Missió Alba busca nous sincrotroners a les escoles
30 de juny de 2022 a les 11:03Missió ALBA, el projecte de ciència escolar impulsat pel Sincrotró de Cerdanyola, obre el registre pel proper curs 22-23. Les classes de 5è i 6è de primària que vulguin participar a la 5ª edició ja es poden apuntar gratuïtament a missioalba.cat. S’ofereixen 500 places per docents, que englobaran més de 15.000 alumnes de tot l’estat
Missió ALBA, el projecte de ciència escolar impulsat pel Sincrotró de Cerdanyola, obre el registre pel proper curs 22-23. Les classes de 5è i 6è de primària que vulguin participar a la 5ª edició ja es poden apuntar gratuïtament a missioalba.cat. S’ofereixen 500 places per docents, que englobaran més de 15.000 alumnes de tot l’estat.
A través dels experiments proposats pel personal del Sincrotró ALBA en la plataforma virtual, els nens i nenes entren dins el món de la investigació i treballen la ciència relacionada amb el Sincrotró. Alumnes i professorat de les 342 escoles d’arreu d’Espanya participants han valorat molt positivament l’impacte del projecte a les seves aules, tant a nivell motivador com d’aprenentatge.
Fonts del Sincrotró destaquen que els mateixos alumnes, que des de l'equipament bategen com a sincrotroners, afirmen que "són reptes senzills que en realitat t’ensenyen moltes coses complicades, a la vegada que t’ho passes bé experimentant amb els companys". Pels mestres és "una manera diferent, estimulant i motivadora de presentar la ciència" que "ens aporta recursos i seguretat a l’hora de fer experiments a l’aula" i "permet entrar en contacte amb personal científic de forma propera".
Com funciona
Es tracta d’una missió de quatre etapes que les escoles han resolt al llarg del curs. Cada equip-classe va escollir entre dos reptes: "Fes visible l'invisible" o "Descobreix el poder de la llum". El primer proposa quatre experiments relacionats amb la matèria, la força, l’energia i la llum. El segon, més interdisciplinar, es centra en les propietats de la llum i com aquesta ens serveix per veure-hi, per conèixer les propietats dels materials, per crear solucions tècniques a qüestions de la vida quotidiana o per fer art, fins i tot.
Missió ALBA es desenvolupa a través d’internet per eliminar barreres geogràfiques entre les escoles. Els seus continguts han sigut específicament dissenyats per a treballar de manera pràctica, significativa i vivencial l’àrea de coneixement del medi recollida al currículum oficial de les diferents comunitats autònomes. I més enllà del contingut científic com a eix conductor, el projecte es presenta com a transversal i interdisciplinari, amb el treball en equip com un dels elements més importants.
Experimentant a l’aula i seguint les instruccions de l’equip del Sincrotró a través de la plataforma virtual, els joves trobaran la resposta científica al repte plantejat, fins a completar tota la missió. Equips de tota Espanya estaran intentant resoldre la missió al mateix temps. Entre tots els que ho aconsegueixin, se sortejaran premis com samarretes de Missió ALBA i videoconferències amb l’equip del Sincrotró que els ha animat a experimentar.
La missió es clausura amb un directe a través de Youtube on tots els participants tenen l’oportunitat de xerrar i fer preguntes a alguns dels membres de l’ALBA que els han guiat al llarg dels laboratoris virtuals. D’aquesta manera, Missió ALBA transmet una visió menys estereotipada, propera i positiva de la ciència, destaquen des de l’equipament científic cerdanyolenc.
Missió ALBA està disponible en català, anglès, castellà, eusquera i gallec. El registre pel nou curs estarà disponible a la web de Missió ALBA fins el 14 d’octubre del 2022 i la nova missió començarà el mes de novembre, esperant arribar a noves escoles així com reforçar el vincle creat amb les més veteranes.