Millor Battery presenta les seves bateries intel·ligents per a autobusos i camions
22 d'octubre de 2020 a les 11:52Aquest mes d'octubre la companyia de Cerdanyola ha conclòs amb èxit les proves de les seves noves bateries intel·ligents i modulars amb una prova pilot amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) que ha durat dos anys. La bateria flexiEBUST permet a un prototip de minibus elèctric completar dos torns de 8 hores amb una única recàrrega, a hivern i estiu, i per l’orografia més desfavorable de Barcelona.
Segons destaquen des de Millor Battery i confirmen des de TMB, això permet que un únic autobús elèctric completi les 16 hores d'operació que es reclamen als autobuses diesel equivalents sense la necessitat de duplicar la flota. A més, els sistemes de gestió electrònica i tèrmica de les bateries de la companyia de Cerdanyola permet que tinguin una vida de 10 anys sense perdre prestacions “tot i un ús professional intensiu”.
El sistema flexiEBUST és una tecnologia modular pròpia i protegida que Millor Battery desenvolupa des del 2015 i que ja es troba al mercat en la seva variant de 350V. Una segona variant de 650V començarà a comercialitzar-se durant el primer trimestre de 2021. Aquest sistema està concebut per obtenir bateries de capacitats d'entre 27 i 500kWh reduint al mínim els temps de desenvolupament per part dels fabricants de vehicles elèctrics pesats, com els fabricants d'autobusos o camions que, indiquen des de la companyia local, “cada vegada tenen major interès per motopropulsors elèctrics”. Aquest model completa l’oferta de Millor Battery amb les bateries flexiFIVEL de 50V per a vehicles lleugers, flexiFIVEL
Sergi Tomás, enginyer responsable del projecte flexiEBUST explica que els principals avantatges d’aquesta tecnologia “són la seva extrema lleugeresa, la seva modularitat escalable i la seva llarga vida útil”. Segons Tomás, també compleix requeriments normatius rigorosos sobre seguretat a nivell de xoc tèrmic, protecció de sobrecàrrega i sobrecàrrega, vibració, resistència al foc, compatibilitat electromagnètica o protecció de curtcircuit, entre d’altres.
El fundador i CEO de l’empresa, Baltasar López, espera poder realitzar una inauguració institucional d’aquestes noves línies de producció en els pròxims mesos si la situació per la Covid-19 ho permet, però la companyia ja accepta peticions de projecte per integrar les seves bateries en nous vehicles.
El desenvolupament d’aquesta tecnologia ha suposat una inversió d’uns 2,5 milions d’euros, amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa de Catalunya, i de la Comissió Europea que l’any passat van declarar el projecte de Millor Battery com a mereixedor d’una ajuda PIME pel potencial estratègic.
Millor Battery i Baltasar López
La cerdanyolenca és una empresa d'enginyeria que dissenya i fabrica bateries de liti d'última generació per equipar vehicles elèctrics, especialment aquells que són produïts en petites o mitjanes sèries.
Aquests vehicles no tenen al mercat una solució de bateries feta per a la seva mida. Les empreses que les fabriquen tampoc es poden permetre la inversió necessària. Millor Battery evita que calgui anar a parar a una solució estàndard que no està optimitzada per a les seves aplicacions. Ho fa apropant la tecnologia punta de les multinacionals a les empreses que fabriquen en petites i mitjanes sèries.
L’empresa Millor Battery va presentar la bateria de liti més lleugera del món per scooters elèctrics i ja treballa amb dos fabricants de motos per desenvolupar solucions més a mida per les seves properes generacions de motos elèctriques. També treballa per una marca de vehicles esportius de la Xina.
Millor Battery va guanyar la primera edició del programa de suport a emprenedors Yuzz Cerdanyola i la beca Rotary a l’emprenedoria 2015 amb Millor Battery. El seu fundador, l’enginyer Baltasar López, va guanyar la mateixa beca, l’any següent, 2016, per un altre projecte del que ha sorgit també una empresa vinculada a la mobilitat elèctrica: Enchufing.