Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Més de 200 experts analitzaran a Cerdanyola el finançament de la ciència
Més de 200 experts analitzaran a Cerdanyola el finançament de la ciència

Més de 200 experts analitzaran a Cerdanyola el finançament de la ciència

4 de febrer de 2014 a les 14:02

La I Jornada de Finançament de la Ciència i Innovació Social (FCIS) es farà dijous a Cerdanyola amb l'assistència d'uns 200 científics, investigadors, societats mèdiques, associacions de pacients, experts en finançament i inversors i l'objectiu d'aportar solucions a la difícil situació de la ciència al nostre país.

L'auditori del Parc Tecnològic del Vallès (PTV) acollirà la celebració de la Jornada FCIS amb el lema Vies complementàries de finançament de la ciutat i l'organització de l'Ajuntament de Cerdanyola, la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut per a la Promoció de la Ciència i la Investigació (IPCI).

La presidenta del Comitè organitzador de la jornada, l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, destaca que la recerca i la ciència són "el motor del progrés de la societat, però cada dia resulta més difícil aconseguir recursos econòmics per aconseguir el seu finançament".

L'objectiu de la jornada és assolir vies complementàries per finançar la ciència i per això es donaran a conèixer experiències d’èxit de projectes, tant nacionals com internacionals, i noves formes de col·laboració per a finançar aquests projectes. L'alcaldessa de Cerdanyola indica que científics i promotors es trobaran a la jornada per debatre possibles solucions en un moment en què les Administracions públiques han fet retallades en investigació. Carmona indica que s'han de reclamar aquestes inversions públiques, però també buscar aportacions privades.

Programa d'actes

La jornada es farà en sessió de matí i tarda. Pel matí es tractaran les diferents fonts de finançament per a projectes de recerca i emprenedoria. Albert Colomer, director de BANC, participarà a la jornada donant a conèixer la figura del Business Angel amb la conferència “El finançament privat en nous projectes”; Juan Riese, de l'Oficina de Projectes Europeus (OPE) abordarà la iniciativa Horitzó 2020 com una oportunitat per a la ciència espanyola; i Fernando Carballo, vicepresident de la Federació d'Associacions Científico Mèdiques Espanyoles, Joan Comella, secretari general de la Confederació de Societats Científiques d'Espanya, i Xavier Luria, de Medicaments per a Malalties Oblidades, protagonitzaran una taula rodona sobre el nou paper de les societats mèdiques i les associacions de pacients en el finançament de la ciència.

La jornada, però, s'obrirà amb una xerrada sobre diverses experiències d'èxit com alternatives de finançament amb la participació de Benoit Vandevivere, de European Crowdfunding Network; Carmen Netzel, responsable de mecenatge de l'institut de Recerca Vall d'Hebron; Mariano Sazatornil, gerent del Sincrotró Alba; i Mercè Tura, membre de la junta directiva de l'Associació Espanyola de Fundraising, la captació de fons privats per a la investigació.

A la tarda se celebraran els taller de formació: “La nova Llei del Mecenatge. Una oportunitat per a la captació privada de fons per a l’R+D+I” i “Crowdfunding. Com aconseguir que la Societat s’involucri en el finançament dels projectes científics?

Ciutat de la ciència

L'alcaldessa assegura que es pot dir de Cerdanyola que és la ciutat de la ciència pels equipaments i institucions científiques com el Parc de l'Alba o la UAB, per l'impuls d'iniciatives que incentiven la recerca i com s'ha de millorar la societat del coneixement:
FCIS 2

La darrera reunió organitzativa de la Jornada FCIS es va fer divendres a l'Ajuntament de Cerdanyola amb la participació de l'alcaldessa i presidenta del Comitè Organitzador, Carme Carmona; el president del Comitè Científic, el doctor Pere Gascón; el director general del Parc de Recerca UAB, Buenaventura Guamis; el director de l'Institut per a la Promoció de la Ciència i la Investigació ( IPC ), Jaume Boltà; i el regidor de Promoció Econòmica de Cerdanyola, Francisco Ortiz.

A la jornada han confirmat la participació institucions i entitats com el Consell Superior d'Investigacions Científiques ( CSIC ), el Sincrotró Alba, Catalonia Innovation Triangle ( CiT ), la Confederació de Societats Científiques d'Espanya ( COSCE ), la Xarxa Catalana de Business Angels ( BANC ), la Federació d'Associacions Científic Mèdiques Espanyoles ( FACME ) i la Federació Espanyola de Malalties Rares ( FEDER ) .