Marea Pensionista es presenta a Cerdanyola i demana organitzar-se per defensar les pensions públiques
19 de desembre de 2016 a les 10:58La Plataforma Marea Pensionistes es presenta a Cerdanyola fent una crida a la organització dels pensionistes de la ciutat per defensar les pensions d’ara i del futur i convoquen una manifestació per al proper 20 de desembre, a les 6 de la tarda, a la Pl. De Sant Jaume de Barcelona.
Audios
19-12-2016 Ramon Franquesa
L’economista i professor de la Universitat de Barcelona, Ramon Franquesa, afirma que ens trobem en un model econòmic de fer diners que fa uns anys que ha entrat en crisi, emportant-se per endavant una pèrdua massiva d’inversions, entre les quals hi havia molts fons de pensions.
Un procés especulatiu, continua, en el què el poder polític ha abaixat impostos a les empreses, amb l’argument neoliberal de que si els capitalistes tenen més capital invertiran més i crearan més ocupació. Un argumentari que s’ha demostrat que no ha estat així. Quan més diner han tingut, no l’han dedicat a crear ocupació productiva, sinó a especular i a crear una falsa riquesa que va acabar per esclatar.
I al 2008 la situació s’agreuja quan el sector financer entra en crisi i els estats van sortir al seu rescat amb els diners de tots. Un mecanisme que malauradament ha continuat en detriment d’altres serveis, com ara: educació, sanitat i, com no, també les pensions.
Un saqueig sense pietat
En definitiva, continua Franquesa, estem en una situació de saqueig sense pietat. Una situació d’espoliació de la majoria ciutadana que el poder aconsegueix implantar a través de tot un treball ideològic, per arribar a convèncer que aquest saqueig és la única cosa que es pot fer.
Una feina, segons Franquesa, que porten anys fent i que es concreta amb la sortida d’un informe que planteja que el sistema de pensions és inviable i cal modificar-lo, instant a sindicats i a les forces polítiques a revisar-lo. Un informe casualment, diu, elaborat per dotze experts, nombrats pel govern, la majoria d’ells procedents del sector financer i que té com a punt central l’augment d’esperança de vida. És a dir, la gent viu més, per tant, s’han de retallar les pensions.
Una gran mentida, afirma Franquesa, perquè en l’informe no es parla de la productivitat, la incorporació de la dóna al món del treball i, a més, conté el fals argument de que les pensions pesen massa en l'economia espanyola, ja que en el cas d'Espanya només representen un 8% del PIB, mentre que a països de l'entorn estan per sobre de l'11%
I és que, malgrat estar en un món molt més productiu, qualsevol augment de la productivitat a hores d’ara no es reparteix entre salaris i beneficis, sinó que vol ser apropiada pel capital.
Unes pensions, explica, que no només volen retallar sinó que les volen privatitzar, de manera que les pensions públiques esdevinguin gairebé una caritat i aquell que vulgui una de millor, que se la pagui.
Per tot això, explica, va nèixer Marea Pensionista, per lluitar per la defensa de les pensions públiques i posar-les en el debat polític.
Franquesa també afirma que Marea Pensionista vol estar present en el Pacte de Toledo i, si finalment no és així, no acceptaran cap mena d’acord que vagi en detriment dels pensionistes.
De la seva banda, l’integrant de Marea Pensionista de Barcelona, Juan Montero, explica que les principals reinvindicacions del moviment són: la jubilació als 65 anys; el dret als suministres bàsics (aigua, llum, gas); l’eliminació del copagament sanitàri, l’oposició a la privatització de tots els serveis públics i la millora i defensa de l’actual model de pensions per avançar cap a un model de pensió i salari mínim per sobre dels 1000 euros, entre d’altres.