer les contradiccions del Japó modern. Héctor també arribarà a entreveure els temors i desitjos de les tres dones amb què es troba.

Aquest és l’argument de la quarta novel·la de Magdalena Albero, una mirada complexa sobre el Japó actual que aborda temàtiques universals que també afecten la nostra societat en un relat de descobriment i d'acceptació d'un mateix i d'una cultura diferent de la pròpia.

L’autora explica que Pájaros de papel (editorial Maluma) mostra un xoc cultural d’un jove que viatja al Japó en una historia d’incomunicació entre cultures però també entre persones. Albero indica que, igualment, la novel·la és una historia de crisis personals i la manera de solucionar-les, una historia d’amor i sobretot, com autora, és la història del repte de ficar-se en el cap de quatre personatges molt diferents.

La novel·la, com és habitual en l’obra literària d’Albero, és fruit d’una important tasca de documentació per mostrar la cultura del Japó, un país molt modern però amb un pes molt important de la vida tradicional, en una novel·la que reflecteix igualment temes que són actualitat a la nostra societat

Aquesta ingent tasca de documentació esdevé per a l’autora un procés que considera molt bonic perquè aprèn moltes coses, però que cal introduir en la novel·la de manera fluida en una narració que busca tenir un ritme àgil, al temps que marca una intriga perquè el lector entri en la historia i no la deixi. Magdalena Albero ressalta que la seva escriptura busca sempre un estil planer per arribar a tothom perquè la informació està al servei de la historia.

Amb Pájaros de papel, Magdalena Albero ha guanyat el concurs literari Mujer al viento, que convoca l’Ajuntament de Torrejón de Ardoz. El jurat del guardó va valorar la qualitat literària, la coherència narrativa, la promoció de valors d'igualtat i no sexistes i de visibilització de les dones, així com la superació d'estereotips tradicionals masculins i femenins.

L’autora manifesta que a la seva obra les dones “no són ni víctimes ni heroïnes, són personatges valents però que dubten”, en una narrativa en que també vol superar estereotips masculins. Els personatges, tant dones com homes, “van creixent i trobant el seu lloc” al pas que avança la narració.

Albero va iniciar el seu camí a al novel·la amb dues obres d’ambientació històrica, com Los caminos del mar i La corte de las estrellas, i posteriorment va fer relats contemporanis com Más allà de los olivos i aquest Pájaros de papel on, no obstant això, hi ha un personatge, el de l’àvia, que reflecteix els anys de la Segona Guerra Mundial i la derrota amb el llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki i la posterior reconstrucció del Japó. Per això, l’autora destaca que continua tenint estima per les narracions històriques.

Magdalena Albero

Magdalena Albero és llicenciada en Història i en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Comunicació i Educació per Indiana University (Estats Units). Professora Titular a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, també ha impartit docència i ha estat investigadora visitant a diverses universitats dels Estats Units i Canadà. És autora de diversos llibres i articles científics sobre joventut i mitjans de comunicació. Al camp de la ficció ha publicat relats en diverses obres col·lectives. La seva primera novel·la, Los caminos del mar (Roca Editorial 2014), va obtenir el Premi Internacional de Novel·la Històrica Ciutat d'Úbeda. Després va publicar La corte de las estrellas (Stonberg Editorial, 2018) i la tercera novel·la és Más allá de los olivos.