Mallafré i Helbig presenten la dimissió oficialment aquesta tarda al Ple Municipal
25 de maig de 2006 a les 0:00Les dimissions de Josep Maria Mallafré i Daniel Helbig seran els temes més destacats del Ple de l'Ajuntament de Cerdanyola corresponent al mes de maig en què el conveni urbanístic Porta Nord o la nova ordenança de locals nocturns seran també tema de discussió dels regidors al costat de les mocions presentades per PSC i PAS.
La sessió ordinària del Ple Municipal corresponent al mes de maig té un ordre del dia en què destaca la coincidència de la presentació oficial de dues dimissions: Josep Maria Mallafré, regidor d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i responsable del Servei Municipal d'Ocupació, que presenta la renúncia per motius personals, i Daniel Helbig, regidor de Participació Activa i Social (PAS), que presenta la dimissió en compliment de la rotació anual que fan els representants de la formació al Consistori. El relleu dels dos regidors al Consistori arribarà al Ple de l¡'Ajuntament de juny, quan preguin possessió del seu càrrec Josep Sellarés i José Luis Costa, respectivament.
Però el Ple comptarà també amb altres temes destacats. En l'apartat d'urbanisme cal remarcar la presentació a aprovació de la firma del conveni Porta Nord que, segons indica l'alcalde de Cerdanyola suposarà una millora important al sector d'Uralita i de les condicions de vida dels seus veïns. Morral manifesta que el conveni és fruit de la col.laboració entre iniciativa pública i privada i suposarà la construcció d'un edifici de serveis terciaris amb una arquitectura singular i que s'inclou dins el projecte europeu d'estalvi energètic Policity, del qual Cerdanyola és ciutat pionera. L'alcalde indica que aquest conveni també inclou la construcció d'una rotonda amb l'objectiu de "pacificar el trànsit" a la zona i fer, així, que l'entrada a la ciutat per aquest sector sigui millor. A la rotonda es vol instal.lar un element emblemàtic, possiblement uns escultura, que doni la benvinguda a la població. Les obres no començaran en any i mig.
Altre tema urbanístic a discussió del Consistori serà una modificació puntual del Pla Parcial de l'Àrea Tecnològica del Vallès, en concret a l'ordenança del carrer dels Boters, l'antiga BP-1413.
Pel que fa a qüestions econòmiques, hi ha temes d'hisenda i de comerç de caràcter destacat. Pel que fa als primers, el govern planteja l'aprovació d'un préstec, previst al Pressupost per aquest exercici i al Pla Econòmic-Financer, per un import de 4.978.089 euros amb Caja Madrid i el Banc Santander Central Hispano. L'alcalde manifesta que aquests crèdits han d'ajudar a "gestionar el dia a dia de la ciutat" tenint en compte que hi ha molta inversió en marxa i que les subvencions d'altes administracions tenen el seu ritme.
L'aprovació inicial de l'anunciada ordenança reguladora de l'activitat de locals d'oci nocturn arriba a aquest Ple. L'ordenança va més enllà i aborda les activitats de restauració, musicals, joc, atraccions, audiovisuals, culturals i socials. Des del govern han destacat que l'ordenança respon a una preocupació manifestada pel sector de l’oci nocturn de la ciutat, que tot i complir amb la legalitat vigent no poden obtenir el permís municipal perquè simplement no existeix.
Respecte el món del comerç, les bases particulars per a la concessió de subvencions per a activitats de promoció del comerç -amb un pressupost global de 44.572 euros- surten a aprovació.
Mocions i preguntes
Al ple del mes de maig està prevista la presentació de dues mocions, una del PSC, demanant millores en el servei de bus urbà per ampliar al màxim de zones possible la cobertura territorial i reduir la freqüència de pas, i una altra del PAS, per demanar al Parlament una llei de prevenció de residus. Antoni Morral es mostra d’acord amb els objectius que planteja el grup municipal socialista i avança que el consistori ja està treballant en una proposta global de mobilitat al municipi, però destaca que el govern no podrà donar suport a la moció ja que la proposta es treballa al Consell de Mobilitat i posteriorment ha d'anar a Ple. "Estem d'acord en la millora, però no pot haver compromís d'aplicar mesures quan avui encara es desconeixen", indica Morral. Pel que fa a la moció del PAS, el govern li donarà suport.
Una tercera moció es podria tractar al Ple, tot i que el PP l'ha presentat fóra de termini i s'haurà de votar una urgència a la que el govern no donarà suport. La moció del PP reclama que l'escola municipal de música atorgui un certificat de nivell a l'acabar la formació i que es facin actuacions per assolir l'oficialitat del centre com a conservatori. L'alcalde recorda que el certificat s'atorga cada any, però destaca que la Generalitat ha constituit una comissió per abordar la situació de la formació musical al país. Segons Morral, la `pròpia exconsellera d'Educació, Marta Cid, ha recomanat no precipitar-se abans de demanar la transformació d el'escola en conservatori perquè al mapa existent ja n'hi ha tres molt pròxims -Barcelona, Sabadell i Sant Cugat- i, possiblement no correspondria un conservatori més, i perquè cal abordar una reflexió global sobre la formació musical que comportarà canvis. Segons Morral, la Generalitat entén que les escoles municipals de música tenen un alt nivell que cal reconèixer perquè actualment els conservatoris reben el 80 percent de les ajudes i les escoles només el 20 percent i això s'ha d'igualar, però el procés serà lent. El govern proposarà al PP que la discussió de la moció s'ajorni per al Ple del mes vinent.
Tal i com ja van anunciar, al ple s’espera que el PP pregunti per l’antic abocador de Can Planas a la Plana del Castell, els seus possibles riscos, els estudis realitzats i les mesures correctores plantejades des de les Administracions. Antoni Morral reconeix que hi ha un problema de contaminació al subsòl ja que, segons les seves pròpies paraules, s’ha fet una mala gestió d’aquest abocador durant anys i s’han llençat residus inadequats. No obstant, Morral assegura que aquesta contaminació no suposa cap risc i que no s'ha de generar cap alarma social. Al mateix temps, l’alcalde anuncia que ja està preparada una proposta de projecte per corregir aquest problema i el consistori ja disposa del compromís econòmic de l’Entitat Metropolitana i l’Agència Catalana de Residus per tirar-lo endavant.