Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Mor Gabriel Escursell, l'home que va capturar en imatges la vida de Cerdanyola

Mor Gabriel Escursell, l'home que va capturar en imatges la vida de Cerdanyola

9 de juliol de 2024 a les 9:42

El nom de Gabriel Escursell és sinònim de fotografia. La seva mirada va capturar durant dècades els moments històrics que ha viscut Cerdanyola, però també moltes de les situacions quotidianes i extraordinàries de moltes de les seves famílies. Escursell va ser des dels anys 50 cronista gràfic de la ciutat, capturant instants de vida que gràcies a la seva tasca mai no es perdran.

Gabriel Escursell moria aquesta matinada de 9 de juliol al 88 anys i la seva vetlla es farpa al tanatori de Cerdanyola a partir de demà, 10 de juliol, a les 9 hores. El funeral per acomiadar el cronista gràfic per excel·lència de la ciutat es farà a les 16 hores de demà a l’església de Sant Martí. L'enterrament s'oficiarà al cementiri de Ripollet, la seva vila natal. 

Gabriel Escursell i Bartalot va néixer el 14 de febrer de 1936 a Ripollet, molt estretament vinculat amb Cerdanyola ja aleshores ja que el seu pare treballava a Uralita i ell estudiava a l’escola Virio de la nostra ciutat. El seu germà Francesc el va iniciar al món de la fotografia quan només tenia 14 anys i amb els pas dels anys, junts van obrir diverses botigues fotogràfiques a l’avinguda de la reu Roja, de Catalunya o, ja en solitari, al passeig de Cordelles. En aquests establiments va capturar moments especials de les vides de moltes persones de Cerdanyola, mentre també retratava els capítols històrics de la ciutat. 

Sense Gabriel Escursell, que va cedir l’any 2003 el seu arxiu fotogràfic a la ciutat de Cerdanyola, tindríem una pitjor memòria de la història de Cerdanyola; de la de la ciutat, però també de les seves persones. Davant la càmera d’Escursell ha passat l’evolució de la dictadura a la democràcia, capítols inesborrables com la riuada, i la posterior nevada, de 1962, la inauguració i l'enderroc del Casal Parroquial de Sant Martí, centre neuràlgic de la vida cultural i social de la ciutat durant dècades, la transformació de la ciutat, dels seus carrers i del seu paisatge, però també les celebracions familiars, el dia a dia de la canalla, les dones i els homes que han construït Cerdanyola. 

Una trajectòria que el va fer rebre diferents distincions al llargs dels anys, com el Premi Sant Martí -atorgat pels mitjans de comunicació local i la comissió de festes de Sant Martí- al 2003, el bateig amb el seu nom del concurs fotogràfic de la passada dels Tres Tombs -per decisió dels organitzadors, el Arriers i Arrieres de Cerdanyola, o la Medalla d’Honor de Cerdanyola -atorgada per l’Ajuntament de la ciutat- al 2008. El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) i l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (Afocer) va retre-li homenatge amb la publicació del llibre Escursell, 52 anys fotografiant Cerdanyola que recull moltes de les imatges realitzades per Gabriel i el seu germà Francesc, i que es sumen a les fotografies recollides al volum Recordant Cerdanyola, que havia fet Escursell amb Ramon Pla molts anys abans. Durant l'homenatge se li va lliurar el Pin d’Or de l'Afocer pels més de 50 anys com a soci d’una entitat de la qual va ser un dels fundadors al 1969. La seva tasca al món comercial també va ser destacada sent un dels fundadors de l'avui desapareguda Associació de Comerciants El Rovell de l’Ou.

En aquell moment, Cerdanyola.info realitzava el següent reportatge:

 

Galeria d'imatges