Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Memòria democràtica i una gimcana sobre l'antic Egipte al Museu de Ca n'Oliver
Memòria democràtica i una gimcana sobre l'antic Egipte al Museu de Ca n'Oliver

Memòria democràtica i una gimcana sobre l'antic Egipte al Museu de Ca n'Oliver

18 de febrer de 2022 a les 13:07

El silenci de la por, treball de recerca sobre les conseqüències ocultades de la Guerra Civil, es presentarà aquest divendres, 18 de febrer, al museu de ca n'Oliver de la ma de Vespres literaris. El recinte històric també acollirà diumenge una activitat destacada amb la celebració d'una gimcana sobre l'Antic Egipte.

Roser Tosquella, Loles Garcia i Fina Guasch presentaran a les 18 hores d'avui, 18 de febrer, El silenci de la por, un treball de recerca basat en la documentació i els records familiars en relació a uns fets que van patir dècades d'ocultació i silenci. Vespres Literaris organitza aquesta activitat al poblat de ca n'Oliver -a l'espai Feixa Baixa- que busca donar veu a unes conseqüències de la Guerra Civil de les quals no es va parlar mai a moltes famílies. Els fronts del Segre i de l'Ebre, el Merengue, el camp de concentració de Miranda de Ebro, la presó de Santoña són alguns dels escenaris de la tràgica Guerra Civil i la dramàtica postguerra que es recuperaran aquesta tarda en aquesta xerrada.

Gimcana arqueològica a l'Egipte mític

El Museu d'Història i el Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC) organitzen aquest diumenge, 20 de febrer -d'11.30 a 13.30 hores-, una gimcana que gira al voltant de tres esdeveniments que se celebren aquest any: la traducció dels jeroglífics egipcis per Jean-Françoise Champollion l'any 1822 per mitjà de la pedra Rosseta, la troballa de la tomba de Tutankamon l'any 1922 per Howard Carter i la inauguració del nou Gran Museu Egipci a El Cairo. La gimcana, oberta a tots els públics, permetrà visitar la tomba del Faraó.

Visites a Sant Iscle i el MAC

D'altra banda, l'Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes torna a obrir les seves portes de 10 a 14 hores com cada tercer diumenge de mes . L'antiga església parroquial és un edifici romànic construït al segle XII a la vall de les Feixes, a la serra de Collserola, sobre les restes d’un temple preromànic documentat des del 995 i un cementiri de tombes antropomorfes. Sant Iscle és un element singular de la història medieval i moderna de Cerdanyola i el seu passat pagès queda reflectit en les successives reformes que s’hi van fer al llarg dels segles.

La visita a l'església no necessita d'inscripció prèvia, però cal portar mascareta, fer higiene de mans i mantenir la distància de seguretat. L'aforament esta limitat. Per fer la visita guiada habitual de les 12 h, recomanada a majors de 10 anys, és gratuïta

Per la seva banda, diumenge també es fa la visita guiada a la col·lecció permanent del Museu d'Art de Cerdanyola, inclosa en el preu de l'entrada. La visita farà un petit recorregut per les peces més destacades de l'exposició permanent i se centrarà en l'exposició recentment inaugurada 'Presents per a una col·lecció de futur' amb les peces que s’han incorporat a la col·lecció el 2021, tot un conjunt d’esplèndids “presents” que gràcies al dipòsit de la Generalitat i a la generositat dels donants ara són part del Museu: Riquer, Modest Teixidor, Vilatobà, Smith, Ana Maria, Togores (pare i fill), Espinal, Juventeny, Castanys, Félix de Pomés, tallers Aymat, tallers Lena, Eugènia Balcells, Pep Vidal, Outumuro, Nazario…

...................................................................

Foto:  Lynn Greyling,  (CC0 Public Domain)