Morral anuncia noves mesures de govern per afrontar el segon any de mandat
15 de juny de 2004 a les 0:00El retoc del govern municipal, l'elaboració d'un nou Pla de Sanejament i la recerca de noves vies de finançament que poden incloure l'ordenança de residus, la potenciació del consens polític i cívic o l'enfortiment dels interesos comuns amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) són algunes de les qüestions que es planteja pel segon any de mandat l'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral. L'alcalde considera que el primer any de govern ha estat de planificació i el segon ha de ser el de trobar àmplies complicitats socials, polítiques i econòmiques per tirar endavant els projectes municipals, entre els quals considera prioritaris els de l'actuació a l'espai públic. Segons Morral, l'eslògan de fer un canvi de debò amb què es va presentar ICV/EUiA a les passades eleccions municipals es complirà "i no serà un maquillatge".
"No és lògic que el Partit dels Socialistes estigui al marge del planejament de la Plana del Castell", indica Morral com a exemple que cal buscar consensos des d'un govern "format per tres grups i cinc partits" que ha de fer del diàleg norma. L'alcalde considera que "s'ha d'engrescar la ciutat, i també el Consistori" d'acord als rols que cadascú ha de jugar per planificar la ciutat del futur. Morral creu que l'oposició "ha estat aquest any a l'expectativa" del que fes el nou govern.
Antoni Morral considera "un gran encert que no han tingut altres governs tripartits" la creació de la comissió de seguiment de l'actuació municipal perquè suposa "un espai de debat polític" important, però manifesta que "han d'haver retocs" a l'Equip de Govern de l'Ajuntament de Cerdanyola i "s'ha de fer una revisió per ajustar alguns aspectes funcionals del cartipàs" i millorar l'eficàcia de la direcció política de l'Ajuntament.
Segons l'alcalde, la modificació del planejament del Centre Direccional-Plana del Castell "suposa un deure ja fet" amb l'objectiu de reduir el nombre d'habitatges, ampliar la Via Verda, integrar el planejament en la trama urbana i apostar per la Ciutat de la Universitat. "No les tenia totes i en el moment de la investidura no sabia si seria alcalde 15 dies", indica Morral en referència a la negociació que es va obrir amb el govern de la Generalitat per modificar aquest planejament. L'alcalde manifesta que en cas que les negociacions haguessin estat negatives "sempre ens podíem plantar, però hagués frustrat un dels objectius més importants" del govern, un obstacle que "finalment hem superat amb nota".
Respecte les relacions amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Antoni Morral confirma un protocol amb l'establiment de quatre comissions temàtiques per resoldre problemàtiques de relacions fiscal (impostos que actualment no paga la Universitat), del traspàs de serveis que es presten al campus a competències municipals, de temes urbanístics en relació a infrastructures d'interès comú com el pont sobre l'autopista o els equipaments a defensar conjuntament i, finalment, d'activitats a desenvolupar conjuntament de promoció econòmica, culturals, d'educació o de comunicació. Morral comenta que també es vol crear una comissió de notables de la ciutat i proposats per la UAB per "pensar les potencialitats de la comunió" entre Universitat i Ajuntament.
Pel que fa a les inversions, Morral insisteix que la prioritat és l'espai públic "i fer centre" amb una nova plaça abat Oliba i "continuar l'espina dorsal" de Sant Martí, Sant Ramon i l'avinguda Catalunya, tot i que "clar que ens agradaria impulsar més equipaments, una nova biblioteca, l'auditori, un centre cultural...". En aquest sentit, Morral manifesta l'objectiu de fer tres aparcaments soterranis -passeig del Pont, abat Oliba/Cordelles i Banús- i restaurar Can Domènech i la Torre Vermella per dinamitzar l'espai cèntric "sense oblidar barris amb endarreriments importants que reclamen millores" com Les Fontetes, Banús, el sector de Campoamor o el carrer Verge de Montserrat. Tot i això, l'alcalde adverteix que, dels 22 projectes planificats, "no tots els podrem fer".
Morral ha criticat al llarg d'aquest any la gestió econòmica anterior i les dificultats financeres existents a l'Ajuntament. Davant d'aquesta situació, l'alcalde de Cerdanyola indica que s'ha encarregat un nou Pla de Sanejament perquè l'actual "està basat en els paràmatres del Centre Direccional que han canviat amb el nou planejament". Morral manifesta que altres mesures que es pensa prendre són la venda de patrimoni i el replantejament de la fiscalitat local on indica que hi ha una "proposta d'ordenança municipal sobre residus que s'està discutint amb l'oposició i els agents socials".
A més, Morral manifesta que s'ha de continuar amb la demanda de subvencions a altres administracions com el Govern Central, la Generalitat, la Diputació o la Unió Europea, i en aquest sentit destaca que s'han aconseguit ajuts dels fons Feder per primer cop. En aquest panorama, l'alcalde indica que s'ha de buscar fonts de finançament privades i la "corresponsabilitat en el projecte de ciutat dels agents privats" perquè els beneficis seran col.lectius i per tant el sector privat també ha de col.laborar en la millora de la ciutat.