Marín obre la seva etapa a la Diputació amb una crida a un municipalisme no partidista
12 de juliol de 2019 a les 10:40La socialista Núria Marín inicia la seva presidència a la Diputació de Barcelona amb una defensa de que “el suport als ajuntaments ha de ser un objectiu col·lectiu i desmarcat de la confrontació política i partidista”. Marín era escollida ahir, 11 de juliol, gràcies a l’acord subscrit entre PSC i JuntsxCatalunya i amb fortes crítiques d’ERC. Cerdanyola continuarà un mandat més sense tenir representació al plenari de la Diputació.
Durant la seva primera intervenció com a presidenta de la Diputació, Núria Marín ha afirmat que el millor servei que poden fer els representants d’aquest organisme provincial al país “és evitar que allò que ens separa ens impedeixi treballar plegats en allò que ens uneix” i ha subratllat que aquesta és la seva convicció.
Núria Marín insisteix que creu en una diputació municipalista que ajuda els Ajuntaments com administració que forma part de la vida quotidiana de la ciutadania amb cooperació i treball en xarxa. Marín, alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat de Catalunya, posa en valor que l’existència d’ens supramunicipals com la Diputació és la garantia que els ajuntaments poden oferir serveis que sols mai podrien, i a més, fer-ho de forma equilibrada en el territori.
La nova presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha aprofitat la seva intervenció per desgranar les principals línies d’actuació del govern que encapçalarà. Primer de tot ha remarcat que la Diputació haurà d’actualitzar el seu model institucional, adaptant-lo als nous canvis socials i econòmics, amb l’objectiu de continuar sent referent en les polítiques municipals i en la reivindicació del govern local.
Marín també ha avançat que la corporació treballarà per “enfortir la cohesió territorial, perquè els municipis tenen problemes comuns, però també necessitats i prioritats diferents”. Així mateix, també ha assegurat que cal ser ferms en la lluita contra el canvi climàtic i desenvolupar tots junts la Nova Agenda Urbana i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Marín també ha destacat la necessitat de millorar el model de govern local: més obert, més eficient, més transparent i més digital.
D’altra banda, ha refermat la necessitat de fomentar la innovació i l’activitat econòmica local, d’apostar pels serveis a les persones i les polítiques d’igualtat i diversitat i, de donar un nou impuls a la cultura i a l’educació per tal que els municipis siguin ens creatius, educadors, solidaris i compromesos amb la salut.
Crítiques d’ERC
L’acord d’investidura de Núria Marín com a nova presidenta de la Diputació de Barcelona ha estat signat pel PSC-CP i Junts, un acord contestat fortament des d’ERC que, amb els mateixos representants que el PSC, presentava l’alternativa a la presidència de Dionís Guiteras, alcalde de Moià. Guiteras manifesta que “la política també són drets i somnis” que es vol fer realitat i el pacte PSC-Junts, assegura, és legítim però no contribuirà a que Catalunya impulsi “els seus anhels de llibertat”. Guiteras ha destacat la feina feta al govern de la Diputació en suport als governs locals i ha posat en relleu el paper de Prat de la Riba, que va ser capaç d’unir les quatre diputacions catalanes.
Per part de Junts, Joan Carles Garcia, ha afirmat que la Diputació és una institució que facilita el diàleg i que ha fet créixer els municipis defensant l’autonomia local.García indica que la Diputació sempre ha generat complicitats per millorar la qualitat de vida de la gent, destacant també que cada vila té la “seva pròpia personalitat i això ens fa diversos”. Per al representant de Junts, les “societats caminen amb fermesa quan tenen projecte i defensen els objectius amb convicció” i assegura que això requereix “sentit comú, realitat i coneixement del territori, la seva gent i del seny”.
La portaveu d’En Comú Guanyem, Laura Pérez, ha destacat que hi torni a haver una dona al capdavant de la Diputació, així com també ha defensat l’equilibri territorial i la necessitat de governar pels 311 municipis de la demarcació.
El portaveu Cs, Salvador Tovar, s’ha mostrat obert a parlar amb el nou govern de la mà de la Constitució i de l’interès municipal.
Xavier Garcia Albiol, del PP, ha desitjat que, al llarg d’aquest mandat, el nou govern doni suport als governs locals i als ajuntaments.
Finalment, la portaveu de TotxTerrassa, Lluïsa Melgares, ha manifestat la seva defensa de l’autonomia local com a prioritat i que cal treballar a favor dels municipis i de les persones.
El plenari de la Diputació es constituïa aquest 11 de juliol amb 51 membres, representants dels 222 municipis de Barcelona, però no comptarà amb representació de Cerdanyola.
Núria Marín va ser escollida presidenta en segona votació amb el suport dels 23 diputats de PSC i Junts, Guiteras va obtenir el suport de 17 diputats -els d'ERC i de TxT-; Laura Pérez, de 5; Salvador Tovas, de 4; i Xavier Garcia Albiol, de 2. .