Mantenir la reducció de mobilitat i contaminació per a una nova normalitat
22 de maig de 2020 a les 12:46L’episodi de la Covid-19 i el confinament ens aporta algunes lliçons que convindria valorar de cara a un futur immediat, com podrien ser l’espectacular reducció de la contaminació gràcies al treball a distància i la conveniència de promoure ciutats amb autonomia i autosuficiència alimentària.
Gara Villalba Méndez, llicenciada per l’Institut de Tecnologia de Massachusetts i professora associada del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB, creu que seria convenient preguntar-nos a quina normalitat volem tornar una vegada estabilitzats els efectes de la pandèmia. La normalitat que teníem, per exemple, "era la d’una contaminació que provoca 500 mil morts prematures cada any a tota Europa". Així doncs, si una cosa ha demostrat el confinament, ha estat "la seva magnífica eficiència per reduir la contaminació, amb uns resultats espectaculars que deixen en anècdota els obtinguts per l’establiment de zones de baixes emissions".
La gent de molts sectors és capaç de crear resiliència a la limitació de desplaçaments, adaptant-se a nous modes de treball que permeten evitar l’ús constant del cotxe o fins i tot d’avions. Per això seria bo prendre nota de com poder mantenir, allà on sigui possible, "el treball des de casa per reduir l’ús d’un transport basat en la combustió del fuel fòssil".
Una altra lliçó apresa és que ens cal assolir un major grau de sobirania alimentària a l’Àrea Metropolitana. Villalba recorda que en les últimes dues dècades el territori dedicat a l’agricultura periurbana a la província de Barcelona s’ha reduït més de la meitat. Actualment, a l’AMB, "la producció d’hortalisses abasteix el 4% del nostre consum anual, confiats a l’oferta il·limitada de la resta del món per proveir-nos de tots els nostres aliments".
Per a Villalba, qualsevol ciutat que es planteja resiliència ha de començar per plantejar-se l’autonomia i autosuficiència alimentària, el que "és perfectament viable a l’AMB gràcies al clima i els fertilitzants i recuperant camps abandonats i utilitzant els terrats aptes per a l’agricultura".
Gara Villalba fa una crida als organismes de l’AMB per promoure l’agricultura urbana, que "al no estar habilitada al PGM se li neguen permisos per a la seva expansió com a negoci", considerant del tot convenient que la legislació i planificació del nou PDU ho tingués de compte.