Més de 8.000 alumnes nous han començat el curs a la UAB
29 de setembre de 2020 a les 7:55Més de 8.000 alumnes nous han començat un grau universitari a la UAB aquest dilluns, 28 de setembre; són els darrers que s'incorporen a la UAB després que durant tot el mes ho hagin fet la resta de cursos.
El dilluns, 28 de setembre, va començar el curs 2020-21 pels més de 8.000 alumnes de nou ingrés a un grau universitari a la UAB. Enguany, per primera vegada, els estudiants de primer s'han matriculat on-line a la UAB.
La matrícula de les persones que han obtingut plaça a les carreres sol·licitades en primera preferència s'ha fet per primera vegada al setembre, degut a la pandèmia i la situació de la COVID-19 que ho ha endarrerit tot plegat. Del 7 al 10 de setembre, es van matricular els estudiants assignats en primera preferència, i el 18 de setembre es va fer la segona assignació de places, que ha permès que es matriculin la resta.
Nous graus per al curs 2020-2021
Pel que fa a les novetats acadèmiques, la UAB oferirà per primer cop el grau en Estudis d'Espanyol i de Xinès: Llengua, Literatura i Cultura, el primer d'aquest tipus en una universitat de l'Estat. Serà impartit a la Facultat de Traducció i Interpretació i la Facultat de Filosofia i Lletres, i tindrà una durada de quatre anys (240 crèdits ECTS). També començarà el grau en Filologia Catalana: Estudis de Literatura i de Lingüística, amb el qual es substituirà el grau en Estudis de Llengua i Literatura Catalana que s'imparteix actualment. Una altra novetat és el nou grau en Ciències que s'impartirà a cavall entre Barcelona i Madrid a través de l'Aliança 4 Universitats, que aplega, a més de la UAB, les universitats Autònoma de Madrid, Carlos III i Pompeu Fabra. La docència a Barcelona serà impartida íntegrament a la UAB, mentre que la docència a Madrid quedarà repartida entre la UAM i la UC3M. Finalment, l'Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), centre adscrit a la UAB, impartirà el nou grau en Enginyeria d'Automoció, de quatre anys de durada. Formarà professionals amb competències en enginyeria mecànica especialitzats en l'automoció, l'enginyeria electrònica, l'enginyeria energètica i l'organització industrial.
Un curs 2020-2021 marcat per la pandèmia
El curs acadèmic 2020-21 s'adaptarà a la pandèmia i la COVID-19. Així, d'acord amb el Pla de contingència i protocol d'organització de la UAB, totes les activitats que es duen a terme a la Universitat han de complir les mesures establertes per la Resolució SLT 1429/2020 i la Resolució SLT/1648/2020. Mentre el personal estigui present al centre de treball ha d’adoptar les mesures necessàries per evitar la generació de riscos de propagació de la infecció de la COVID-19, així com evitar la pròpia exposició a aquests riscos.
Les mesures de protecció individual i col·lectiva es fonamenten principalment en la higiene freqüent de les mans, la minimització de l’impacte dels mecanismes respiratoris reflexos (evitar tossir directament a l’aire, tapar-se la boca amb la cara interna de l’avantbraç i evitar tocar-se la cara, nas i ulls), el manteniment de la distància física interpersonal de seguretat, l’ús de mascareta, etc. Davant l’aparició d’algun cas sospitós o confirmat de contagi pel COVID-19 cal seguir el Pla de contingència específic per actuar amb celeritat i eficàcia en l’aturada de la propagació.
Pel que fa a les mesures de protecció individual, les mascaretes són d’ús obligatori a qualsevol espai dels campus de la UAB, siguin interiors o exteriors. Se’n pot prescindir només en casos determinats, que estan especificats en el pla.
Any rècord de xifres
Enguany ha estat un any rècord pel que fa a les xifres: un total de 54.936 estudiants (47.559 el 2019) s’han preinscrit en alguna de les set universitats públiques catalanes. La UAB ha ofert aquest curs 8.325 places, una mica més que el curs passat, que en tenia 8.260; és la segona universitat catalana que n'ofereix més, després de la Universitat de Barcelona (UB), amb 10.623 places. Com l'any passat també, Medicina i Psicologia han estat els dos graus de la UAB que han obtingut més sol·licitants en primera preferència, d'entre tots els estudis oferts a Catalunya: 917 persones ho han fet a Medicina (per 654 persones del curs passat), i 820 a Psicologia (pels 605 del curs passat). D'aquesta forma, s'han situat entre els 10 estudis més sol.lcitats de tot Catalunya. Medicina ha estat el quart estudi més sol.licitat, i Psicologia, el sisè, de tot el sistema universitari català.