Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • "Més enllà de Tutankhamon", 30 anys d'egiptologia a la UAB
"Més enllà de Tutankhamon", 30 anys d'egiptologia a la UAB

"Més enllà de Tutankhamon", 30 anys d'egiptologia a la UAB

2 de novembre de 2022 a les 11:21

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) commemora els trenta anys dels estudis de llengua egípcia i història d’Egipte amb l’exposició “Més enllà de Tutankhamon. 30 anys d’egiptologia a la UAB”. Aquest aniversari coincideix amb el bicentenari del desxiframent dels jeroglífics i el centenari de la descoberta de la tomba de Tutankhamon, que tenen també protagonisme en la mostra. 

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) commemora els trenta anys dels estudis de llengua egípcia i història d’Egipte amb l’exposició “Més enllà de Tutankhamon. 30 anys d’egiptologia a la UAB”. Aquest aniversari coincideix amb el bicentenari del desxiframent dels jeroglífics i el centenari de la descoberta de la tomba de Tutankhamon, que tenen també protagonisme en la mostra. 

L’exposició repassa la seva aportació a l’egiptologia a través de la docència i la recerca, camps en què l’Autònoma ha format especialistes a tot Espanya i ha assolit fites importants, i està comissariada per Josep Cervelló i José Lull, professors del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana i investigadors de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA) de la Universitat.

La mostra

La mostra s’estructura a partir de panells explicatius amb imatges d’alta qualitat, que es complementen amb l’exhibició de materials de recerca, com ara quaderns de camp dels investigadors i estris utilitzats en les excavacions, i projeccions audiovisuals de les campanyes de recerca fetes pels investigadors de la UAB a Egipte. 

Les dues primeres parts de la mostra, amb textos dels professors Josep Cervelló, director de l’IEPOA, i José Lull, estan dedicades a la història i les implicacions que han tingut per a l’egiptologia el desxiframent dels jeroglífics, que va fer Jean-François Champollion el 14 de setembre de 1822, i la descoberta de la tomba de Tutankhamon, feta per Howard Carter el 4 de novembre de 1922. Aquests fets històrics van tenir una rellevància transcendental per al naixement i consideració de l’egiptologia com un camp de coneixement especialitzat de les ciències de l’antiguitat. 

Una tercera part recorre la història dels estudis d’egiptologia que la UAB imparteix des de fa 30 anys. L’Autònoma és l’única universitat catalana i espanyola que imparteix estudis oficials d’egiptologia, així com l’única del món de parla hispana amb titulacions o assignatures d’aquesta disciplina a tots els àmbits i nivells de l’educació universitària.  

La quarta part de l’exposició reflecteix la contribució de la UAB, a través dels seus projectes de recerca a Egipte, al coneixement sobre la història, la organització social, els personatges i els registres arqueològics de la civilització egípcia, així com a la conservació del seu patrimoni artístic i cultural.  

Recerca a Egipte

En aquest sentit, destaca la missió hispanoegípcia a Saqqara, al jaciment de Kom el-Khamasin, dirigida pel professor Josep Cervelló, que es duu a terme des del 1997 amb l’objectiu de desvetllar els secrets, i alhora preservar les restes, d’aquesta necròpolis, saquejada diverses vegades, i d’altres jaciments pròxims. Entre les descobertes fetes per l’equip de recerca de la Universitat destaquen la tomba d’Imephor, summe sacerdot del déu Ptah de Memfis, que fou capital d’Egipte durant el III mil·lenari a.C., així com peces i inscripcions de la cambra funerària de la tomba, un dipòsit fundacional i més d’un centenar d’estatuetes úniques d’aquest important personatge. 

D’una altra banda, des de la UAB també ressalten el projecte Sikait, iniciat el 2016, dirigit pel també professor de la UAB Joan Oller. Aquest jaciment, situat al desert aràbic egipci de Wadi Sikait, comprèn un ampli nucli de mines de maragdes explotades per l’imperi romà entre el segle I i el VI a.C. i unes 200 estructures, entre les quals quatre temples, en un magnífic estat de preservació. L’equip de recerca ha obtingut en aquest jaciment la primera imatge conservada d’una mina romana de maragdes i ha recuperat nombrosos materials associats al món ritual romà. A més, al port grecoromà de Berenike, dins del mateix projecte, ha descobert un petit temple egipci amb un ritual amb falcons que no s’havia observat mai. 

“Més enllà de Tutankhamon. 30 anys d’egiptologia a la UAB” es pot visitar del 3 de novembre al 20 de desembre, de dilluns a divendres i de 10 a 19 h, a la Sala d’Exposicions UAB, situada a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General, al campus universitari de Cerdanyola.