Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Marta Conde (ICTA) defensa que aturar l'escalfament global només amb la implanta...
Marta Conde (ICTA) defensa que aturar l'escalfament global només amb la implantació d'energies renovables és irrealitzable

Marta Conde (ICTA) defensa que aturar l'escalfament global només amb la implantació d'energies renovables és irrealitzable

29 de desembre de 2020 a les 14:17

L'entitat SOM ESS Cerdanyola ha fet pública a internet la primera de les conferències online que vol organitzar de forma regular mentre l'actual situació sanitària no permeti tornar a fer activitats presencials. En aquesta primera sessió s'abordava la teoria del decreixement econòmic.

SOM ESS Cerdanyola es va crear a partir de les reunions del grup local de SOM Energia, i que té com a objectiu social ajudar a difondre a la ciutat tota mena d'iniciatives relacionades amb el món de l'economia social i solidària i el cooperativisme. En aquesta segona conferència , dos investigadors de l'Institut de Ciències i Tecnologies Ambientals de la UAB (ICTA), Marta Conde i François Schneider,, van parlar de la teoria del decreixement econòmic. L'única via, segons van defensar,  per aconseguir aturar l'escalfament del planeta.
 
Marta Conde va destacar la lluita contra el canvi climàtic com, potser, "la més important que ara mateix tenim a sobre de la taula" i apunta, sobre el missatge de que l’economia podria continuar creixent implantant solucions com les energies renovables o les economies circulars que permetrien que no haguéssim de canviar la nostra manera de viure implantant un creixement verd, que són un escenari  i uns objectius que "no són possibles.
 
Per a Conde, aturar l'escalfament global exclusivament amb la implantació de tecnologies verdes és una utopia irrealitzable per diversos motius. Així, indica que si el creixement econòmic continua és impossible fer disminuir les emissions de CO2 a l'atmosfera; que per implantar un model de creixement sostenible, basat en un 100 % en energies renovables, són necessaris una gran quantitat de minerals i que ni tan sols explotant tot el planeta seria possible obtenir aquesta quantitat de minerals. A més, apunta, encara que existissin, els efectes d’extreure aquests minerals del planeta serien més perjudicials que els beneficis d’implantar les energies verdes.
 

Per la seva banda, François Schneider va explicar l’experiència de Can Decreix, una petita finca a la frontera amb França on s’estan posant a prova diverses tècniques per a posar en marxa el decreixement en la vida quotidiana i en els hàbits del dia a dia. Schneider apunta que Can Decreix no pretén donar solucions tancades sinó experimentar la forma d’adaptar-se a les circumstàncies particulars de l’entorn per extreure’n una experiència extrapolable a altres contextos.