Més de 200 espècies identificades al primer Bioblitz de la UAB
10 de maig de 2022 a les 14:29Més de 230 persones van participar al primer Bioblitz UAB, que va servir per prendre el pols a la biodiversitat de l’entorn natural del campus universitari. La iniciativa de ciència ciutadana va permetre identificar més de 200 espècies i realitzar prop de 400 observacions d'espècies d'animals i plantes.
Fonts de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fan un balanç positiu del primer Bioblitz celebrat al campus de Cerdanyola en quant a participació i resultats. Més de 230 persones van participar en les activitats de mostreig i observació de diferents grups de plantes i animals que s’hi van organitzar, i van poder gaudir de la natura i aprendre sobre metodologies difícils de conèixer de ben a prop de la mà de persones expertes en biologia de camp. En total, s’hi van poder realitzar, a través de l’aplicació iNaturalist, 219 identificacions de diferents espècies i 392 observacions.
Sandra Saura, investigadora del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i del CREAF, coordinadora del Bioblitz, destaca que s'ha pogut corroborar al campus la presència de diverses espècies d'ocells, "així com que hi ha moltes mes espècies de cargols i aràcnids del que pensàvem inicialment. A més, ens ha servit per retrobar moltes espècies d'orquídies salvatges i altres espècies de plantes".
Les activitats que s’hi van dur a terme entre el 6 i el 7 de maig van estar dedicades, entre d’altres espècies, als rèptils, els mamífers, els ocells, els cargols i llimacs, les papallones, els líquens i les orquídies; també va haver-hi itineraris nocturns per a l’observació de ratpenats, amfibis i cuques de llum, passejades per aprendre sobre la comunicació vocal en els ocells, i una acció de fototrampeig per estudiar els mamífers més petits.
Les dades recollides seran ara avaluades per les investigadores i incorporades al projecte Sensibilització i recerca per transformar educant i incidint per a la millora de la biodiversitat i la sostenibilitat al campus de la UAB, que coordina Sandra Saura amb l’objectiu de divulgar la importància ecològica del campus de la Universitat i dur a terme accions de gestió per a la millora de la seva conservació ecològica.
Una segona edició que està previst organitzar la primavera de l’any vinent servirà per estudiar altres grups de sers vius que no s’han estudiat enguany i per complementar els treballs que s’hi han fet ara.
#BioblitzUAB: moltes gràcies a tothom que hi ha participat de mil maneres diferents i l'heu fet possible! El festival de 24h de cerca intensiva de #biodiversitat ha acabat, però ara ve el post-bioblitz: anàlisi de resultats i propostes d'accions per la millora de la diversitat! pic.twitter.com/2fzuEbAaJq
— Sandra Saura Mas (@sandrasauramas) May 8, 2022
El Bioblitz UAB està finançat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) de la UAB, en col·laboració amb l’oficina de Medi Ambient, la Facultat de Biociències i el Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la Universitat i el CREAF.
En aquesta primera edició hi han participat persones expertes en biologia de camp de les següents associacions i entitats: Associació Catalana de Malacologia, Institució Catalana d’Història Natural, Museu de Ciències naturals de Granollers - Àrea d’investigació de quiròpters, Institut de Recerca de la Biodiversitat, Zoological Systematics and Evolution (GRC), Universitat de Barcelona, Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC), Societat Catalana d’Herpetologia, Grup Felis - (ICHN), Grup Orquidiològic de Catalunya (ICHN), Cucadellum - grup d'estudi dels lampírids de Catalunya.