Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Miquel Sánchez exposa els orígens de Cerdanyola amb el segon volum sobre les mas...
Miquel Sánchez exposa els orígens de Cerdanyola amb el segon volum sobre les masies del terme

Miquel Sánchez exposa els orígens de Cerdanyola amb el segon volum sobre les masies del terme

17 de febrer de 2025 a les 13:54

Miquel Sánchez presenta 'La Villa Cerdaniola i Can Coll (872-1950)', segon volum de la seva col·lecció de quatre llibres sobre les masies de Cerdanyola, aquest 18 de febrer -19 hores- al Casal La Flama. La presentació es completa amb una exposició del GREC amb documents de l’arxiu personal de Sánchez.

'La Villa Cerdaniola i Can Coll (872-1950)’ aborda la història de l'antic mas Portell, actualment conegut com a Can Coll, i arriba un any després del primer volum d’aquesta sèrie, Valldaura (826-2012) Els Masos, el Monestir del Cister i el Palau Reial de Valldaura. En aquest nou recorregut històric, Miquel Sánchez continua detallant informació sobre el poblament, els masos i la història dels primers pagesos medievals en la Collserola cerdanyolenca.

Entre les informacions que ofereix aquest segon volum, Sánchez destaca que el llibre canta als camins, els boscos i els torrents, a Collserola i la Pedra Piula (1314) i no s’oblida de la pedra seca, els murs de tàpia i totxana i els elements sumptuaris que els pagesos rics volien per les seves cases. La pedra s’ha utilitzat per nombrar molts llocs: la Terra Roja (1145), les Tres Pedres (1145), les Làpides de Piula (1317), la Pedra del Diable (1350), la Pedra Blanca (1570), la Pedra Piula (1314).  

També ha trobat noms d’animals amb els quals els pagesos batejaven els llocs: la Serra de Galliners, i  noms vegetals com Llambrusqueres, Ferraginar, Figuerar, Bruguerar, Rovira, Roureda, Romaninar, Arboçar, Lledoner, Pineda, Verneda. 

A més, recorda noms malsonants com: plaça de la Sang, riera de Cagalell, Grata Conills, la Fembra Morta. Els camins i les institucions 

Miquel Sánchez remarca que aquest segon llibre “és una joia i una alegria” perquè explica com va néixer Cerdanyola i “és la història viva del nostre poble, és la vida dels pagesos”. L’historiador explica que dels 25 masos que hi havia a la zona, només ha quedat Can Coll i la resta ha desaparegut i “no queda cap pedra”.

L’acte que es farà al Casal Popular La Flama comptarà també amb una petita exposició del Grup de Recerca i Estudis de Cerdanyola (GREC) amb una mostra de la documentació de l’arxiu de Miquel Sánchez amb fotografies, cartells, documents i notícies de les últimes dècades.

El tercer volum de la col·lecció estarà dedicat als 10 masos de Sant Iscle i Santa Victòria de Les Feixes i al quart parlarà dels 40 masos de Sant Martí de Cerdanyola.