Manel Cevantes, cap de Malalties Infeccioses del Parc Taulí: “s’ha millorat molt, però encara estem al mig de la pandèmia”
26 de novembre de 2020 a les 14:59El cap del servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí, Manel Cervantes, considera que “estem al mig de la pandèmia” de la Covid-19 i encara queden “una o dues onades fins que tinguem immunitat o vacuna”. Cervantes destacava els avenços de diagnòstic i tractament assolits en els 8 mesos de pandèmia però adverteix que “no hem acabat”.
Manel Cervantes feia aquestes declaracions en el decurs de la conferència Març 2020, com ens vam enfrontar a una enemiga desconeguda, la COVID-19 que ha realitzat al costat del director general del Consorci Sanitari del Parc Taulí, Joan Martí, en una xerrada telemàtica organitzada per la Fundació Bosch i Carrellad.
El cap del servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí destaca que al llarg dels mesos de pandèmia s’ha aprés molt sobre aquest coronavirus, però alerta que “estem al mig de la pandèmia” i encara hauran de passar una o dues onades fins tenir immunitat natural o per una vacuna. Cervantes apunta que “ens queda feina per fer” i reconeix que la resposta sanitària ha estat molt important, amb un sector amb una implicació “brutal”, però també amb una resposta social increïble amb una gran col·laboració ciutadana.
Manel Cervantes destaca que la investigació ha de continuar perquè encara no sabem “ni la meitat” sobre aquesta malaltia i apunta que la recerca en relació a les vacunes “pinta bé” però encara no s’ha enllestit definitivament. En tot cas, el cap del servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí considera que cada onada de la Covid-19 serà menys greu i destaca que els pacients, majoritàriament, fan defenses contra la malaltia i s’evita la reinfecció -hi ha poquíssims casos- i això fa pensar que les vacunes “també serviran com a mínim per un any”.
Manel Cervantes explica que s’està en una situació mèdica molt millor que al mes de març, en l’inici de la pandèmia, i que tot i que els ingressos a planta i a UCI han estat molts, les condicions de tractament han estat molt millors. El cap del servei de Malalties Infeccioses del Parc Taulí explica que els diagnòstics , ingressos i defuncions han estat molt nombrosos també en aquesta onada, però els dies de més ingressos -82, o defuncions, 15 persones, continuen sent del mes de març -26 i 22 de març, respectivament-.
La mortalitat global de la Covid-19 és un 3 per cent, amb alta capacitat de transmissió i una letalitat més similar al virus Sars que no al de la grip i amb una letalitat superior al 30 per cent en majors de 80 anys -en menors de 50 anys la mortalitat baixa de l’1%-. En aquest sentit, Cervantes apunta que la Covid-19 està afectant més els països amb població més envellida, com el nostre, on hi ha una alta esperança de vida.
Per la seva banda, el director general del Parc Taulí, Joan Martí, recorda que la pandèmia ha suposat una situació inèdita en un hospital que ja havia començat planificar actuacions quan l’OMS va començar a parlar d’un nou coronavirus al gener, però que la realitat va superar qualsevol previsió i va agafar a tot el sistema sanitari amb pocs recursos per donar sortida a la situació. Tot i els torns de 12 hores del personal, Martí recorda els problemes de falta de material i equipaments o que, per exemple, es podien fer proves PCR amb comptagotes mentre ara superen les 2.000 diàries.